Με στόχο τον μετασχηματισμό των παραγωγικών του δραστηριοτήτων και την παραγωγή σε ευρεία κλίμακα πράσινων καυσίμων, χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια επικαιροποιεί το στρατηγικό του πλάνο και εξετάζει τα επενδυτικά έργα που θα υλοποιήσει.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου, τα πράσινα καύσιμα θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και θα αξιοποιούν νέες πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, όπως βιομάζα, ανακυκλωμένα μαγειρικά έλαια, πλαστικά απορρίμματα, εξελιγμένα βιοκαύσιμα, μπλε και πράσινο υδρογόνο ή ακόμη και συνθετικά καύσιμα από δεσμευμένο CO2.
Επίσης, τα καύσιμα αυτά θα είναι συμβατά με τις υπάρχουσες τεχνολογίες κινητήρων, οδηγώντας σε σταδιακή μείωση του αποτυπώματος CO2 του στόλου.
Μέχρι σήμερα, επισημαίνεται, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για βιώσιμη ανάπτυξη, ο όμιλος έχει ανταποκριθεί στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών CO2 από τα διυλιστήρια, μέσω της υλοποίησης επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ, με στόχο να μετεξελιχθεί σε έναν πάροχο ενεργειακών λύσεων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 50% μέχρι το 2030 και να επιτύχει ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης, τα πράσινα καύσιμα, θα διαδραματίσουν στρατηγικό ρόλο στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050.
Η ανάπτυξη των πράσινων καυσίμων για τις οδικές μεταφορές, θα δημιουργήσει το πλαίσιο για τη μείωση των εκπομπών από τα καύσιμα της αεροπορίας, της ναυτιλίας και των βαρέων μεταφορών, καθώς και της αντικατάστασης της πρώτης ύλης για την πετροχημική βιομηχανία, προσφέροντας λύσεις σε τομείς για τους οποίους δεν υπάρχουν προς το παρόν εναλλακτικές τεχνολογίες.
Η πορεία της διύλισης προς την παραγωγή πράσινων καυσίμων έχει ξεκινήσει με τις πρώτες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων και συνθετικών καυσίμων.
Σημειώνει, επίσης, ότι με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, η παραγωγή υγρών καυσίμων χαμηλού άνθρακα θα μπορούσε να μειώσει μέχρι και 100Mt τις εκπομπές CO2 από τις ευρωπαϊκές μεταφορές έως το 2035, μειώσεις που ισοδυναμούν με εξοικονόμηση CO2 από 50 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της ΕΕ.
Η συνεργασία ανάμεσα στους βιομηχανικούς τομείς θα δώσει στην ΕΕ την παγκόσμια τεχνολογική ηγεσία για τη μετάβαση προς χαμηλές εκπομπές άνθρακα, δημιουργώντας ευκαιρίες για την εξαγωγή τεχνολογιών και νέων επιχειρηματικών μοντέλων, καταλήγει η ανακοίνωση του ομίλου ΕΛΠΕ.
Latest News
Απογοητευτικές οι επιδόσεις κυβερνήσεων και επιχειρήσεων στο ESG - Tι δείχνει έρευνα στην Ελλάδα
Oι πέντε κλάδοι που καταγράφουν την υψηλότερη και τη χαμηλότερη βαθμολογία στο ESG - Η έρευνα ESG Monitor Report 2024
Διεθνές συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Νέα Υόρκη από το Κέντρο Αειφορίας (CSE)
Το Κέντρο Αειφορίας (CSE) διοργάνωσε το Διεθνές Συνέδριο Ηγεσίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ESG 2024, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη στο εμβληματικό One Word Trade Center