Η διεθνής κληρονομιά της Άνγκελα Μέρκελ – Ψυχρότερες διατλαντικές σχέσεις
Η συμμαχία που έχει συνδέσει την Ευρώπη με τις ΗΠΑ έχει εξασθενήσει εν μέσω πολυετών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και της σταθερής πτώσης της εμπιστοσύνης στην Αμερική
Αφού μετακόμισε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε ότι η πρώτη του κλήση προς έναν ξένο ηγέτη θα ήταν στην Άνγκελα Μέρκελ, σηματοδοτώντας μια επιστροφή στην υπερατλαντική κανονικότητα μετά την αναταραχή της εποχής Τραμπ, σύμφωνα με βοηθούς του.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε άλλα σχέδια. Εκείνη την Παρασκευή το απόγευμα απέρριψε την προσφορά μιας κλήσης επειδή θα βρισκόταν στο εξοχικό της κοντά στο Βερολίνο, όπου περνάει κάποια Σαββατοκύριακα φροντίζοντας τον λαχανόκηπό της και περπατώντας δίπλα στη λίμνη, όπως είπαν άνθρωποι με γνώση των συζητήσεων.
Οι σύμβουλοί της την προειδοποίησαν ότι, αν δεν λάμβανε εκείνο το τηλεφώνημα, ο κ. Μπάιντεν θα αναγκαζόταν να καλέσει αρκετούς άλλους ηγέτες πριν την ξανακαλέσει. Η κ. Μέρκελ όμως θεώρησε άσχετο τον συμβολισμό της πρώτης κλήσης από τον Αμερικανό πρόεδρο και ζήτησε από τους βοηθούς της να κλείσουν άλλο ραντεβού. Η συνομιλία έγινε την επόμενη Δευτέρα, όταν η κ. Μέρκελ είχε επιστρέψει στη δουλειά της.
Η αδιαφορία για την «πρώτη κλήση» μπορεί να ήταν συμβολική, αλλά συνάδει με την πραγματικότητα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Μέρκελ: Την ψύχρανση της διατλαντικής σχέσης που συνέδεε το Βερολίνο με την Ουάσινγκτον και την Ευρώπη με τις ΗΠΑ, μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 2005, όταν εξελέγη για πρώτη φορά καγκελάριος, η κ. Μέρκελ ήταν ένας σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ, μία από τις λίγες εξέχουσες Ευρωπαίες πολιτικούς που υποστήριξαν την εισβολή του Προέδρου Τζορτζ Μπους στο Ιράκ.
Τώρα, καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το αξίωμα μετά την τέταρτη θητεία της-έχοντας αλληλεπιδράσει με τέσσερις προέδρους των ΗΠΑ – έχει επιβλέψει μια δραματική αύξηση της οικονομικής εξάρτησης της χώρας της από την Κίνα, έχει προωθήσει μια εκτεταμένη ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία, συνασπίστηκε με τη Γαλλία στην αμφισβήτηση της πολιτικής επιρροής των ΗΠΑ στην Ευρώπη και απέρριψε τις αμερικανικές απαιτήσεις σε τομείς όπως η οικονομική πολιτική και το άνοιγμα του Βερολίνου στην κινεζική τεχνολογία
Η κυρία Μέρκελ δεν συμμετέχει στις εκλογές την Κυριακή και ένας νέος καγκελάριος, ο ηγέτης του κόμματος της πλειοψηφίας, θα αναλάβει τη θέση της μόλις σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι που θα αντικαταστήσουν την κα Μέρκελ ως καγκελάριος -ο Ολαφ Σόλτς, υποψήφιος της κεντροαριστεράς και ο Αρμιν Λάσετ, ο συντηρητικός υποψήφιος- υποστηρίζουν τη συνέχιση της προσέγγισής της. Και οι δύο έχουν επικρίνει ορισμένες πολιτικές των ΗΠΑ και ευνοούν στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σταθερή πτώση της εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ μεταξύ της πλειοψηφίας των Γερμανών.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Μέρκελ, οι ΗΠΑ έγιναν πιο απομονωτικές και η εξωτερική πολιτική τους εστίασε στην Ασία. Επί Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η σχέση επιδεινώθηκε μετατρεπόμενη σε ανοιχτή εχθρότητα. Ταυτόχρονα, το Πεκίνο από μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά μετατράπηκε σε παγκόσμια οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη.
Η αλλαγή έχει επίσης ρίζες στις μεταβαλλόμενες απόψεις της καγκελαρίου. Ως ηγέτης, η κα Μέρκελ σταδιακά απογοητεύτηκε από τις ΗΠΑ, μια εξέλιξη που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση του 2008, την οποία κατηγόρησε εν μέρει στον χαλαρό οικονομικό κανονισμό της Αμερικής. Από τότε, ανέπτυξε μια εμμονή με την Κίνα, η οποία ανάμειξε την ανησυχία της για την ολοκληρωτική μετατόπιση της Κίνας με θαυμασμό για την ταχεία ανάπτυξη και την τεχνολογική της πρόοδο, σύμφωνα με βοηθούς της, έμπιστα της άτομα και δικές της δηλώσεις.
Η κ. Μέρκελ και οι περισσότεροι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να βλέπουν τον εαυτό τους ως μέρος μιας δυτικής συμμαχίας που μοιράζεται θεμελιώδεις αξίες, δημοκρατικούς θεσμούς, σεβασμό στο κράτος δικαίου και πίστη στις ελεύθερες αγορές. Η Ρωσία παραμένει υπό ευρωπαϊκές κυρώσεις για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν χαλαρώσει τους δεσμούς τους με μια ολοένα και πιο αυταρχική Κίνα.
Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει ένας άστατος και αναξιόπιστος εταίρος που συνδέεται με την Ευρώπη από μια συρρικνούμενη λίστα κοινών συμφερόντων, ένα συναίσθημα που δημιουργήθηκε πολύ πριν από την εχθρότητα της εποχής Τραμπ.
«Δεν έπρεπε ποτέ να περιμένουμε επιστροφή στο παλιό status quo μετά τον Τραμπ: με τον Μπάιντεν, το σύνθημα παραμένει« Η Αμερική πρώτα », δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΕ, σε συνέντευξή του.
Η κ. Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο.
Ο κ. Μπάιντεν εξήρε τα οφέλη της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ευρώπη, αλλά επικρίθηκε για ανεπαρκή διαβούλευση σχετικά με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και, πιο πρόσφατα, για τη συμφωνία για ένα νέο σύμφωνο ασφαλείας με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, το οποίο οδήγησε σε διπλωματική ρήξη με τη Γαλλία.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να καλλιεργήσει μια πιο θετική σχέση με τη γερμανική κυβέρνηση μετά την οξύτητα των χρόνων του Τραμπ, μετριάζοντας τη ρητορική προς το Βερολίνο και ακυρώνοντας την εντολή του κ. Τραμπ για μετεγκατάσταση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, αποδίδει τη διαχείριση της κ. Μέρκελ ως βασικό παράγοντα στους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Η ηγεσία της είναι από πολλές απόψεις υπεύθυνη για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας και είμαστε ευγνώμονες για αυτό», είπε.
Ταξίδι στην Καλιφόρνια
Μεγαλωμένη στην Κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, η Δύση και η Αμερική ασκούσαν μια νεανική γοητεία στην κ. Μέρκελ. Ως νέος επιστήμονας , είχε ορκιστεί ότι μετά τη συνταξιοδότησή της θα μετανάστευε στη Δύση και στη συνέχεια θα ταξίδευε σε όλη την Αμερική, είχε πει. Μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό ήταν στην Καλιφόρνια.
Η κ. Μέρκελ μπήκε στην πολιτική αμέσως μετά, έγινε υπουργός δύο χρόνια αργότερα και εξελέγη συντηρητική ηγέτης το 2000.
Οταν έγινε καγκελάριος κατά τη δεύτερη θητεία του Τζορτζ Μπους, ήταν υποστηρικτής της εισβολής στο Ιράκ, κάτι που την ξεχώρισε από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες. Θα συνέχισε να αναπτύσσει μια στενή φιλία με τον κ. Μπους, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με βοηθούς της. Η κ. Μέρκελ έδειξε στον κ. Μπους την εκλογική της περιφέρεια. Ο κ. Μπους έψησε χάμπουργκερ για την κ. Μέρκελ στο ράντσο του στο Τέξας.
«Δεν θα υπάρξει ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη σε αντίθεση με την Αμερική», είπε η κ. Μέρκελ το 2005.
Με την πάροδο του χρόνου, όμως, άρχισε να ανυπομονεί για το πώς η επιδίωξη της Ουάσιγκτον για τα δικά της συμφέροντα τείνει να βλάψει τους συμμάχους της. Αφού η αφερεγγυότητα της Lehman Brothers έριξε τον κόσμο στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930, η κ. Μέρκελ είπε σε μια ομιλία της ότι δεν θα είχε συμβεί εάν οι «αγγλοσαξονικές τράπεζες και το σκληρό λόμπι της Wall Street» δεν είχαν εμποδίσει προσπάθειες της Γερμανίας και άλλων για τη ρύθμιση του χρηματοδοτικού κλάδου.
Αυτός ο σκεπτικισμός αυξήθηκε επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Οι βοηθοί της είπαν ότι τον βρήκε αρχικά ως έναν ασταθή, φλύαρο και ενίοτε παρεμβατικό συνεργάτη.
Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, μια ανασκόπηση των δραστηριοτήτων της NSA (Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας) αποκάλυψε το 2013 ότι ο οργανισμός κατασκόπευε την κ. Μέρκελ και έναν αριθμό άλλων ηγετών του κόσμου υποκλέπτοντας τα τηλέφωνά τους. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι τερμάτισε τις δραστηριότητες όταν έμαθε γι’ αυτές.
Ενώ η σχέση τους βελτιώθηκε και έγινε εγκάρδια έως το τέλος της δεύτερης θητείας του Ομπάμα, η στροφή του προέδρου στην Ασία και η επανειλημμένη κριτική του για τη δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας και το διογκωμένο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνέβαλαν στην αποξένωση.
Οι σχέσεις κατέρρευσαν κάτω από τον κ. Τραμπ, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν τιμολογιακούς δασμούς στην ΕΕ επειδή φέρονταν να απειλούν την εθνική ασφάλεια της Αμερικής και να διατάσσουν την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία. Ο κ. Τραμπ συχνά επισήμανε ότι η Γερμανία συνεισφέρει ελάχιστα στην άμυνα της Ευρώπης και συγκρούστηκε με την κ. Μέρκελ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν. Απείλησε επίσης μέτρα κατά των Γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων και κατηγόρησε την κ. Μέρκελ ότι ελέγχεται από τη Ρωσία.
Μέχρι το 2019, η κ. Μέρκελ εγκατέλειψε τις ελπίδες να επιδιορθώσει τις σχέσεις της με τον κ. Τραμπ. Σε μια ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εκείνη τη χρονιά, κατακεραύνωσε τα εμπορικά εμπόδια και τα ψεύδη σε μια τοποθέτηση που ευρέως ερμηνεύτηκε ως επίπληξη στον κ. Τραμπ.
Η πολιτική των ΗΠΑ, από το Βερολίνο, απομακρυνόταν από τη συμμαχία. Η δέσμευσή της προς την Ευρώπη φάνηκε να αποδυναμώνεται καθώς στην Ουάσινγκτον επικράτησε εσωστρέφεια, με επικρίσεις κατά του ελεύθερου εμπορίου και του ανταγωνισμού, και εμπλοκή σε πολιτιστικούς πολέμους.
Η αμφισβήτηση του κ. Τραμπ για το ΝΑΤΟ και η επίθεση προστατευτισμού εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, κλόνισαν την εμπιστοσύνη τους στον υπερατλαντικό δεσμό. Για την κ. Μέρκελ, αυτό σήμαινε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε όλο και περισσότερο να σταθεί μόνη της οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά.
«Οι εποχές που μπορούσαμε να βασιστούμε σε άλλους έχουν παρέλθει … εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας», είπε η κ. Μέρκελ σε ομιλία της το 2017.
Οι εικόνες των υποστηρικτών του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο επιβεβαίωσαν αυτή την άποψη. «Πώς μπορούμε να βασιστούμε στις ΗΠΑ για την παγκόσμια τάξη, όταν δεν μπορούν να ενισχύσουν τη δημοκρατία στο εσωτερικό τους;» είπε ένας σύμβουλος της κ. Μέρκελ σε μια συνέντευξη.
Αποχώρηση από Αφγανιστάν
Οι ελπίδες ότι ο κ. Μπάιντεν θα προανήγγειλε την επιστροφή στο status quo διαψεύστηκαν μετά τη βιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δύο από τους βοηθούς της κ. Μέρκελ.
Η Γερμανία, παρά τη μεταπολεμική πασιφιστικής της παράδοση, είχε ένα από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η κ. Μέρκελ επανειλημμένα έπρεπε να επενδύσει πολιτικό κεφάλαιο για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση για την αποστολή.
Ξαφνιάστηκε όταν τα αμερικανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν ένα βασικό αεροδρόμιο ζωτικής σημασίας για τη γερμανική εκκένωση χωρίς να ειδοποιήσουν το Βερολίνο, λένε οι βοηθοί της.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν τις αναφορές ότι απέτυχαν να διαβουλευτούν με Αφγανούς αξιωματούχους σχετικά με την αποχώρηση από την αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, αλλά δεν δήλωσαν εάν οι άλλοι σύμμαχοι είχαν διαβουλευθεί ή ειδοποιηθεί και δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο.
Η απόφαση του Μπάιντεν να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν ήταν απόδειξη της παρακμής της Αμερικής ως εποικοδομητικής παγκόσμιας δύναμης, μια δυνητικά καταστροφική εξέλιξη για την ΕΕ που απαιτούσε επειγόντως το μπλοκ να λάβει μια πιο ανεξάρτητη στάση, δήλωσε σύμβουλος της κας Μέρκελ.
Καθώς η σχέση με τις ΗΠΑ άλλαξε, η κα Μέρκελ άρχισε να γοητεύεται ολοένα και περισσότερο από την Κίνα. Επισκέφτηκε τη χώρα 13 φορές ενώ ήταν στην εξουσία, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σημαντικό δυτικό ηγέτη. Το 2010, γιόρτασε τα γενέθλιά της εκεί και οι οικοδεσπότες της οργάνωσαν μια ιδιωτική ξενάγηση στο περίφημο μαυσωλείο του πήλινου στρατού στο Xian. Μελέτησε κινεζική ιστορία, πολιτική και οικονομία, σύμφωνα με τον Κριστόφ Χούσγκεν, πρώην σύμβουλό της στην εξωτερική πολιτική.
Η κ. Μέρκελ παραμένει επικριτική για την μονοκομματική διακυβέρνηση της Κίνας. Φιλοξενούσε τον Δαλάι Λάμα, τον εξόριστο Θιβετιανό ηγέτη, και καταδίκαζε τακτικά τη συμπεριφορά της Κίνας προς τις μειονότητες. Κατά το πρώτο της ταξίδι στην Κίνα, επισκέφθηκε τους Κινέζους ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας. Αλλά σύμφωνα με τους βοηθούς της, βλέπει την άνοδο της χώρας ως αναπόφευκτη.
Το ενδιαφέρον της κ. Μέρκελ αντανακλά εν μέρει τον ρόλο της Κίνας ως του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Γερμανίας. Σε αντίθεση με σχεδόν οποιαδήποτε άλλη δυτική οικονομία, η Γερμανία έχει σχετικά μικρό εμπορικό έλλειμμα με τον ασιατικό κολοσσό, ο οποίος είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της. Η Volkswagen AG, η ναυαρχίδα κατασκευαστής αυτοκινήτων, πραγματοποιεί περίπου τις μισές πωλήσεις της στην Κίνα και πολλοί Γερμανοί κατασκευαστές πωλούν περισσότερα στην Κίνα από οποιαδήποτε άλλη αγορά – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Ωστόσο, η άποψή της ξεφεύγει από αποκλειστικά οικονομικούς λόγους. Μετά το τελευταίο της ταξίδι στην Κίνα στα τέλη του 2019-επισκέφτηκε τη Γουχάν εβδομάδες πριν γίνει το επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19-είπε στους συνεργάτες της ότι η χώρα γινόταν όλο και πιο ολοκληρωτική αλλά ότι η διακυβέρνησή και η διαχείριση της οικονομίας γινόταν πιο αποτελεσματική.
Αντίθετα, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπερδεύονταν όλο και περισσότερο από την πόλωση και τη γραφειοκρατική αδράνεια. Οι εκλογές στις δυτικές δημοκρατίες έτειναν να παράγουν ηγέτες συνεχώς μειούμενης ποιότητας, είπε πρόσφατα σε έμπιστα σε αυτή άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού επιστήμονα Χέρφριντ Μίνκλερ.
Η κ. Μέρκελ διατύπωσε αυτές τις απόψεις σε μια ολιγόλεπτη ομιλία στο φόρουμ πολιτικής ασφαλείας του 2019 στο Μόναχο. Ο ισχυρισμός της Κίνας για παγκόσμια κυριαρχία, είπε, ήταν μια φυσική εξέλιξη δεδομένου του μεγέθους και του πληθυσμού της. Ο κ. Μπάιντεν, τότε ο πρώην αντιπρόεδρος που ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος, ήταν στο ακροατήριο.
«Η Κίνα, με τον πληθυσμό των 1,3 δισεκατομμύριων, είναι πολύ μεγαλύτερη. Μπορούμε να είμαστε τόσο εργατικοί, τόσο φοβεροί, όσο σούπερ θέλουμε, αλλά ως χώρα 80 εκατομμυρίων δεν θα μπορέσουμε να επικρατήσουμε εάν η Κίνα αποφασίσει ποτέ ότι δεν θέλει πλέον να έχει καλές σχέσεις με τη Γερμανία », είπε.
Αυτό, σύμφωνα με πρώην και νυν βοηθούς, ήταν ο λόγος που η κ. Μέρκελ θεώρησε ότι κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσουν την Κίνα θα αποτύχει.
Το 2020, οι ΗΠΑ απέστειλαν κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να υλοποιήσουν ένα συνδυασμό απειλών και υποσχέσεων για να προσπαθήσουν να πείσουν τις χώρες να κρατήσουν τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei Technologies Co. εκτός τηλεπικοινωνιακών δικτύων για να αποτρέψουν την εταιρεία από δήθεν κατασκοπεία για την Κίνα.
Η εκστρατεία αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Στη Γερμανία, η νομοθεσία για την ασφάλεια του δικτύου που εγκρίθηκε το 2019 επέτρεψε στους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων να χρησιμοποιούν εξοπλισμό Huawei. Σε μια συνέντευξη, ένας ανώτερος βοηθός της Μέρκελ παρέθεσε τις αποκαλύψεις ότι το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου παρακολουθήθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για χρόνια και είπε ότι δεν φοβόταν την κινεζική επιτήρηση.
«Κανείς στην Ευρώπη δεν έχει τίποτα ενάντια στην πίεση της Κίνας να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά απορρίπτουμε την ιδέα της απομόνωσης της Κίνας, αυτής της έννοιας της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής αποσύνδεσης», είπε ο βοηθός της.
Η καγκελάριος, είπε ο βοηθός, πιστεύει ότι χρειαζόταν περισσότερη, όχι λιγότερη, οικονομική δέσμευση μεταξύ Δύσης και Κίνας, για να δημιουργηθεί αμοιβαία αλληλεξάρτηση και να δοθεί στις δημοκρατίες καλύτερη επιρροή στο Πεκίνο στο μέλλον.
Συνεργασία με τη Γαλλία
Βασικό στοιχείο της προσπάθειας της κ. Μέρκελ να οικοδομήσει μια πιο ανεξάρτητη Ευρώπη – ισχυρά αγκυροβολημένη στη Δύση όταν πρόκειται για δημοκρατία και κράτος δικαίου, αλλά που να στέκεται στα πόδια της οικονομικά και διπλωματικά – ήταν η αναβίωση της εταιρικής σχέσης της Γερμανίας με τη Γαλλία.
Η συμμαχία ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη δημιουργία της ΕΕ, αλλά είχε πέσει σε νάρκη τις τελευταίες δεκαετίες καθώς η οικονομική κυριαρχία της Γερμανίας αυξήθηκε ενώ η Γαλλία έμεινε στάσιμη.
Η Γαλλία είχε πιέσει την Ευρώπη να απελευθερωθεί από την κυριαρχία της Αμερικής από την εποχή της ηγεσίας του στρατηγού Σαρλ ντε Γκολ στη δεκαετία του 1960. Τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγινε συνεργάτης της κ. Μέρκελ στη σφυρηλάτηση ανεξάρτητων πολιτικών της ΕΕ για την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο χωρών.
Η μακροχρόνια απογοήτευση της Γαλλίας από την Ουάσιγκτον ξέσπασε δημόσια την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση μιας νέας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας. Η συμφωνία αφορούσε την πώληση πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ στην Αυστραλία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση της προηγούμενης συμφωνίας της χώρας για αγορά γαλλικών υποβρυχίων. Το Παρίσι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Ουάσιγκτον, μια σπάνια κίνηση μεταξύ συμμάχων, και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι το σύμφωνο ήταν μια «πισώπλατη μαχαιριά» από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Οι κύριοι Μπάιντεν και Μακρόν μίλησαν την Τετάρτη και είπαν ότι θα αναζητήσουν τρόπους για να επισκευάσουν τη συμμαχία. Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για συζήτηση θεμάτων στρατηγικού ενδιαφέροντος με τη Γαλλία και άλλους Ευρωπαίους εταίρους. Ο κ. Μακρόν είπε ότι ο Γάλλος πρέσβης θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.
«Ο χρόνος κατά τον οποίο θα μπορούσαμε να βασιστούμε στις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», δήλωσε ο Ζαν Μαρκ Έιρο, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας. «Τώρα, το βασικό ερώτημα για εμάς είναι πώς μπορεί η Ευρώπη μπορεί να γίνει μια παγκόσμια δημοκρατική και πολιτική δύναμη;»
Η κ. Μέρκελ αξιοποίησε τη γαλλο-γερμανική εταιρική σχέση για να αψηφήσει τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον σε μια επενδυτική συμφωνία που μεσολάβησε μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Η κ. Μέρκελ είχε ξεκινήσει να εργάζεται το 2020 για τη συμφωνία που είπε ότι θα βελτιώσει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών και των κινεζικών εταιρειών στις εκατέρωθεν αγορές.
Με το Παρίσι να συνάδει, η κ. Μέρκελ υπέγραψε τη συμφωνία τον Δεκέμβριο, εβδομάδες πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του από τον Μπάιντεν, σύμφωνα με Γερμανούς, Γάλλους και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, τότε καθορισμένος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, διέκοψε τη σύμβαση που απαγόρευε στους μεταβατικούς αξιωματούχους να ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική τουιτάροντας τις ανησυχίες του για τις κινεζικές οικονομικές πρακτικές πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.
Η κ. Μέρκελ απέκρουσε επίσης την δράση των ΗΠΑ στην Ευρώπη για να εμποδίσουν τηνολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία, ζητώντας υποστήριξη από τον κ. Μακρόν, μερικοί από τους κορυφαίους βοηθούς του οποίου ήταν αντίθετοι στο έργο. Μετά από μέρες έντονης διπλωματίας, συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων τηλεφωνικών κλήσεων μεταξύ της κ. Μέρκελ και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, ο κανονισμός της ΕΕ που θα μπορούσε να απειλήσει το έργο καταργήθηκε.
Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την αντίθεσή τους στην ολοκλήρωση του αγωγού τον Ιούλιο, αμβλύνοντας μια βασική πηγή έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία και τα μέλη του Κογκρέσου, που προειδοποίησαν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον αγωγό ως γεωπολιτικό όπλο. Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί να λειτουργήσει αργότερα φέτος.
Η Πολωνία, ο πιο έντονος επικριτής του έργου στην Ευρώπη και ένθερμος σύμμαχος των ΗΠΑ, άλλαξε στάση όταν ο κ. Μπάιντεν παραιτήθηκε από τις κυρώσεις κατά του έργου του αγωγού. Η κίνηση έπεισε τη χώρα ότι δεν θα μπορούσε τελικά να βασιστεί στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της πολωνικής κυβέρνησης. Η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης μιας συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων για πυρηνικούς σταθμούς με τις ΗΠΑ που συμφωνήθηκε υπό τον κ. Τραμπ και θα προσφέρει τη σύμβαση στη Γαλλία, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, δύο φορές πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά την Ευρώπη με τις ΗΠΑ.
«Εάν η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κινηθεί προς πλήρη αποσύνδεση, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν μια επιλογή», είπε. «Αλλά αυτό είναι κάτι που η ΕΕ δεν θέλει να κάνει. Η προσέγγιση της Ευρώπης είναι πάντα κάπως να τα βγάζει πέρα», πρόσθεσε.
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Γιατί οι ισχυροί brokers χάνουν τον έλεγχό τους στην πολιτική των ΗΠΑ
Η αλλαγή της στάσης τους δείχνει πώς ο φόβος έχει ξεπεράσει την ελπίδα στην πολιτική των ΗΠΑ, ακόμη και στις αίθουσες συνεδριάσεων
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της
Η εταιρική Γερμανία πωλείται
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν γίνει σχετικά μικρές και σχετικά φθηνές
Το νέο αφεντικό της Nike θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει Big Sneaker
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μερίδιο αγοράς της Nike έχει υποχωρήσει από 9,5% το 2014 σε 7,5% το 2023
Ο πληθωρισμός δεν έχει πεθάνει, απλώς αναπαύεται - Το déjà vu του '70
Σήμερα δεν είναι redux του 1973. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες ομοιότητες
Αν είσαι τόσο χαρούμενος, γιατί αγοράζεις τόσο χρυσό;
Το ράλι που δεν θα σταματήσει
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nestlé πρέπει να ιππεύσει δύο άλογα ταυτόχρονα
Ο τομέας του καφέ στο σπίτι και η φροντίδα των κατοικιδίων οδηγούν τις πωλήσεις για τη Nestlé
Ο Ντίμον ξαναγράφει τους νόμους της οικονομίας - Το χρυσό του άγγιγμα στη JP Morgan
Η τεχνολογία, οι κανονισμοί και η αδράνεια των πελατών έχουν αλλάξει τους κανόνες