![Τεχνολογικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας – Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει σε 9 + 2 γραφήματα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/US-China-Tech-War.jpg)
Η κούρσα των εξοπλισμών και η πυρηνική απειλή, οι ανακατατάξεις των γεωπολιτικών συμμαχιών και οι συγκρούσεις για τα υποβρύχια είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος στην εν εξελίξει αντιπαράθεση ανάμεσα στην νυν και την ανερχόμενη υπερδύναμη – τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Υπάρχει, όμως, και η άλλη: η οικονομία. Εκεί, μάλιστα, η κόντρα μοιάζει να είναι πολύ πιο σκληρή και αμφίρροπη σε σύγκριση με το στρατιωτικό μπρα-ντε-φερ όπου, όπως και να το κάνουμε, οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμη σημαντικό προβάδισμα και φροντίζουν να το συντηρούν με τεράστιες δαπάνες. Στην οικονομία, όμως, η μάχη δίνεται κυριολεκτικά στήθος με στήθος.
Η σύγκριση του ΑΕΠ
Για του λόγου το αληθές, αν και σε επίπεδο ονομαστικού ΑΕΠ η Κίνα εξακολουθεί να υπολείπεται των ΗΠΑ κατά περίπου 6 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ (22,6 έναντι 16,6), με βάση τις μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΡΡΡ) είναι ήδη πρώτη και μάλιστα με διαφορά. Μάλιστα, καθώς πέρυσι, τη χρονιά της Covid, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,5% ενώ το αντίστοιχο κινεζικό αυξήθηκε κατά 2,3%, αργά ή γρήγορα η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει υπέρ της Κίνας.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/22_09_ΟΤ_PRAGMAT-600x474.png)
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/22_09_ΟΤ_ΟNOMAST-600x474.png)
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν και τα εννιά εντυπωσιακά και εξαιρετικά αποκαλυπτικά γραφήματα που δημοσιεύει η Washington Post κα αφορούν τον συσχετισμό ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις στον πιο κρίσιμο τομέα, που θα κρίνει και το μέλλον: Τις νέες τεχνολογίες.
Λεπτή ισορροπία
«Σε κάποια μέτωπα, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη, η αντιπαράθεση βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Οι ΗΠΑ δεν συνεχίζουν να διατηρούν ένα πλεονέκτημα σε κρίσιμους τομείς, όπως το λογισμικό και οι ημιαγωγοί. Όμως, σε άλλους κλάδους, όπως είναι τα έξυπνα κινητά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ηλεκτρικά οχήματα, οι κινεζικές εταιρείες κερδίζουν έδαφος και είναι ήδη αρκετά μπροστά», σχολιάζει η ίδια η WP.
Μια ματιά στα γραφήματα επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές και δικαιώνει όσους ανησυχούν στις ΗΠΑ ότι σύντομα θα βρεθούν στη δεύτερη θέση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν τομείς που κυριαρχούν και μάλλον δεν κινδυνεύουν άμεσα.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/22_09_ΟΤ_hmiagogoi-600x297.png)
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/22_09_ΟΤ_mobileGames-600x474.png)
Ημιαγωγοί και ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ανάμεσά τους είναι οι ημιαγωγοί, καθώς οι ΗΠΑ ελέγχουν σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων πωλήσεων (47% για την ακρίβεια), ενώ η Κίνα μόλις το 4%. Το ίδιο συμβαίνει και με τα διαδικτυακά παίγνια, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες ελέγχουν την εσωτερική αγορά.
Επίσης, η Tesla βγάζει ασπροπρόσωπες τις ΗΠΑ στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως της αναλογεί σήμερα το 15% των παγκόσμιων πωλήσεων και βρίσκεται στην πρώτη θέση, με δεύτερη την γερμανική Volkswagen.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/22_09_ΟΤ_Lithium-600x475.png)
Κι εδώ, όμως, η εικόνα είναι μάλλον μικτή, καθώς οι Κινέζοι αναπτύσσονται ταχύτατα όσον αφορά στην παραγωγή μπαταριών λιθίου, που αποτελούν την «καρδιά» των ηλεκτρικών οχημάτων. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, ως το 2030, να εκτιμάται ότι θα έχουν πρακτικά εξαπλασιάσει την παραγόμενη ισχύ από τη συγκεκριμένη πηγή.
Huawei και τηλεπικοινωνίες
Εντυπωσιακές είναι, επιπλέον, οι επιδόσεις τους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Εκεί, πάντα σύμφωνα με τα γραφήματα της Washington Post, στις κινεζικές εταιρείες αντιστοιχεί το 58% των συνολικών πωλήσεων smartphones διεθνώς, ενώ με «πολιορκητικό κριό» την Huawei ελέγχουν το 36% των πωλήσεων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (5G κ.λπ).
Η επέλαση της TikTok
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και εκεί που, θεωρητικά τουλάχιστον, πολλοί δεν θα το περίμεναν: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι Αμερικανοί είναι οι πρώτοι διδάξαντες, στην αγορά των ΗΠΑ η πρώτη θέση – με βάση τον αριθμό των χρηστών που «κατεβάζουν» την εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2020 ως σήμερα – ανήκει πλέον στην κινεζική TikTok, με μερίδιο της τάξης του 20%, με τη Facebook να ακολουθεί με 15%.
Όσο για την τεχνολογία που απαιτεί η πράσινη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας, η κυριαρχία των Κινέζων στην παραγωγή συλλεκτών (πάνελ) ηλιακής ενέργειας είναι κυριολεκτικά αδιαμφισβήτητη, με αποτέλεσμα να είναι αυτοί οι οποίοι πρακτικά καθορίζουν και τις τιμές στις διεθνείς αγορές.
Είναι, λοιπόν, μετά από όλα αυτά να μην ανησυχούν οι Αμερικανοί και να μην απαιτούν από την κυβέρνησή τους να λάβει μέτρα ώστε να περιορίσει την ασταμάτητη, όπως όλα δείχνουν, επέλαση των Κινέζων σε σχεδόν όλα τα μέτωπα;
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δασμοί Τραμπ: Το εμπορικό έλλειμμα θα σώσει το Λονδίνο;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Keir-Starmer-600x543.jpg)
Ερωτηματικό για την κυβέρνηση Στάρμερ οι δασμοί Τραμπ- Το Λονδίνο ελπίζει σε μια εξαίρεση [γραφήματα]
Η Βρετανία ελπίζει ότι θα αποφύγει τους δασμούς Τραμπ - Το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Βρετανίας με τις ΗΠΑ παρουσίασε έλλειμμα 164 εκατ. λιρών (195 εκατ. ευρώ) το τέταρτο τρίμηνο του 2024
![Orange: Βήματα για ευρωπαϊκή κυριαρχία αλλά και συνεργασία με τη Starlink](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_orange_Heydeman_Christel-600x352.png)
Θέλουμε ανεξαρτησία στους δορυφόρους αλλα συνεργαζόμαστε και με τη Starlink, λέει η CEO της Orange
Η Orange παρουσίασε για το 2024, έσοδα 40,2 δισ. ευρω και καθαρά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ - Εφτασε πλέον τα 160 εκατ. πελάτες σε Αφρική και Μέση Ανατολή
![Shein – Temu: Τι οδήγησε σε πτώση πωλήσεων – Ο ρόλος Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_temu_shein-600x352.png)
Τι οδήγησε σε πτώση πωλήσεων Shein και Temu - Ο ρόλος Τραμπ
Τι συνέβη με το ψυχολογικό όριο των Αμερικανών στις online αγορές - Η κατάργηση του de minimis για Shein - Temu
![Unilever: Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Captureεξω1-600x444.png)
Η Ben & Jerry’s μπαίνει σε τρία... χρηματιστήρια - Το σχέδιο της Unilever
Δεν κάλυψε τις προσδοκίες σε πωλήσεις η Unilever - Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s
![Porsche: Σχέδιο 1.900 απολύσεων έως το 2029](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/Porsche-600x338.jpeg)
«Γκάζι» πατά η Porsche για 1.900 απολύσεις έως το 2029
Οι θέσεις εργασίας στην Porsche εξακολουθούν να είναι διασφαλισμένες μέχρι το 2030, ενώ θα ανακοινωθεί σχέδιο εθελούσιων αποχωρήσεων
![Δείκτης Τιμών Παραγωγού: Υψηλότερα από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ τον Ιανούαριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/plithorismos-600x328.jpg)
«Τσίμπησε» και ο πληθωρισμός χονδρικής των ΗΠΑ τον Ιανούαριο
Η αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας
![Shiseido: «Βουτιά» για τον ιαπωνικό κολοσσό – Ποιους παρασέρνει στα… βαθιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_Shiseido_Uotani_Masahiko-600x352.png)
«Βουτιά» για τη Shiseido - Ποιους παρασέρνει στα... βαθιά
Ποια είναι τα σχέδια ανάκτησης κερδοφορίας για την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο - Τα brands της Shiseido
![Bloomberg: Πόσο θα κοστίσουν στην Ευρώπη οι σχεδιασμοί Τραμπ για την Ουκρανία – Τα 3 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ukraine_talks-600x352.png)
Πόσο θα κοστίσει στην Ευρώπη η ειρήνη Τραμπ στην Ουκρανία - Τα 3 σενάρια
Το καλύτερο, το χειρότερο και το βασικό σενάριο για το κόστος που θα κληθεί να επωμιστεί η ΕΕ - Η ανάλυση του Bloomberg
![Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/revees-600x400.jpg)
Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας
Η αύξηση του ΑΕΠ της Βρετανίας τροφοδοτήθηκε από τις δημόσιες δαπάνες
![Commerzbank: Μειώνει κατά 3.900 τις θέσεις εργασίας – Η ανανεωμένη στρατηγική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/orlopp-600x389.jpg)
Commerzbank: Μειώνει κατά 3.900 τις θέσεις εργασίας – Η ανανεωμένη στρατηγική
Το σχέδιο της Commerzbank για να αποθαρρύνει την UnitCredit