Την εναλλακτική της προσθήκης νέων γεύσεων σε φαγητά που οι καταναλωτές «σιχαίνονται» να φάνε δοκιμάζει εταιρεία στο Ισραήλ, σε προσπάθειά της να προτρέψει τους πολίτες στην κατανάλωση εντόμων, συνήθεια που θεωρείται πλέον «φιλική στο περιβάλλον».

Σύμφωνα με το BBC, η εν λόγω εταιρεία έχει ξεκινήσει να παράγει ζελεδάκια, για τη δημιουργία των οποίων, αντί για πρωτεΐνη από σόγια ή ζελατίνη, χρησιμοποιεί… ακρίδες.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης, κύριος Tαμίρ, αναφέρει ότι «οι ακρίδες γευστικά θυμίζουν πεκάν, μανιτάρια, καφέ και σοκολάτα», ενώ προσθέτει ότι «στην ποικιλία των τροφίμων που παράγουμε, μπορούμε να προσθέσουμε νέες γεύσεις…τα ζελεδάκια βγαίνουν και σε γεύση πορτοκάλι και φράουλα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον ενθουσιασμό του με τις ακρίδες ήδη από μικρή ηλικία, όταν άκουγε διάφορες ιστορίες από τη γιαγιά του, η οποία ήταν μαγείρισσα σε κιμπούτς (ισραηλινή συλλογική κοινότητα) και από την οποία έμαθε για την επισιτιστική ανασφάλεια της δεκαετίας του 1950 και την καταστροφή σοδειών εξαιτίας ακριδών από την Αφρική.

Παρόλο που τα έντομα θεωρούνται βρώσιμα σε κοινότητες στην Αφρική, την Ασία, την κεντρική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η ιδέα κατανάλωσης εντόμων κάθε άλλο παρά δελεαστική μπορεί να χαρακτηρισθεί, γεγονός που ο Ταμίρ με την εταιρεία του προσπαθεί να αλλάξει, μέσω της παραγωγής μιας σειράς τροφίμων, όπως γλυκά, μπάρες, burger και falafel.

Διατροφική συνήθεια και… στη Δύση

Εάν ακόμη αμφιβάλλετε για το εάν τα έντομα καταφέρουν να αποτελέσουν μέρος της δυτικής διατροφής, οι ειδικοί έρχονται να άρουν τις αμφιβολίες σας και ο λόγος είναι η… αύξηση του πληθυσμού.

Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τους 9,8 δισ. από το σημερινό 7,7 δισ. Ως εκ τούτου, η ανάγκη κάλυψης διατροφικών συνηθειών  επιπλέον περίπου δύο δισ. ανθρώπων δεν θα μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από τους παραδοσιακούς τρόπους γεωργίας, ενώ η εκτροφή αγελάδων, προβάτων ή και άλλων θηλαστικών θεωρείται καταστροφική προς το περιβάλλον. Συνεπώς, η στροφή στην εκτροφή εντόμων θεωρείται η μόνη λύση.

Είναι η κατανάλωσή τους ασφαλής;

Παρόλο που τα έντομα θεωρείται ότι έχουν σημαντική διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφικής μας συνήθειας, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μέι «Ο τρόπος που εκτρέφονται τα έντομα και το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα κατά το οποίο χρησιμοποιούνται ως αγροτικά ζώα δείχνει ότι ξέρουμε πολύ λιγότερα για τα τρόφιμα που προέρχονται από έντομα σε σχέση με το μοσχάρι», ενώ προσθέτει ότι βασικό ερώτημα αποτελεί το εάν ορισμένες πρωτεΐνες μπορεί να είναι αλλεργιόγονες και να βλάψουν το ανθρώπινο μικροβίωμα, δηλαδή τα βακτήρια και τα μικρόβια  που ζουν στο σώμα μας. Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει θερμά ότι η κατανάλωση εντόμων είναι ιδιαίτερα επωφελής και για το περιβάλλον και την υγεία που αξίζει να αποτελέσει μέρος της διατροφικής μας συνήθειας.

Ακόμη, έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ δείχνει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης από έντομα είναι τόσο επωφελής για τον οργανισμό όσο η πρωτεΐνη γάλακτος, καθώς και οι δύο συμβάλλουν «στην πέψη και την ανάπλαση μυών».

Παράλληλα, όμως,  η διευθύντρια επικοινωνιών στο Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, Μπρίτζετ Μπένελαμ, αναφέρει ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να καταλήξουμε σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα, αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες του καθηγητή Μέι για αλλεργίες.

Εντούτοις, στο Ισραήλ, ο κύριος Ταμίρ υποστηρίζει ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εταιρείας του, σήμερα, είναι να πείσει τους καταναλωτές να δώσουν μία ευκαιρία στη νέα αυτή τροφή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube