Την τακτική της αναμονής, αλλά και των επιλεκτικών κινήσεων, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στους δύο μεγάλους πόλους του κόσμου, στις ΗΠΑ και στην Κίνα, ακολουθεί και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παραμένει σε ένα στενό εύρος και ανάμεσα σε μοιρασμένα πρόσημα.

Ο γενικός δείκτης έφτασε και πάλι τις 897 μονάδες, όπως και χτες, αλλά γρήγορα αναδιπλώθηκε στα εδάφη λίγο πάνω από τις 890 μονάδες.

Η εικόνα αυτή δεν διαφέρει και πολύ από τη χθεσινή, παραπέμποντας περισσότερο σε μια νευρική αναμονή, ανάμεσα σε δύο ανοιχτά μέτωπα: τις ΗΠΑ με τη Federal Reserve και την Κίνα με την Evergrande. Το πρώτο μέτωπο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα το βράδυ, άρα πιο αποφασιστικές κινήσεις, προς κάποια κατεύθυνση, θα έχουμε από την αυριανή συνεδρίαση. Το δεύτερο μέτωπο θα έχει μεν εξελίξεις αύριο, καθώς λήγουν κάποιες πληρωμές που θα πρέπει να κάνει η Evergrande, αλλά δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, με τα προβλήματα να συντηρούνται επί μακρόν.

Πώς θα περιοριστεί η αβεβαιότητα

Αυτό που μεταφέρεται τώρα από εγχώριους αναλυτές στον ot.gr είναι ότι η επίδραση της αβεβαιότητας γύρω από την κινεζική Evergrande μπορεί να περιοριστεί εάν οι κεντρικές τράπεζες, τόσο η Fed όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συντηρήσουν τα δίχτυα ρευστότητάς τους ανέπαφα στον επιχειρηματικό κόσμο που μπορεί να επηρεαστεί από ενδεχόμενη κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού ακινήτων. Εάν αυτά τα δίχτυα «μαζευτούν» σταδιακά, ελέω tapering, δηλαδή σταδιακής σύσφιγξης της πολιτικής, τότε οι ροές κεφαλαίων σε πιο ασφαλή assets δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, το rotation μεταξύ ανοδικών και πτωτικών καλά κρατεί, με τις πιέσεις σε ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Πειραιώς και Εθνική να διαδέχονται σήμερα τη χθεσινή άνοδο.

Σε αρνητικό έδαφος είναι και οι ΟΤΕ, Titan, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στηρίξεις με το θετικό τους προσημο δίνουν οι Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Alpha Bank. Η ΔΕΗ ξεχωρίζει θετικά με το +1,22% που καταγράφει, όπως και ο ΑΔΜΗΕ με το +1,42%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών