Επτά χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τη διακοπή της κατασκευής νέων εργοστασίων λιγνίτη, με στόχο η πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και άλλους υποστηρικτές εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκόβη, τον ερχόμενο μήνα. Η συμφωνία έχει ήδη την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Η λεγόμενη «No New Coal» πρωτοβουλία είναι μόλις η τελευταία από τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε μια προσπάθεια να μειωθούν περαιτέρω οι ρύποι και να επιτευχθούν οι στόχοι για την πάταξη του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο στόχος της απολιγνιτοποίησης 

Στη συμφωνία έχουν ήδη βάλει τις υπογραφές τους η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Δανία, η Χιλή, το Μαυροβούνιο και η Σρι Λάνκα, όμως ελπίζεται πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συγκεντρωθεί μεγαλύτερη στήριξη στο δρόμο για τη σύνοδο της Γλασκόβης.

Για παράδειγμα, αν και η Κίνα δεν ανήκει ακόμη επισήμως στην πρωτοβουλία, ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανακοίνωσε επισήμως πως η χώρα του δεν θα κατασκευάσει νέα εργοστάσια λιγνίτη στο εξωτερικό. Αν η κινεζική υπόσχεση υλοποιηθεί, το Global Energy Monitor υπολόγισε πως μεταφράζεται σε μείωση των εκπομπών κατά έως και 235 εκατ. τόνους ρύπων.

Σημειωτέον πως μια έτερη πρωτοβουλία που δρομολογήθηκε το 2017, υπό την ονομασία «Powering Past Coal Alliance», έχει ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο, καθώς επικεντρώνεται στο κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη που ήδη λειτουργούν μέχρι το 2030, ενώ προφανώς ζητά και να μην κατασκευαστούν καινούργια. Η συμμαχία μετρά 41 χώρες-μέλη και τη τάση της απολιγνιτοποίησης είναι στρατηγικό κομμάτι στην αλυσίδα της παγκόσμιας προσπάθειας που δρομολογείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας, οι ρύποι από τα εργοστάσια λιγνίτη θα πρέπει να μηδενιστούν μέχρι το 2040, ώστε να υπάρχει ελπίδα η υπερθέρμανση να παραμείνει κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου που είναι και ο στόχος.

Εκτός στόχων

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, οι στόχοι που είχαν τεθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού δεν έχουν επιτευχθεί και οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων αναμένεται, αντί να μειωθούν, να αυξηθούν κατά 16% έως το 2030, κάτι που απομακρύνει και την επίτευξη του στόχου για τη μείωση της υπερθέρμανσης.

Πάντως, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, είναι ελπιδοφόρο πως, όσο πλησιάζουμε στο ραντεβού της Γλασκόβης, νέες πρωτοβουλίες πράσινου αποτυπώματος κάνουν την εμφάνιση τους υπό την αυξανόμενη πίεση και της κοινής γνώμης που ζητά αποτελεσματικότερη δράση από τις κυβερνήσεις.

Νέες πρωτοβουλίες 

Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα ΗΠΑ και Ε.Ε. δημιούργησαν το κάλεσμα του Global Methane Pledge, που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Την πρωτοβουλία μάλιστα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Επίσης, ιδιαίτερα φιλόδοξη είναι η συμμαχία του Beyond Oil and Gas Alliance που δημιούργησαν Δανία και Κόστα Ρίκα με στόχο το τέλος των νέων εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2050 και η οποία ήδη προσπαθεί να προσελκύσει νέα μέλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»