Το υποκοριστικό του ως «Dr. Doom» για τις ζοφερές προβλέψεις του βάλθηκε να επιβεβαιώσει ο Νουριέλ Ρουμπινί. Αυτή τη φορά «ξαναχτύπησε» με μια δυσοίωνη προειδοποίηση για πιθανή επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, δήλωσε ανήσυχος πως βρισκόμαστε «σε μια παγίδα χρέους».
«Όταν οι κεντρικές τράπεζες θελήσουν να αποσύρουν σταδιακά τις μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους, υπάρχει ο κίνδυνος ενός κραχ στην αγορά ομολόγων, στην πιστωτική αγορά, στη χρηματιστηριακή αγορά, στην οικονομία και συνεπώς θα βρεθούν σε αυτή την παγίδα χρέους και δεν θα είναι σε θέση να ομαλοποιήσουν τα επιτόκια» υποστήριξε, σκιαγραφώντας μια λίαν δυσοίωνη εικόνα για τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και τις διεθνείς οικονομίες.
Όπως εξήγησε, η πανδημία και οι τριγμοί της παγκόσμιας οικονομίας έκριναν ως αναγκαίο εργαλείο για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος τη δρομολόγηση χαλαρών νομισματικών πολιτικών και επεκτατικών δημοσιονομικών στρατηγικών Όμως, τα αποτελέσματα έφτασαν σε ακραίο σημείο.
Υπερκύκλος χρέους
«Έχουμε εισέλθει σε έναν υπερκύκλο χρέους» επεσήμανε εξηγώντας πως και οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες έχουν πέσει στην παγίδα αυτή. «Λένε (οι κεντρικές τράπεζες) πως θα ομαλοποιήσουν τα επιτόκια, όμως με αυτά τα επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, αν προσπαθούσαν να το κάνουν αυτό, θα σημειωνόταν κραχ στην αγορά, οικονομικό κραχ και ως εκ τούτου η πιο εύκολη επιλογή είναι η εξάλειψη της πραγματικής αξίας του ονομαστικού χρέους σε σταθερά επιτόκια με υψηλότερο πληθωρισμό» εξήγησε.
Με τον καιρό είναι αναπόφευκτο πως οι αγορές θα δουν υψηλότερα επιτόκια και χαμηλότερη ανάπτυξη και πιθανότατα συνθήκες στασιμοπληθωρισμού. Όμως, αυτό, κατά τον ίδιο, δεν τον κάνει προφήτη κακών ειδήσεων. Μάλιστα, ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε, όχι ως «Dr. Doom», αλλά ως «Dr. Realist» για τις ρεαλιστικές του απόψεις.
Κασσάνδρα και για τις αγορές
Σημειώνουμε πως τον περασμένο Μάρτιο, ο κύριος Ρουμπινί είχε έναν «καλό» λόγο και για τα χρηματιστήρια σε ένα διάστημα που οι αγορές είχαν πάρει την ανιούσα προμηνύοντας πως η φρενίτιδα στις αγορές θα ολοκληρωθεί με… πόνο.
Η Wall Street, πράγματι, τις τελευταίες ημέρες δέχεται σημαντικές πιέσεις με τον Σεπτέμβριο να αναμένεται να ολοκληρωθεί με ζημιές σε όλους τους επιμέρους δείκτες.
Latest News
Αλλάζουν ρότα οι ΗΠΑ – Τι λέει η DBRS πως πρέπει να περιμένουμε
Η DBRS αναμένει τρεις τομείς πολιτικής να διαμορφώσουν τις προοπτικές υπό μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση - Εκτιμήσεις, αλλαγές και προσδοκίες
Πόσο αποδίδει το μποϋκοτάζ στη Μέση Ανατολή στα αμερικάνικα προϊόντα
Εκτός από την Coca-Cola, πτώση εμφανίζουν και αμερικανικές μάρκες fast food
Μεγαλύτερα έσοδα αναμένουν τα Χριστούγεννα οι Γερμανοί έμποροι
Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Εμπορίου (HDE), οι Γερμανοί σχεδιάζουν να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 297 ευρώ τα Χριστούγεννα
Πού πάνε τα λεφτά που απομένουν από τις δωρεές μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
Υπάρχουν σαφείς κανόνες που διέπουν τι γίνεται με τα χρήματα που απομένουν στα funds των υποψηφίων μετά τις εκλογές
Αυτές οι εκλογές είναι μόνο η αρχή της εμπλοκής του Μασκ στην πολιτική
Ο Ίλον Μασκ σχεδιάζει να παραμείνει σημαντική δύναμη στην αμερικανική πολιτική σκηνή ακόμη και μετά τις εκλογές του 2024.
Η εντυπωσιακή επιστροφή του Orient Express
Καθώς οι εξαιρετικά πλούσιοι εγκαταλείπουν τις αγορές πολυτελείας υπέρ των ταξιδιών το Orient Express ετοιμάζεται για θρυλικό comeback
Η Michelin κλείνει ακόμα δύο εργοστάσια στη Γαλλία
«Στον αέρα» 1.254 εργαζόμενοι της Michelin που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις - Συνεχίζεται η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης λόγω ανταγωνισμού της Ασίας
Το νέο made-in-China λογισμικό που κοντράρει Apple και Google
Η Κίνα θέλει να γίνει τεχνολογικά αυτάρκης σε όλα και η Huawei φαίνεται να αναλαμβάνει το λογισμικό των smartphone
Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία - Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Η απομάκρυνση από τον Όλαφ Σολτς του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δίνει νέα διάσταση στην κυβερνητική κρίση στη Γερμανία
Από τη Meta και τη Ray-Ban, στη Moncler και τη Burberry - Νέες εξαγορές στην πολυτέλεια
Τα σενάρια εξαγορών στην πολυτέλεια πυροδότησαν συζητήσεις και φρενίτιδα στις αγορές που έδωσαν ώθηση στις μετοχές των εταιρειών