
Την καθιέρωση της «ημέρας βιολογικής παραγωγής της ΕΕ», η οποία θα διοργανώνεται κάθε χρόνο γιορτάζουν σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή. Τα τρία θεσμικά όργανα υπέγραψαν κοινή δήλωση, με την οποία η 23η Σεπτεμβρίου καθιερώνεται στο εξής ως ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ.
Η καθιέρωση της ημέρας βιολογικής παραγωγής ακολουθεί την έγκριση από την Επιτροπή του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στις 25 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο του οποίου ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας τέτοιας ημέρας για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή.
Ο γενικός στόχος του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής είναι η ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγής και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, όπως η μείωση της χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών ουσιών. Ο τομέας βιολογικής παραγωγής χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία για να αναπτυχθεί, όπως ορίζεται στο σχέδιο δράσης.
Προτείνονται μάλιστα 23 δράσεις που διαρθρώνονται γύρω από τρεις άξονες —τόνωση της κατανάλωσης, αύξηση της παραγωγής και περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του τομέα – ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπημένη ανάπτυξη του τομέα.
Δράσεις
Για την τόνωση της κατανάλωσης, το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας σχετικά με τη βιολογική παραγωγή, προώθησης της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων και ενθάρρυνσης της μεγαλύτερης χρήσης βιολογικών προϊόντων στα δημόσια κυλικεία μέσω δημόσιων συμβάσεων.
Επιπλέον, για την αύξηση της βιολογικής παραγωγής, η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) θα παραμείνει βασικό εργαλείο στήριξης της μετάβασης στη βιολογική γεωργία, ενώ θα συμπληρωθεί, μεταξύ άλλων, από εκδηλώσεις ενημέρωσης και δικτύωσης για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και από την πιστοποίηση κυρίως ομάδων γεωργών και όχι τόσο μεμονωμένων γεωργών.
Τέλος, για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της βιολογικής γεωργίας, η Επιτροπή θα διαθέσει τουλάχιστον το 30 % του προϋπολογισμού για έρευνα και καινοτομία στον τομέα της γεωργίας, της δασοκομίας και των αγροτικών περιοχών σε θέματα που αφορούν ειδικά τον τομέα της βιολογικής παραγωγής ή που είναι συναφή με αυτόν.
Κατά την τελετή υπογραφής και εγκαινίων, ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα γιορτάζουμε τη βιολογική παραγωγή, μια βιώσιμη μορφή γεωργίας όπου η παραγωγή των τροφίμων γίνεται σε αρμονία με τη φύση, τη βιοποικιλότητα και την καλή μεταχείριση των ζώων. Η 23η Σεπτεμβρίου είναι επίσης η φθινοπωρινή ισημερία, με την ημέρα και τη νύχτα να είναι εξίσου μεγάλες —ένα σύμβολο ισορροπίας μεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος που ταιριάζει απόλυτα στη βιολογική παραγωγή. Χαίρομαι που, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τους βασικούς παράγοντες αυτού του τομέα, καθιερώνουμε αυτή την ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, η οποία θα διοργανώνεται κάθε χρόνο και η οποία αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή και για την προώθηση του καίριου ρόλου που αυτή διαδραματίζει στη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων.»
Η βιολογική παραγωγή συνεπάγεται ορισμένα σημαντικά οφέλη: οι βιολογικοί αγροί διαθέτουν μεγαλύτερη βιοποικιλότητα κατά περίπου 30%, τα ζώα βιολογικής εκτροφής απολαύουν καλύτερης μεταχείρισης και λαμβάνουν λιγότερα αντιβιοτικά, οι βιοκαλλιεργητές έχουν υψηλότερα εισοδήματα και είναι πιο ανθεκτικοί, και οι καταναλωτές γνωρίζουν ακριβώς τι αγοράζουν χάρη στο λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ.


Latest News

Ανεκμετάλλευτο το «εργαλείο» των οικολογικών σχημάτων - Τι αποκαλύπτει έκθεση
Τα οικολογικά σχήματα εντάχθηκαν στη λίστα των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2023 με την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»