
Σε αναστολή τέθηκε τμήμα δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη, λόγω πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού.
Πρόκειται για το πρώτο τμήμα που στην Ελλάδα που κλείνει λόγω κρουσμάτων περίπου δέκα ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους.
Συγκεκριμένα το τμήμα είναι το Β2 (Β τάξη) του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκέων στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραμείνει σε αναστολή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, βάσει των οποίων άνοιξαν τα σχολεία στις 13 Σεπτεμβρίου, αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα μέσα σε τμήμα, τότε απομονώνεται και το τμήμα δεν κλείνει.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 σε σχολείο απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
Πότε αναστέλλεται ένα τμήμα
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Θα αυξηθεί ο αριθμός παιδιών που νοσούν
Καμπανάκι για την επιδημιολογική κατάσταση στην βόρεια Ελλάδα έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα ΜEGA.
«Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό. Έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην συμπρωτεύουσα.
«Η Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες»
Όσον αφορά στο γεγονός ότι πολλά παιδιά νοσούν από κορωνοϊό, ο κ. Γώγος, έκανε λόγο ότι τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. «Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 30% των καθημερινών κροθσμάτων «ποσοστά κρουσμάτων, που μπορεί να μεγαλώσει και άλλο» αφορά στις μικρές ηλικίες. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες».
Οδοντίατροι
Τέλος, ο κ. Γώγος σχολίασε την απόφαση -η οποία εντέλει ανακλήθηκε- να κάνουν rapid test οι εμβολιασμένοι και μοριακό οι ανεμβολίαστοι για να επισκεφθούν οδοντίατρους.
«Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα οι αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τη διασπορά του ιου και την προστασία της νοσηλείας. Στις περιπτώσεις που γίνονται επεμβατικές πράξεις, δημιουργείται αερόλυμα, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης» ανέφερε.
«Ο οδοντίατρος καθορίζει κατά πόσο η πράξη που θα πράξει μπορεί να δημιουργήσει αερόλυμα που δημιουργεί προβλήματα και αν αυτή η πράξη έχει δυνάμει δημιουργία αερολύματος πρέπει να γίνει rapid» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο ότι για απονεύρωση και καθαρισμό, «που δεν παράγουν αερόλυμα δεν χρειάζεται rapid test».


Latest News

Κατεπείγουσα προκαταρκτική για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζητάει τώρα ο Άρειος Πάγος
Παράλληλα με την ίδια παραγγελία η κυρία Αδειλίνη ζητά να διερευνηθεί και ο ρόλος που διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ)

Τσίπρας: Δύσκολες αλλά αναγκαίες συμφωνίες για μείωση δασμών – Ειδάλλως ΕΕ – Κίνα να προχωρήσουν μαζί
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος και η συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων «για να μην πέσουμε στον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας καταστροφής»

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη
Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία στις 9/4

Egg Fraud in Greece: The Scandal Behind Your Easter Eggs
Greece battles egg fraud as Easter demand peaks, with mislabeled imports sold as local products or cage-free.

Ανοίγει η Αυλαία για το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Επίκεντρο οι Μεγάλες Ανακατατάξεις της Εποχής και το Μέλλον της Ανάπτυξης - Το επίκαιρο περιεχόμενο και οι συμμετέχοντες

Μητσοτάκης για δασμούς: Δεν έχουν νόημα σε λάδι, ελιές και φέτα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ στη σκιά των δασμών, χαρακτήρισε σημαντική τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας
Στα λευκά ντύθηκαν αρκετές περιοχές στη βόρεια Ελλάδα – Πού θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία

Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας με χιόνια, βροχές και καταιγίδες
Τσουχτερό κρύο φέρνει ο καιρός σήμερα με την ΕΜΥ να εφιστά την προσοχή για ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Η πιο ψηλή γέφυρα του κόσμου ετοιμάζεται να ανοίξει στην Κίνα
Η ψηλότερη γέφυρα του κόσμου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2025