Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εγκρίνει ένα πρωτοποριακό πακέτο νομοθεσίας την Πέμπτη, το οποίο θα ορίσει ελάχιστες αμοιβές και θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για τους ταχυμεταφορείς που απασχολούνται σε υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων όπως οι Grubhub, DoorDash και UberEats, αναφέρουν οι New York Times.

Τα νομοσχέδια, τα οποία έχουν την υποστήριξη του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάσιο, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της συνεχούς προσπάθειας των αρχών της πόλης να ρυθμίσουν έναν κλάδο με τζίρους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ άλλες πόλεις έχουν λάβει διάφορα μέτρα για τον περιορισμό των εφαρμογών παράδοσης τροφίμων, καμία πόλη δεν έχει προχωρήσει τόσο όσο η Νέα Υόρκη, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη και πιο ανταγωνιστική αγορά παράδοσης τροφίμων στη χώρα.

Δικαιώματα

Η νομοθεσία φιλοδοξεί να αποτρέψει τις εφαρμογές παράδοσης τροφίμων και τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών από το να χρεώνουν τέλη στην αμοιβή των εργαζομένων τους. Θα υποχρεώνουν τις apps να αποκαλύπτουν τις πολιτικές παροχών τους και θα τους απαγορεύει να χρεώνουν στους εργαζομένους τους τα ειδικά κουτιά παράδοσης που μπορεί να κοστίζουν έως και 50 δολάρια. Επίσης θα υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες εστιατορίων να διαθέτουν τις τουαλέτες τους στους εργαζόμενους στον τομέα της διανομής.

Οι εργαζόμενοι στο delivery θα μπορούν επίσης να ορίσουν παραμέτρους στις διαδρομές που θα επιλέγουν να κάνουν χωρίς να έχουν το φόβο ο εργοδότης να τους επιβάλει διάφορες ποινές. Οι εργαζόμενοι -που συχνά γίνονται στόχος ληστών με σκοπό να τους αποσπάσουν τα χρήματά τους ή τα ηλεκτρονικά τους ποδήλατα-θα μπορούν να καθορίσουν τη μέγιστη απόσταση που θέλουν να διανύσουν από ένα εστιατόριο ή να διευκρινίσουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να περάσουν γέφυρες για να κάνουν παράδοση, για παράδειγμα.

Απαγορευμένη… τουαλέτα

«Αυτοί οι εργαζόμενοι θυσίασαν τη δική τους ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να φέρουν φαγητό στα σπίτια μας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τους αρνήθηκαν την πρόσβαση στο μπάνιο στα εστιατόρια και τους χρεώθηκαν τέλη από εφαρμογές τρίτων», δήλωσε ο Κόρει Τζόνσον, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης. «Είμαι περήφανος για τη Νέα Υόρκη και το Συμβούλιο για την υποστήριξη προς αυτούς τους εργαζομένους και παροτρύνω και άλλες μεγάλες πόλεις να προστατεύσουν αυτόν τον κλάδο».

Οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους σε delivery διαφόρων εφαρμογών και πλατφορμών στη Νέα Υόρκη επανήλθαν στο επίκεντρο πριν από τρεις εβδομάδες, όταν ο τυφώνας Άιντα έπληξε την πόλη και οι σκηνές με εργαζόμενους στο delivery να διασχίζουν πλημμυρισμένους δρόμους για να παραδώσουν γεύματα, προκάλεσαν οργή.

Η χρήση εφαρμογών παράδοσης τροφίμων εκτινάχθηκε στα ύψη καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έκλεισε τις τραπεζαρίες των εστιατορίων σε όλη την πόλη. Αλλά για τους, κυρίως, μετανάστες εργαζομένους του κλάδου, που είχαν επιφορτιστεί με την παράδοση των γευμάτων, οι συνθήκες εργασίας έγιναν πιο δύσκολες από ποτέ.

Ο Χοσέ Ραμίρεζ, που ήρθε στη Νέα Υόρκη από την Πουέμπλα του Μεξικού, εργάστηκε ως ντελιβεράς στο Μανχάταν για τέσσερα χρόνια. Είπε ότι κερδίζει περίπου 8 δολάρια την ώρα χωρίς τα tips, κάτι που απαιτεί να εργάζεται περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα τις περισσότερες ημέρες για να κερδίσει αρκετά χρήματα για να συντηρηθεί. Ο ίδιος είναι μέλος της Los Deliveristas Unidos, μιας ομάδας που παλεύει εδώ και χρόνια για την προστασία των εργαζομένων στο χώρο των διανομών. Όπως κατήγγειλε, τα εστιατόρια του αρνούνται την πρόσβαση στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αναγκάζεται να τηλεφωνεί στους φίλους του κατά τη διάρκεια της βάρδιας του για να χρησιμοποιήσει το μπάνιο τους.

Δύο αγωγές από κολοσσούς

Η πόλη της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή δύο αγωγές από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής τροφίμων στον κλάδο, οι οποίες επιδιώκουν να εξαλείψουν τους κανόνες που ρυθμίζουν το πόσο οι εφαρμογές μπορούν να χρεώνουν εστιατόρια και τις πληροφορίες που πρέπει να αποκαλύψουν.

Οι Grubhub, DoorDash και Uber Eats κατέθεσαν μήνυση στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο στο Μανχάταν νωρίτερα αυτόν τον μήνα υποστηρίζοντας ότι το ανώτατο όριο 15 % των τελών για διαδικτυακές παραγγελίες και το 5 % ανά παραγγελία για άλλες αμοιβές όπως το μάρκετινγκ, ήταν αντισυνταγματικό και τελικά θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και λιγότερα κέρδη για τα εστιατόρια.

Η DoorDash κατέθεσε ξεχωριστή αγωγή την περασμένη εβδομάδα αμφισβητώντας έναν άλλο νόμο που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο οποίος θα απαιτούσε από τις εφαρμογές να μοιράζονται δεδομένα πελατών, όπως ονόματα, διευθύνσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμούς τηλεφώνου με τα εστιατόρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή