
Οι κινεζικές Αρχές ζητούν από τις τοπικές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για μία πιθανή πτώση της China Evergrande Group, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση του θέματος, σηματοδοτώντας επίσημα την απροθυμία διάσωσης της εταιρείας, ενώ συγχρόνως προετοιμάζεται για οποιαδήποτε οικονομική και κοινωνική συνέπεια από τις ζημίες της εταιρείας.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τις συγκεκριμένες κινήσεις σαν «προετοιμασία για μία πιθανή καταιγίδα», ενώ παράλληλα δηλώνουν ότι οι υπηρεσίες σε επίπεδο τοπικών κυβερνήσεων και κρατικών επιχειρήσεων έχουν λάβει οδηγίες να παρέμβουν μόνο την τελευταία στιγμή, εάν η Evergrande αποτύχει να διαχειριστεί τις υποθέσεις της με τακτικό τρόπο
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν αναλάβει το έργο πρόληψης της δημόσιας δυσαρέσκειας και τον μετριασμό της επίδρασης στους αγοραστές ακινήτων και στην ευρύτερη οικονομία, για παράδειγμα μειώνοντας τις θέσεις εργασίας που χάνονται.
Πιο συγκεκριμένα, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν διαταχθεί να ορίσουν ομάδες λογιστών και νομικών για να εξετάσουν τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Evergrande, στις διάφορες περιοχές της χώρας, να ξεκινήσουν επαφές με τους τοπικούς κτηματομεσίτες (ιδιώτες και κρατικά ελεγχόμενους) ώστε να προετοιμαστούν για την πιθανή ανάληψη τοπικών έργων και τέλος να ορίσουν ομάδες από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που θα παρακολουθούν τις δημόσιες αντιδράσεις ή αυτό που στην Κίνα αποκαλείται «μαζικά περιστατικά», ένας ευφημισμός για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Την περασμένη εβδομάδα, η Evergrande είπε ότι είχε προσλάβει οικονομικούς συμβούλους και επανέλαβε ότι η αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών της ήταν ένας κίνδυνος.
Προειδοποίησε μάλιστα, για τεράστια πίεση στις ταμειακές ροές και τη ρευστότητά της, αλλά είπε ότι «ενισχύει την εφαρμογή μέτρων για να διευκολύνει την κρίση ρευστότητας» και είπε ότι οι σύμβουλοι θα διερευνήσουν τρόπους για να επιτύχουν «μια βέλτιστη λύση για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς».
Ο Evergrande έχει έργα – περίπου 800 σε εξέλιξη που εκτείνονται σε περισσότερες από 200 πόλεις – σε κάθε επαρχία της ηπειρωτικής Κίνας, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της.
Τα εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα έχουν πλήξει τους επενδυτές, τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και τους αγοραστές κατοικιών και έχουν αρχίσει να επεκτείνονται και σε άλλουε τομείς της κινεζικής οικονομίας .
Η εταιρεία ανέφερε ότι οι εργασίες σε ορισμένα από τα έργα της σε ακίνητα διακόπηκαν αφού καθυστέρησε την πληρωμή σε προμηθευτές και εργολάβους. Ορισμένοι απλήρωτοι εργολάβοι και υποψήφιοι ιδιοκτήτες σπιτιών διαμαρτυρήθηκαν στα γραφεία της Evergrande.
Ο κορυφαίος χρηματοπιστωτικός ρυθμιστής της Κίνας, η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης, νωρίτερα αυτόν τον μήνα είπε στις επαρχιακές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας για την παρακολούθηση της κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας γύρω από την Evergrande.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν επίσης τη σταδιακή χαλάρωση ορισμένων περιορισμών ιδιοκτησίας σε μικρότερες κινεζικές πόλεις, όπως να διευκολύνουν την ιδιοκτησία μιας δεύτερης κατοικίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, θα μπορούσαν επίσης να μετριάσουν ορισμένα από τα αυστηρά μέτρα απομόχλευσης για τους κατασκευαστές ακινήτων που βοήθησαν να ωθηθεί ο υπερχρεωμένος Evergrande προς τον γκρεμό τους τελευταίους μήνες.
Δεδομένης της σημασίας του τομέα των ακινήτων για την οικονομία της χώρας, το Πεκίνο «θα πρέπει να αποτρέψει μια γρήγορη και απότομη επιδείνωση της αγοράς στέγασης», είπε η Morgan Stanley στους πελάτες της αυτή την εβδομάδα. Τα πιθανά μέτρα χαλάρωσης, ανέφερε η επενδυτική τράπεζα, περιλαμβάνουν την ενίσχυση των δημοσιονομικών δαπανών, την περαιτέρω περικοπή του ποσού των μετοχών που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες και την ευκολότερη λήψη στεγαστικών δανείων.
Τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν άμεσα το 7,3% του εθνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αν και οι αναλυτές λένε ότι τα ακίνητα και οι βιομηχανίες που συνδέονται με ακίνητα συνολικά οδηγούν σχεδόν το ένα τρίτο της οικονομικής παραγωγής.
Τους τελευταίους μήνες, η σταθεροποίηση της αγοράς έχει γίνει προτεραιότητα για τον ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, με τους αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν τη φράση: «Τα σπίτια είναι για να ζεις, όχι για κερδοσκοπία».
Η τελευταία αγοραστική φρενίτιδα ξεκίνησε στις αρχές του 2020, καθώς η κυβέρνηση στράφηκε σε επενδύσεις σε ακίνητα για να αντισταθμίσει το πλήγμα που προκαλείται από την πανδημία στις εξαγωγές και τις εγχώριες δαπάνες. Προς το τέλος του καλοκαιριού πέρυσι, οι αρχές, φοβούμενες ότι η αγορά κατοικίας είχε υπερθερμανθεί, εισήγαγαν μια σειρά πολιτικών ώστε να αποτραπεί η υπερθέρμανση της δραστηριότητας στον συγκεκριμένο τομέα, και, ειδικότερα, για τον περιορισμό του μεγάλου δανεισμού των κατασκευαστών ακινήτων.
Το πιο σημαντικό μεταξύ των μέτρων πέρυσι ήταν η πολιτική των «τριών κόκκινων γραμμών» που απαιτεί από τους μεσίτες να μειώσουν τα επίπεδα του χρέους κάτω από ορισμένα όρια προτού μπορέσουν να δανειστούν περισσότερα χρήματα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


Latest News

Γιατί η Σουηδία επεκτείνει τις διαστημικές και αμυντικές δυνατότητές της
Η Σουηδία εξακολουθεί να εκτιμά τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αλλά υποστηρίζει έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ

Στην Tesla φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσει αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ
Οι δηλώσεις της Tesla αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.
![Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/Larry_Fink-600x442.jpeg)
Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]
Ο Λάρι Φινκ θεωρείται αυτοδημιούργητος, αφού μαζί με συνεργάτες του ίδρυσαν από το μηδέν την BlackRock το 1988

Η Porsche διαψεύδει σενάριο πώλησης μετοχών της στη Volkswagen
Η Porsche διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Η Ιταλία φέρνει πιο κοντά την αυτοκινητοβιομηχανία με την αμυντική βιομηχανία
Η Ιταλία ετοιμάζει ένα βιομηχανικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας, άμυνας και αεροδιαστημικής

Στο «μυαλό» της Fed – Τι θα αποφασίσει ο Πάουελ για τα επιτόκια
Πού εστιάζουν αγορές και οικονομολόγοι στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed - Ποιες άλλες κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα

Μπέσεντ: Δεν ανησυχώ για την αγορά – Οι διορθώσεις είναι υγιείς
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μακροπρόθεσμα θα είναι θετική για τις αγορές

Ρούμπιο: Μετά τους δασμούς πιθανώς οι ΗΠΑ να συζητήσουν νέες εμπορικές συμφωνίες
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντεπιτεθούν σε κράτη που τους είχαν επιβάλει δασμούς