Άλμα 20% έκαναν οι μετοχές της Evergrande στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (για να σταθεροποιηθούν λίγο αργότερα περίπου 10% υψηλότερα) μετά από τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο κινεζικός όμιλος διαχείρισης ακινήτων με τους ομολογιούχους του.
Η ανακοίνωση απομάκρυνε τις έντονες ανησυχίες της αγοράς ότι ο γιγαντιαίος όμιλος κινδυνεύει να καταρρεύσει υπό το βάρος των υπέρογκων χρεών του, που φθάνουν τα 300 δισ. δολάρια. Το επόμενο για να ανεβεί ακόμα περισσότερο το ηθικό των επενδυτών είναι να καταφέρει ο όμιλος να καταβάλει πληρωμές τόκων αξίας 83,5 εκατ. δολαρίων στους κατόχους ενός ομολόγου της στο εξωτερικό που λήγει την Πέμπτη.
Στην ανακοίνωσή της η Evergrande διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει τους τόκους στους εγχώριους ομολογιούχους της, που υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 35,9 εκατ. δολάρια. Ο κινεζικός όμιλος στην ανακοίνωσή του δεν διευκρινίζει, ωστόσο, πόσα από τα χρωστούμενα θα καταβάλει και πότε, σημειώνοντας κάπως αόριστα ότι «έχει ήδη διευθετήσει το ζήτημα μέσω ιδιωτικών διαπραγματεύσεων».
Δεν αναφέρεται επίσης η Evergrande τι προτίθεται να πράξει με τις πληρωμές στους δικαιούχους του ομολόγου στο εξωτερικό.
Βάσει συμφωνιών με τους επενδυτές, η εταιρεία έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών για να καταβάλει τους τόκους προτού θεωρηθεί ότι κηρύσσει στάση πληρωμών. Οι φόβοι κατάρρευσης της υπερχρεωμένης εταιρείας real estate είναι η αιτία για την καταβαράθρωση της μετοχής της, που «μετρά» απώλειες της τάξεως του 80% από την αρχή του έτους.
Σημειωτέον ότι λίγο νωρίτερα η εταιρεία συμμετοχών Chinese Estates Holdings Limited πληροφόρησε την αγορά ότι το διάστημα από τις 30 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου πούλησε περισσότερες από 108 εκατ. μετοχές της China Evergrande Group που κατείχε προς 2,26 δολάρια Χονγκ Κονγκ (περίπου 0,29 δολ. ΗΠΑ), εισπράττοντας ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 0,82% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Evergrande.
Η εταιρεία χαρτοφυλακίου επενδύσεων διευκρίνισε ότι σχεδιάζει να ζητήσει από τους μετόχους το πράσινο φως για να διαθέσει στην αγορά και άλλες μετοχές της China Evergrande Group που κατέχει και αντιστοιχούν στο 5,66% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Chinese Estates Λάου Μινγκ-Ουάι μιλώντας στο CNBC είχε δηλώσει ότι το Πεκίνο «έχει όλα τα εργαλεία» για να λύσει το πρόβλημα της Evergrande.
Τα σύννεφα παραμένουν
Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Evergrande θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία δεδομένου ότι πρόκειται για τη δεύτερη σε τζίρο εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων στη χώρα. Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης και στις διεθνείς αγορές και οικονομίες λόγω της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και εν γένει της μεγάλης μόχλευσης των κινεζικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων με τη Δύση. Κάποιοι έφθασαν να μιλούν και για μια νέα «στιγμή Lehman» που κινδυνεύει να ζήσει η κινεζική και η παγκόσμια οικονομία.
«Είναι πολύ νωρίς για να πάρουμε μια ανάσα ανακούφισης από τα γεγονότα, καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ήδη στα σκαριά ή αν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται ένα οργανωμένο σχέδιο διάσωσης για την εταιρεία», δήλωσε στο BBC ο Ντόναλντ Λόου, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Αναδυόμενων Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Οι αναλυτές εκείνο που αναζητουν είναι σαφή σημάδια ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρέμβει για να δώσει ένα τέλος στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει εδώ και μήνες η Evergrande.
Περιμένοντας την κυβέρνηση
«Μέχρι να βεβαιωθούν για τον τρόπο και τη μέθοδο που επέλεξε η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί το πρόβλημα Evergrande, οι επενδυτές θα παραμένουν ανήσυχοι και η νευρικότητα θα κυριαρχεί στην αγορά», δήλωσε η Κάθριν Γιουνγκ, διευθύντρια επενδύσεων της Fidelity International. Η Γιουνγκ υπενθύμισε τη ρυθμιστική-παρεμβατική πολιτική που ασκεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο η κινεζική κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζει να «στραγγαλίζει» την ιδιωτική πρωτοβουλία και να θέλει να την ποδηγετήσει.
Στην περίπτωση της Evergrande, βέβαια, μια διάσωση του ομίλου με την εκταμίευση των απαραίτητων κεφαλαίων και τη συμμετοχή, ασφαλώς, του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο θα γινόταν με ενθουσιασμό δεκτή από τις αγορές και θα καταλάγιαζε τους φόβους των επενδυτών για ενδεχόμενο ντόμινο με απρόβλεπτες συνέπειες για την κινεζική και την παγκόσμια οικονομία.
Latest News
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ανάσα στην Boeing - Τέλος στην απεργία μετά από επτά εβδομάδες
Οι εργαζόμενοι στην Boeing συμφώνησαν σε μισθολογικές αυξήσεις που θα φτάσουν το 38% σε ορίζοντα τεσσάρων ετών
Σε αναζήτηση «σωτήρα» η TGI Friday's - Οι συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές
Η TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία από τους πιστωτές
Γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν Nike και Lululemon
Οι νέοι είναι ευμετάβλητοι καταναλωτές, αλλά η μεταστροφή προτιμήσεων μπορεί να είναι καταστροφική για τους λιανοπωλητές
Η «ντροπή της πολυτέλειας» στην Κίνα και το άδειο megastore της Louis Vuitton στο Πεκίνο
Εταιρείες όπως η Louis Vuitton και η Kering διοχέτευσαν δισ. δολ. στην Κίνα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας