
Για τα περιστατικά εξαπάτησης μέσω απατηλών μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο, το phising, όπως έχει επικρατήσει ο όρος για το «ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων», μίλησε ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας. Να σημειώσουμε ότι παλιότερα το phishing γινόταν πιο συχνά μέσω emails.
Οι επιτήδειοι, προσποιούνται μια πραγματική οντότητα, ένα τραπεζικό ίδρυμα για να μας πείσουν να καταχωρήσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία εισόδου στον λογαριασμό και στη συνέχεια να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση και να μας πάρουν χρήματα. Γίνεται κυρίως με το πρόσχημα της ασφάλειας, όπως επίσης πολύ συχνά έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ώστε να μην προλάβουμε να το σκεφτούμε πριν συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας. Αυτή είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται παγκοσμίως.
Τι πρέπει να έχουμε κατά νου
«Το σημαντικότερο είναι ότι κανένα τραπεζικό ίδρυμα η μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν θα μας στείλει τέτοιο μήνυμα για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία μας με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει να αγνοήσουμε αυτό το μήνυμα και αν έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον φορέα από όπου φαίνεται να προέρχεται», τόνισε ο κ. Παπακώστας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Εκμεταλλεύονται ότι είμαστε online συνεχώς
«Εκμεταλλεύονται ότι είμαστε online συνέχεια, καθώς το κινητό μας είναι σαν ένας μικρός υπολογιστής, εκμεταλλεύονται ότι βιαζόμαστε, την ταχύτητα με την οποία έχουμε μάθει να λειτουργούμε».
Κάποια στοιχεία που μπορούν να χτυπήσουν καμπανάκι σε πρώτη ανάγνωση, είναι κάποια γραμματικά λάθη στο μήνυμα, μια αλληλογραφία που μπορεί να έρχεται απροσδόκητα ένα μήνυμα, χωρίς να έχει προηγηθεί εκ μέρους μας κάποιο αίτημα, όπως επίσης αν στο περιεχόμενο του μηνύματος αναφέρονται σε γενικότητες και αν έχει αυτή την αίσθηση του κατεπείγοντος.
«Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν τακτικά τους λογαριασμούς τους και υπάρχουν και αξιόπιστες λύσεις με λογισμικά antivirus για χρήση και στο κινητό», συμβουλεύει ο κ. Παπακώστας.
Τι να κάνουμε με τους άγνωστους αριθμούς που μας καλούν
Επιπλέον, όταν λαμβάνουμε κλήσεις από αριθμούς με προέλευση από χώρες του εξωτερικού οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά, μπορούμε να κάνουμε block για να μην μας ξαναενοχλήσουν.
«Συνήθως αποσκοπούν στο να σε πείσουν να επενδύσεις κάποια χρήματα, αν μιλήσουν. Υπάρχουν όμως και οι κλήσεις στις οποίες αν απαντήσουμε δεν μιλάει κανείς και σκοπός είναι να αναγνωρίσουν ποια σύνδεση είναι ενεργή, προκειμένου να αρχίσουν να στέλνουν διάφορα μηνύματα», υπογράμμισε ο κ. Παπακώστας.

Το διάστημα της πανδημίας, οι πιο διαδεδομένες απάτες είναι με τη μέθοδο του phishing ή με παροχή επενδυτικών προγραμμάτων με διάφορες μεθόδους, επιθέσεις κατά πληροφοριακών συστημάτων που στην συνέχεια ζητούσαν λύτρα σε bitcoins προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουμε τα αρχεία μας και να μπορούμε να έχουμε επιχειρησιακή συνέχεια και το τρίτο είναι η πορνογραφία ανηλίκων και γενικότερα τα αδικήματα κατά ανηλίκων.
«Υπάρχει μια αύξηση όσο αφορά στις παρενοχλήσεις ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Μπορεί κάποια παιδιά να έχουν διαμοιράσει κάποια προσωπική τους φωτογραφία και στην συνέχεια να ξεκινά μια συνεχής εκβιαστική συμπεριφορά προκειμένου είτε να στείλουν και άλλες φωτογραφίες ή να συναντηθούν μαζί τους», εξηγεί ο κ. Παπακώστας.
Τέλος, υπάρχουν στο διαδίκτυο, ανέφερε ο o Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαφημίσεις όπου χρησιμοποιούνται επώνυμοι άνθρωποι εν αγνοία τους, για να προσελκύσουν χρήστες να αγοράσουν κρυπτονομίσματα.


Latest News

Πάτησε Γη ο γηραιότερος Αμερικανός αστροναύτης
Για τον Νταν Πέτιτ ήταν η τέταρτη αποστολή, αυξάνοντας τον συνολικό χρόνο του στο διάστημα σε 590 ημέρες

Το γεωστρατηγικό πόκερ με τα data centers – Ο άξονας Κρήτης - Κοζάνης
Η «ξαφνική» εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης έφερε στο προσκήνιο μία ακόμη διάσταση της πολύτιμης γεωγραφικής θέσης της Ελλάδος: σταυροδρόμι δεδομένων και κόμβος data centers

Οι νέες απαιτήσεις της Google για τηλέφωνα και tablet Android
Η Google αυξάνει τον ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο που πρέπει να έχουν οι συσκευές Android

Microsoft: Αναπτύσσει εργαλείο AI που λαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης και προκαλεί… ανησυχία
Η Microsoft ανέστειλε τη λειτουργία το 2024 αφού πρώτη την δοκίμασε σε έναν μικρό αριθμό χρηστών και τώρα το επαναφέρει.

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν

Πως να γυρίσετε το χρόνο πίσω σε περίπτωση επίθεσης ransomware
Το ransomware έχει την ικανότητά του να κρυπτογραφεί δεδομένα και να αποκλείει την πρόσβαση των χρηστών σε εταιρικούς υπολογιστές, διακόπτοντας κρίσιμες εταιρικές διαδικασίες

Αύξηση σχεδόν 50% στις κυβερνοαπειλές παγκοσμίως - Αύξηση 126% στις επιθέσεις Ransomware
Το 1ο τρίμηνο του 2025, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ανά οργανισμό αυξήθηκαν κατά 47%, φτάνοντας κατά μέσο όρο τις 1.925 εβδομαδιαίες επιθέσεις, σύμφωνα με το Global Cyber Attack Report της Check Point

Πώς είναι το νέο χρώμα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Η επίμαχη ανακάλυψη σχετικά με το χρώμα επιτεύχθηκε με πείραμα που έριξε παλμούς λέιζερ στα μάτια, διεγείροντας τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech