Η κούρσα των εξοπλισμών και η πυρηνική απειλή, οι ανακατατάξεις των γεωπολιτικών συμμαχιών και οι συγκρούσεις για τα υποβρύχια είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος στην εν εξελίξει αντιπαράθεση ανάμεσα στην νυν και την ανερχόμενη υπερδύναμη – τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Υπάρχει, όμως, και η άλλη: η οικονομία. Εκεί, μάλιστα, η κόντρα μοιάζει να είναι πολύ πιο σκληρή και αμφίρροπη σε σύγκριση με το στρατιωτικό μπρα-ντε-φερ όπου, όπως και να το κάνουμε, οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμη σημαντικό προβάδισμα και φροντίζουν να το συντηρούν με τεράστιες δαπάνες. Στην οικονομία, όμως, η μάχη δίνεται κυριολεκτικά στήθος με στήθος.
Η σύγκριση του ΑΕΠ
Για του λόγου το αληθές, αν και σε επίπεδο ονομαστικού ΑΕΠ η Κίνα εξακολουθεί να υπολείπεται των ΗΠΑ κατά περίπου 6 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ (22,6 έναντι 16,6), με βάση τις μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΡΡΡ) είναι ήδη πρώτη και μάλιστα με διαφορά. Μάλιστα, καθώς πέρυσι, τη χρονιά της Covid, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,5% ενώ το αντίστοιχο κινεζικό αυξήθηκε κατά 2,3%, αργά ή γρήγορα η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει υπέρ της Κίνας.
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν και τα εννιά εντυπωσιακά και εξαιρετικά αποκαλυπτικά γραφήματα που δημοσιεύει η Washington Post κα αφορούν τον συσχετισμό ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις στον πιο κρίσιμο τομέα, που θα κρίνει και το μέλλον: Τις νέες τεχνολογίες.
Λεπτή ισορροπία
«Σε κάποια μέτωπα, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη, η αντιπαράθεση βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Οι ΗΠΑ δεν συνεχίζουν να διατηρούν ένα πλεονέκτημα σε κρίσιμους τομείς, όπως το λογισμικό και οι ημιαγωγοί. Όμως, σε άλλους κλάδους, όπως είναι τα έξυπνα κινητά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ηλεκτρικά οχήματα, οι κινεζικές εταιρείες κερδίζουν έδαφος και είναι ήδη αρκετά μπροστά», σχολιάζει η ίδια η WP.
Μια ματιά στα γραφήματα επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές και δικαιώνει όσους ανησυχούν στις ΗΠΑ ότι σύντομα θα βρεθούν στη δεύτερη θέση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν τομείς που κυριαρχούν και μάλλον δεν κινδυνεύουν άμεσα.
Ημιαγωγοί και ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ανάμεσά τους είναι οι ημιαγωγοί, καθώς οι ΗΠΑ ελέγχουν σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων πωλήσεων (47% για την ακρίβεια), ενώ η Κίνα μόλις το 4%. Το ίδιο συμβαίνει και με τα διαδικτυακά παίγνια, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες ελέγχουν την εσωτερική αγορά.
Επίσης, η Tesla βγάζει ασπροπρόσωπες τις ΗΠΑ στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως της αναλογεί σήμερα το 15% των παγκόσμιων πωλήσεων και βρίσκεται στην πρώτη θέση, με δεύτερη την γερμανική Volkswagen.
Κι εδώ, όμως, η εικόνα είναι μάλλον μικτή, καθώς οι Κινέζοι αναπτύσσονται ταχύτατα όσον αφορά στην παραγωγή μπαταριών λιθίου, που αποτελούν την «καρδιά» των ηλεκτρικών οχημάτων. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, ως το 2030, να εκτιμάται ότι θα έχουν πρακτικά εξαπλασιάσει την παραγόμενη ισχύ από τη συγκεκριμένη πηγή.
Huawei και τηλεπικοινωνίες
Εντυπωσιακές είναι, επιπλέον, οι επιδόσεις τους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Εκεί, πάντα σύμφωνα με τα γραφήματα της Washington Post, στις κινεζικές εταιρείες αντιστοιχεί το 58% των συνολικών πωλήσεων smartphones διεθνώς, ενώ με «πολιορκητικό κριό» την Huawei ελέγχουν το 36% των πωλήσεων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (5G κ.λπ).
Η επέλαση της TikTok
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και εκεί που, θεωρητικά τουλάχιστον, πολλοί δεν θα το περίμεναν: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι Αμερικανοί είναι οι πρώτοι διδάξαντες, στην αγορά των ΗΠΑ η πρώτη θέση – με βάση τον αριθμό των χρηστών που «κατεβάζουν» την εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2020 ως σήμερα – ανήκει πλέον στην κινεζική TikTok, με μερίδιο της τάξης του 20%, με τη Facebook να ακολουθεί με 15%.
Όσο για την τεχνολογία που απαιτεί η πράσινη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας, η κυριαρχία των Κινέζων στην παραγωγή συλλεκτών (πάνελ) ηλιακής ενέργειας είναι κυριολεκτικά αδιαμφισβήτητη, με αποτέλεσμα να είναι αυτοί οι οποίοι πρακτικά καθορίζουν και τις τιμές στις διεθνείς αγορές.
Είναι, λοιπόν, μετά από όλα αυτά να μην ανησυχούν οι Αμερικανοί και να μην απαιτούν από την κυβέρνησή τους να λάβει μέτρα ώστε να περιορίσει την ασταμάτητη, όπως όλα δείχνουν, επέλαση των Κινέζων σε σχεδόν όλα τα μέτωπα;
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...