«Άγκυρα» μέχρι νεοτέρας έχει ρίξει στη ζώνη των 890 – 895 μονάδων, όπως φάνηκε και σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο, τηρώντας, όπως και όλες οι αγορές, στάση αναμονής των εξελίξεις στις δύο υπερδυνάμεις του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 894,30 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος, ή αλλιώς χαμηλότερα κατά 0,03 μονάδες, έχοντας μάλιστα διακινήσει λιγότερα από 19 εκατ. τεμάχια.

Η «ασθένεια» της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας

Η «ασθένεια» της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας του ΧΑ βρίσκεται λοιπόν σε έξαρση, καθώς οι ξένοι της Λ. Αθηνών θέλουν να μειώσουν τα επίπεδα ρίσκου τους σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και πυκνών και σοβαρών εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο (Federal Reserve, Evergrande).

Η εικόνα αυτή δεν διαφέρει και πολύ από τη χθεσινή, παραπέμποντας περισσότερο σε μια νευρική αναμονή, ανάμεσα σε δύο ανοιχτά μέτωπα: τις ΗΠΑ με τη Federal Reserve και την Κίνα με την Evergrande. Το πρώτο μέτωπο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα το βράδυ, άρα πιο αποφασιστικές κινήσεις, προς κάποια κατεύθυνση, θα έχουμε από την αυριανή συνεδρίαση.

Το δεύτερο μέτωπο θα έχει μεν εξελίξεις αύριο, καθώς λήγουν κάποιες πληρωμές που θα πρέπει να κάνει η Evergrande, αλλά δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, με τα προβλήματα να συντηρούνται επί μακρόν.

Πότε θα αποτυπωθούν τα καλά νέα για την οικονομία

Το ζητούμενο τώρα στην αγορά είναι πότε θα αναλάβουν τα ηνία οι αγοραστές ώστε να αποτυπωθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες μάλιστα διατυπώνονται σχεδόν καθημερινά από τους ξένους και θεσμικούς αναλυτές. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, όσο και η Citigroup εξήραν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, κάτι που το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να αρνείται να αποτυπώσει. Και η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν θα έρθει εάν πρώτα οι ξένοι επενδυτές δεν αποφασίσουν να προσθέσουν κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια τους.

Το ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι απώλειες των Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΔΕΗ και Τιτάν, οι οποίες και ξεπέρασαν το 1%, άσκησαν πιέσεις στην τελική εικόνα της αγοράς, όπως και το αρνητικό πρόσημο σε ΟΠΑΠ, Coca Cola, Μυτιληναίο και ΟΤΕ. Οι στηρίξεις όμως ήρθαν από το +3,45% της ΕΛΧΑ, όπως και τα μικρά κέρδη από Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική, Βιοχάλκο και Eurobank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών