
Η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η Ροσέλ Ουαλένσκι, αποφάσισε να συστήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ανθρώπους που είτε λόγω επαγγέλματος είτε λόγω κατάστασης εκτίθενται συχνά στον νέο κορωνοϊό και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν, αντίθετα με την αρμόδια επιτροπή των CDC, η οποία νωρίτερα συνέστησε να λάβουν αναμνηστική δόση μόνο οι Αμερικανοί ηλικίας 65 ετών και άνω και κατηγορίες ενηλίκων με υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν βαριά μορφή της COVID-19.
Η απόφαση της διευθύντριας των CDC να έρθει εν μέρει σε ρήξη με την αρμόδια επιτροπή και να διευρύνει τις κατηγορίες του πληθυσμού που θα λάβουν ενισχυτική δόση μάλλον επιτείνει τη σύγχυση για το ποιοι θα πρέπει να τη λάβουν, το πώς και το πότε.
Η επιτροπή τάχθηκε νωρίτερα, με μικρή πλειοψηφία (9 ψήφοι κατά, 6 υπέρ) εναντίον της πρότασης να συμπεριληφθούν αρκετά ευρείες κατηγορίες εργαζομένων σε αυτούς που θα λάβουν τρίτη δόση. «Είναι πολύ νωρίς», εξήγησε η Μπεθ Μπελ, μέλος της. «Κατά την άποψή μου, το όφελος της αναμνηστικής δόσης είναι οριακό σε αυτό το στάδιο» για την συγκεκριμένη κατηγορία πληθυσμού, ενώ ο κίνδυνος εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας, ιδίως στους πιο νέους άνδρες, ήταν παράγοντας που βάρυνε.

Αρχικά, η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στους Αμερικανούς – χωρίς διάκριση – είχε αναγγελθεί πομπωδώς από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στα μέσα του Αυγούστου, με το επιχείρημα πως η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται με τον χρόνο· όμως το εύρος του εγχειρήματος περιορίστηκε θεαματικά έκτοτε. Οι ειδικοί του FDA απέρριψαν το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό την περασμένη εβδομάδα.
Τα δεδομένα δεν είναι πλήρη
Η κυρία Ουαλένσκι εξήγησε ότι αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση να χορηγηθεί τρίτη δόση σε ανθρώπους που εκτίθενται συχνά σε κίνδυνο μόλυνσης – εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ, μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κ.ά., καθώς και ανθρώπους όπως οι φιλοξενούμενοι σε κέντρα υποδοχής αστέγων – διότι υπάρχει «αβεβαιότητα» και τα δεδομένα δεν είναι πλήρη.
«Σε μια πανδημία, ακόμη κι αν υπάρχει αβεβαιότητα, πρέπει να αναλαμβάνουμε τη δράση που αναμένουμε ότι θα κάνει το μεγαλύτερο κοινό καλό», εξήγησε.
«Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της χώρας μας ως προς τη δημόσια υγεία είναι να χορηγήσουμε ενισχυτικές δόσεις στους ηλικιωμένους, όσους διαμένουν μακροπρόθεσμα σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και ενηλίκους που λόγω επαγγέλματος ή συνθηκών ζωής εκτίθενται» σε μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης. «Αυτό συνάδει με την άδεια που έδωσε ο FDA», ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων, αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε.
Η σύσταση των CDC και η έγκριση του FDA ανοίγουν τον δρόμο για να αρχίσει η χορήγηση τρίτων δόσεων από αυτή την εβδομάδα σε εκατομμύρια Αμερικανούς που έλαβαν τη δεύτερη δόση των εμβολίων τους πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.
Πέρα από τους πολίτες άνω των 65, τα CDC συνέστησαν επίσης να λάβουν τρίτη δόση ενήλικοι άνω των 50 με υποκείμενα νοσήματα και 18-49 ετών με τα ίδια νοσήματα (καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες) λόγω του ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.
Η πληθυσμιακή ομάδα αυτή αριθμεί κάπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 εκατ. Αμερικανών 65 ετών και άνω.
Πάνω από 180 εκατ. κάτοικοι των ΗΠΑ – το 64% του πληθυσμού που χαρακτηρίζεται επιλέξιμος – έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.


Latest News

Sotheby’s: Ο Αμερικανός CEO Τσαρλς Στιούαρτ που κρατάει το τιμόνι σε ασταθή οικονομικά νερά
Ο Διευθύνων Σύμβουλος toy Sotheby's μίλησε για την μπανάνα 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων, τους δισεκατομμυριούχους κρυπτονομισμάτων και το μέλλον της αγοράς τέχνης

«Μπλόκο» από το ΚΑΣ σε Λάνθιμο για γύρισμα στην Ακρόπολη - Τι συνέβη
Ο βραβευμένος Έλληνας δημιουργός Γιώργος Λάνθιμος ήθελε να κάνει ένα γύρισμα για τη νέα του ταινία «Bugonia» στην Ακρόπολη, ωστόσο το ΚΑΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην κάνει δεκτό το αίτημά του.

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA

Η «χρυσή» Euroleague - Από τον Ναν και τον Βεζένκοφ στα 2.600.000 του Σλούκα
Πόσοι Έλληνες βρίσκονται στη λιστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στη Euroleague

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν
O ηθοποιός Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν πέθανε σε ηλικία 90 ετών

Νταν Κιούριακ: Οι Καναδοί αισθάνονται ότι έχουν δεχτεί επίθεση
Δύο χρόνια ανάπτυξης θα κοστίσουν οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον Καναδά δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο συνεργάτης του CD Howe Institute

Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νέα Υόρκη – «Παίρνουμε ευρωπαϊκά και πρωταγωνιστούμε σε όλη την Ευρώπη» (pics+vid)
Ο σύνδεσμος φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, βράβευσε τον ηγέτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αλλαγή ώρας: Γιατί γίνεται πάντα Κυριακή – Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μπροστά
Η αλλαγή ώρας μπορεί να αναστατώσει το σώμα μας, να προκαλέσει αϋπνίες, ημικρανίες και πονοκεφάλους

Το Χόλιγουντ «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις» της νέας εποχής Τραμπ
Ο τυφώνας Τραμπ οδηγεί και σε αλλαγές στο Χόλιγουντ - Τι ζητούν τώρα οι εταιρείες από τους δημιουργούς

Τίμησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Σύνδεσμος φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης
Κεντρικό πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης