Τι κοινό έχουν οι μέλισσες, η βιοποικιλότητα και οι μικροί αγρότες που σέβονται το περιβάλλον; Απειλούνται από την αλόγιστη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων.

Αυτά τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα, που οι μέλισσες προσλαμβάνουν μέσω της γύρης και του νέκταρ, έχουν καταστροφικές συνέπειες: βλάπτουν το νευρικό σύστημα των μελισσών και πολύ συχνά τις οδηγούν στον θάνατο. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη βιομηχανική γεωργία και τις μονοκαλλιέργειες, απειλώντας τη βιοποικιλότητα των περιοχών και τα πλούσια οικοσυστήματα.

Για τους παραπάνω λόγους η Greenpeace Greece καλεί όλους να στηρίξουν την πρωτοβουλία πολιτών από όλη την Ευρώπη και ζήτα την απαγόρευση των τοξικών συνθετικών φυτοφαρμάκων. «Βοήθησε να φτάσουμε τις 1.000.000 υπογραφές μέχρι τα τέλη του μήνα, ώστε το αίτημα να συζητηθεί στην Ευρωπαική Επιτροπή. Ένωσε τη φωνή σου!», τονίζει.

Στόχος – επισημαίνει η Greenpeace Creece – είναι η μείωση της χρήσης συνθετικών φυτοφαρμάκων κατά 80% ως το 2030 και η απαγόρευσή τους μέχρι το 2035. Επίσης, η πρόνοια για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας και η στήριξη των αγροτών στη μετάβαση προς την αγροοικολογία, με έμφαση σε όσους παράγουν τροφή με ήπιες, φιλικές μεθόδους για το περιβάλλον και την υγεία μας.

«Οι αγροτικές πολιτικές που ευνοούν μόνο την αύξηση της σοδειάς αυξάνοντας τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων έχουν φέρει τα οικοσυστήματά μας σε σημείο κατάρρευσης. Κάθε μέρα η βιοποικιλότητα εξαφανίζεται, απειλώντας το περιβάλλον, την υγεία μας, αλλά και την ίδια την παραγωγή τροφής. Οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές: τα έντομα επικονιαστές, όπως οι μέλισσες, αργοπεθαίνουν, τα ποτάμια μας είναι ρυπασμένα και τα φυτοφάρμακα καταλήγουν ακόμα και στο πιάτο μας. Η επιβίωση των μικρών αγροτικών κοινοτήτων απειλείται από τη βιομηχανική γεωργία, αφού όλο και περισσότερη γη περνάει στα χέρια των μεγάλων εταιρειών», σημειώνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO