
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ο κ. Παπακώστας εξηγεί πως διατρέχουν μεγάλους κινδύνους όσοι επιχειρούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, αφού εύκολα μπορεί κανείς να τους υποκλέψει τα προσωπικά τους στοιχεία.
Υπόσχονται πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά ο στόχος τους είναι διαφορετικός. Τα κυκλώματα που δρουν σε γνωστές πλατφόρμες του διαδικτύου θέλουν την άμεση πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των υποψήφιων αγοραστών.
Ο διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας μιλώντας στο MEGA, προειδοποιεί ότι αντί για πιστοποιητικό οι χρήστες θα έρθουν αντιμέτωποι με μια καλοστημένη απάτη.
«Δεν θα το λάβεις ποτέ»
«Δε θα λάβεις ποτέ ένα τέτοιο πιστοποιητικό, προσπαθούν να τους εξαπατήσουν, να τους αποσπάσουν χρήματα μέσα από τα προσωπικά δεδομένα. Εάν στείλουν κάποιο πιστοποιητικό εννοείται ότι δεν θα έχει τα στοιχεία του πολίτη που ενδιαφέρεται να το αγοράσει. Θα έχει χάσει όμως χρήματα, θα έχει εξαπατηθεί καθώς θα πρέπει να γνωρίζεις τον αλγόριθμο για να παράγεις ένα τέτοιο πιστοποιητικό», δήλωσε ο Βασίλης Παπακώστας, Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Στόχος τους, όπως εξηγεί ο διευθυντής της δίωξης, είναι η υποκλοπή των προσωπικών μας δεδομένων.
«Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε. Πολλές φορές λέμε πως τα στοιχεία που δημοσιοποιούμε μπορούν κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Το ΑΜΚΑ, κινητό τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας μπορούν να πουληθούν σε κάποια αγορά».
Μάλιστα τα συγκεκριμένα γκρουπ στο διαδίκτυο απαριθμούν εκατοντάδες χρήστες, με τους διαχειριστές να υπόσχονται έκδοση πλαστών πιστοποιητικών σε όλο τον κόσμο.
Προφίλ εκτός… λειτουργίας
Τα προφίλ που δημιουργούνται για τις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες μένουν ενεργά στα Social Media μόνο για λίγες ημέρες.
«Αυτά είτε τα κατεβάζουν οι ίδιοι γιατί κάνουν την δουλειά τους μέσα σε λίγες ημέρες και στη συνέχεια δημιουργούν ένα άλλο, αφού μπορώ να δημιουργήσω πολλά προφίλ σε λίγο διάστημα και το άλλο είναι όταν καταγγέλλονται ως απατηλά τα απενεργοποιούν τα ίδια τα μέσα».
Η ζήτηση για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών παγκοσμίως, σύμφωνα με τους ειδικούς το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί με τις απάτες να μην έχουν τελειωμό.


Latest News

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο
Η νέα κυβέρνηση, ο χρονικός ορίζοντας και οι μπλε φάκελοι της μιας σελίδας

Τα πρώτα μηνύματα των νέων μελών της κυβέρνησης
Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των νέων μελών στην κυβέρνηση ήταν το δίπτυχο «ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Μητσοτάκης σε υπουργούς: Θέλω χειροπιαστό αποτέλεσμα σε κάθε τομέα
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές σε τρία πεδία: Οικονομία – Υποδομές, Συγκοινωνίες – Μεταναστευτική Πολιτική και Ναυτιλία

Τοπίο στην ομίχλη – Πυκνό νέφος κάλυψε την παραλία Αλίμου
Κολυμβητές και καΐκια στον Άλιμο χάθηκαν μέσα στην ομίχλη μέσα σε λίγα λεπτά – Αφρικανική σκόνη και θερμοκρασίες ρεκόρ επιτείνουν το φαινόμενο

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί - Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεση
Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης - Σε εξέλιξη το πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Η Βρετανία καλεί σε άσκηση οικονομικής πίεσης στη Ρωσια
Λίγες ώρες πριν απο μια διαδικτυακή σύσκεψη με άλλους ηγέτες ο πρωθυπουργος της Βρετανίας ζητά να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα

Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο – Συνομιλία σταθμάρχη με ρυθμιστή για την ηλεκτροδότηση
Στο νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη καταγράφεται συζήτηση σχετικά με την ηλεκτροδότηση της γραμμής, απόφαση την οποία τελικά έλαβε ο σταθμάρχης

Μητσοτάκης για Moody’s: Πλήρως προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις
«Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε Baa3 της Moody's σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα για την αποκατάσταση της επενδυτικής μας βαθμίδας από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης», επισημαίνει.

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής