
«Άγκυρα» μέχρι νεοτέρας έχει ρίξει στη ζώνη των 890 – 895 μονάδων, όπως φάνηκε και σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο, τηρώντας, όπως και όλες οι αγορές, στάση αναμονής των εξελίξεις στις δύο υπερδυνάμεις του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 894,30 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος, ή αλλιώς χαμηλότερα κατά 0,03 μονάδες, έχοντας μάλιστα διακινήσει λιγότερα από 19 εκατ. τεμάχια.
Η «ασθένεια» της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας
Η «ασθένεια» της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας του ΧΑ βρίσκεται λοιπόν σε έξαρση, καθώς οι ξένοι της Λ. Αθηνών θέλουν να μειώσουν τα επίπεδα ρίσκου τους σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και πυκνών και σοβαρών εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο (Federal Reserve, Evergrande).
Η εικόνα αυτή δεν διαφέρει και πολύ από τη χθεσινή, παραπέμποντας περισσότερο σε μια νευρική αναμονή, ανάμεσα σε δύο ανοιχτά μέτωπα: τις ΗΠΑ με τη Federal Reserve και την Κίνα με την Evergrande. Το πρώτο μέτωπο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα το βράδυ, άρα πιο αποφασιστικές κινήσεις, προς κάποια κατεύθυνση, θα έχουμε από την αυριανή συνεδρίαση.
Το δεύτερο μέτωπο θα έχει μεν εξελίξεις αύριο, καθώς λήγουν κάποιες πληρωμές που θα πρέπει να κάνει η Evergrande, αλλά δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, με τα προβλήματα να συντηρούνται επί μακρόν.
Πότε θα αποτυπωθούν τα καλά νέα για την οικονομία
Το ζητούμενο τώρα στην αγορά είναι πότε θα αναλάβουν τα ηνία οι αγοραστές ώστε να αποτυπωθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες μάλιστα διατυπώνονται σχεδόν καθημερινά από τους ξένους και θεσμικούς αναλυτές. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, όσο και η Citigroup εξήραν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, κάτι που το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να αρνείται να αποτυπώσει. Και η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν θα έρθει εάν πρώτα οι ξένοι επενδυτές δεν αποφασίσουν να προσθέσουν κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια τους.
Το ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι απώλειες των Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΔΕΗ και Τιτάν, οι οποίες και ξεπέρασαν το 1%, άσκησαν πιέσεις στην τελική εικόνα της αγοράς, όπως και το αρνητικό πρόσημο σε ΟΠΑΠ, Coca Cola, Μυτιληναίο και ΟΤΕ. Οι στηρίξεις όμως ήρθαν από το +3,45% της ΕΛΧΑ, όπως και τα μικρά κέρδη από Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική, Βιοχάλκο και Eurobank.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS