Επτά χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τη διακοπή της κατασκευής νέων εργοστασίων λιγνίτη, με στόχο η πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και άλλους υποστηρικτές εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκόβη, τον ερχόμενο μήνα. Η συμφωνία έχει ήδη την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτιέρες.
Η λεγόμενη «No New Coal» πρωτοβουλία είναι μόλις η τελευταία από τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε μια προσπάθεια να μειωθούν περαιτέρω οι ρύποι και να επιτευχθούν οι στόχοι για την πάταξη του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Ο στόχος της απολιγνιτοποίησης
Στη συμφωνία έχουν ήδη βάλει τις υπογραφές τους η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Δανία, η Χιλή, το Μαυροβούνιο και η Σρι Λάνκα, όμως ελπίζεται πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συγκεντρωθεί μεγαλύτερη στήριξη στο δρόμο για τη σύνοδο της Γλασκόβης.
Για παράδειγμα, αν και η Κίνα δεν ανήκει ακόμη επισήμως στην πρωτοβουλία, ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανακοίνωσε επισήμως πως η χώρα του δεν θα κατασκευάσει νέα εργοστάσια λιγνίτη στο εξωτερικό. Αν η κινεζική υπόσχεση υλοποιηθεί, το Global Energy Monitor υπολόγισε πως μεταφράζεται σε μείωση των εκπομπών κατά έως και 235 εκατ. τόνους ρύπων.
Σημειωτέον πως μια έτερη πρωτοβουλία που δρομολογήθηκε το 2017, υπό την ονομασία «Powering Past Coal Alliance», έχει ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο, καθώς επικεντρώνεται στο κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη που ήδη λειτουργούν μέχρι το 2030, ενώ προφανώς ζητά και να μην κατασκευαστούν καινούργια. Η συμμαχία μετρά 41 χώρες-μέλη και τη τάση της απολιγνιτοποίησης είναι στρατηγικό κομμάτι στην αλυσίδα της παγκόσμιας προσπάθειας που δρομολογείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας, οι ρύποι από τα εργοστάσια λιγνίτη θα πρέπει να μηδενιστούν μέχρι το 2040, ώστε να υπάρχει ελπίδα η υπερθέρμανση να παραμείνει κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου που είναι και ο στόχος.
Εκτός στόχων
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, οι στόχοι που είχαν τεθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού δεν έχουν επιτευχθεί και οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων αναμένεται, αντί να μειωθούν, να αυξηθούν κατά 16% έως το 2030, κάτι που απομακρύνει και την επίτευξη του στόχου για τη μείωση της υπερθέρμανσης.
Πάντως, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, είναι ελπιδοφόρο πως, όσο πλησιάζουμε στο ραντεβού της Γλασκόβης, νέες πρωτοβουλίες πράσινου αποτυπώματος κάνουν την εμφάνιση τους υπό την αυξανόμενη πίεση και της κοινής γνώμης που ζητά αποτελεσματικότερη δράση από τις κυβερνήσεις.
Νέες πρωτοβουλίες
Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα ΗΠΑ και Ε.Ε. δημιούργησαν το κάλεσμα του Global Methane Pledge, που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Την πρωτοβουλία μάλιστα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Επίσης, ιδιαίτερα φιλόδοξη είναι η συμμαχία του Beyond Oil and Gas Alliance που δημιούργησαν Δανία και Κόστα Ρίκα με στόχο το τέλος των νέων εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2050 και η οποία ήδη προσπαθεί να προσελκύσει νέα μέλη.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα