Η ανεργία τον Ιούλιο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 14,2%. Είναι εντυπωσιακή εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς πως το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία,η ανεργία βρισκόταν στο 16,2%. Πέρασαν δηλαδή 16 μήνες υγειονομικής κρίσης με αυστηρά περιοριστικά μέτρα και η ανεργία αντί να αυξηθεί λόγω της ανύπαρκτης οικονομικής δραστηριότητας, μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η εξήγηση είναι απλή και έχει δοθεί από το οικονομικό επιτελείο. Δαπανήθηκαν κρατικοί πόροι για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, ανέργων, αγροτών, ιδιοκτητών ακινήτων και δανειοληπτών ύψους 30 δισ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων στήριξης ήταν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η κάλυψη εργοδοτικών εισφορών, οι αναστολές φόρων, το πρόγραμμα«Γέφυρα» κ.ά.

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το καλό κλίμα στις αγορές και δεν δίστασε να δανειστεί ώστε να περάσουν οι πολίτες την πανδημία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες στο εισόδημά τους. Ετσι ο «λογαριασμός» του δημόσιου χρέους ανέβηκε στο 230% του ΑΕΠ.

Βεβαίως, με την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι προοπτικές για τους 665.000 άνεργους συμπολίτες μας είναι θετικές, καθώς η άνοδος του ΑΕΠ δημιουργεί πλούτο και νέες θέσεις εργασίας. Αυτό όμως μεσο-μακροπρόθεσμα. Αλλωστε η άνοδος του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση και δευτερευόντως στις παραγωγικές επενδύσεις.

Εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα είναι στις μικρές έως πολύ μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, τώρα που έληξαν τα μέτρα στήριξης. Το ποσοστό αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και σε αυτή τη συγκυρία τροφοδοτεί παρά περιορίζει την ανεργία.

Οι οικονομολόγοι φωνάζουν χρόνια για να δοθούν κίνητρα στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά οποιαδήποτε κρίση. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε, με τον Πρωθυπουργό να εξαγγέλλει στη ΔΕΘ φοροελαφρύνσεις εν όψει ενός εταιρικού μετασχηματισμού, αλλά κατά γενική ομολογία το πακέτο έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρο ώστε να πεισθεί ο έλληνας μικρο-επιχειρηματίας που θέλει να είναι κυρίαρχος του εαυτού του να συμπράξει με κάποιον άλλον εταίρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη