«Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και σχετίζονται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας και τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις» αναφέρει μεταξκύ άλλων η 11η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν.
Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι μπορεί να προκύψει πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος, εξαιτίας της παράτασης των μέτρων περιορισμού, αλλά και την δημοσιονομική στήριξη, σε περίπτωση που η πανδημία συνεχιστεί.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Η έκθεση τονίζει ότι περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με την εκκρεμή απόφαση του Δικαστηρίου για τις αναδρομικές συντάξεις.
Σύμφωνα, με την επικαιροποιημένη ανάλυση οι κίνδυνοι βιωσιμότητας του χρέους παρέμειναν γενικά αμετάβλητοι σε σύγκριση με τη 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.
Ως εκ τούτου οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν συγκρατημένοι.
Τα τρία σενάρια
Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους εξακολουθεί να βασίζεται στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής και έχει επικαιροποιηθεί με νέες πληροφορίες σχετικά με τα προθεσμιακά επιτόκια και τις εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την τελευταία έκθεση.
Αναφορικά με το βασικό σενάριο, έχει βελτιωθεί οριακά σε σύγκριση με τη 10η έκθεση λόγω της περαιτέρω μείωσης των ελληνικών προθεσμιακών επιτοκίων στα μέσα του Αυγούστου.
Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται στο 57,6% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Στο σενάριο υψηλότερου κινδύνου, το χρέος μειώνεται στο 97,6% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες διαμορφώνονται στα επίπεδα του 20% του ΑΕΠ από τα τέλη της δεκαετίας του 2050.
Τέλος, στο σενάριο χαμηλής ανάπτυξης, το επίπεδο του χρέους δεν σταθεροποιείται και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν μόνιμα το 20% του ΑΕΠ από τα τέλη του 2040.
«Η Κομισιόν πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους»
Σχολιάζοντας την 11η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζει ότι «ότι είναι καρπός, και ταυτοχρόνως επιστέγασμα, της σκληρής και συστηματικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού».
Σύμφωνα με τον υπουργό η Έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης.
«Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καταγράφοντας βελτίωση στο βασικό σενάριο, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ταχύτερη ανάπτυξη
Την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για την 11η αξιολόγηση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας επίσης πρόοδο σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων.
Υπολογίζει παράλληλα ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 4,3% φέτος και 6% το 2022, λόγω του σχεδίου ανάκαμψης και μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπάρχουν και οι επισημάνσεις όμως για καθυστερήσεις όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και με αστερίσκο για το θέμα των κόκκινων δανείων.
Πού καθυστερεί η πρόοδος
Σύμφωνα με την έκθεση, σε ορισμένους τομείς η πρόοδος είναι πιο αργή από είχε αναφερθεί στην 10η αξιολόγηση. Σημειώνει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80% και τονίζει μάλιστα πως είναι μία σοβαρή απόκλιση εγείρει ανησυχίες, δεδομένης της εκτεταμένης επανεκτίμησης των στόχων εκκαθάρισης που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης.
Η τρέχουσα καθυστέρηση καθιστά τον στόχο δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι αρχές καλούνται να επιταχύνουν την εφαρμογή όλων των ενεργειών που διευκολύνουν την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους συμφωνηθέντες στόχους.
Εντούτοις, όπως αναφέρει η Κομισιόν είναι ενθαρρυντικό ότι η εφαρμογή των συστάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκκαθάριση καθυστερήσεων συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί και ότι οι αρχές εντόπισαν προτάσεις για την απλοποίηση ορισμένων δημοσιονομικών διαδικασιών, η πλειοψηφία των οποίων θα υιοθετηθεί έως τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Κομισιόν – 11η αξιολόγηση – Ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Διθύραμβοι από Citigroup
Σε αναβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 στην περιοχή του 9% (8,8% η επίσημη αναφορά) από 5,3% προηγουμένως, περιορίζοντας ωστόσο της πρόβλεψή για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2022 στο 4,6% (από 5% προηγουμένως) προχώρησε η Citigroup στη νέα μηνιαία έκθεση της για την παγκόσμια οικονομία.
Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,2% το 2021 και 3,7% το 2022, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,2% και 1,9% αντίστοιχα. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν επίσης κατά 12,5% εφέτος και κατά 9,7% το 2022, με τις εξαγωγές να αυξάνουν 12% και 10,9% αντίστοιχα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Citigroup – Εκτίναξη στο 8,8% της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2021
Latest News
«Σπίτι μου ΙΙ»: 35 ερωταπαντήσεις για το πρόγραμμα – Αναλυτικός οδηγός
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή των αιτήσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις ειδικές περιπτώσεις του «Σπίτι μου ΙΙ»
Άγγιξαν τα 2 δισ. οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα το 2024 - Τι αναμένεται το 2025
H φιλοξενία ενίσχυσε τη θέση της ως ο πιο ελκυστικός επενδυτικός κλάδος στα εμπορικά ακίνητα με αύξηση 100%
Τα 10 «κλειδιά» για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myProperty και ποιες χειρόγραφα – Πότε πληρώνεται ο φόρος
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων