Περίσσεψε αρκετό χρήμα την περίοδο της πανδημίας. Οχι στις τσέπες των πολλών φυσικά, που άδειασαν με τα περιοριστικά μέτρα και τις αναστολές εργασίας. Μια ισχυρή μειονότητα, όμως, μάζεψε πολύ χρήμα. Αυτό ήταν που έστειλε στα ύψη τις τιμές των μετοχών, των πολυτίμων μετάλλων, των ακινήτων των κρυπτονομισμάτων και κάθε επενδυτικού-περιουσιακού στοιχείου. Μια ελάχιστη μειονότητα είχε και άλλες επενδυτικές εναλλακτικές: έργα τέχνης, σπάνια κρασιά και ουίσκι, ρολόγια, κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι και αξεσουάρ πολυτελείας, αυτοκίνητα-αντίκες, αυγά Fabergé, κινέζικα βάζα και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα.

Πρόκειται για τις «άτυπες επενδύσεις», όπως τις χαρακτηρίζει η εταιρεία συμβούλων Knight Frank, η οποία καταγράφει κάθε χρόνο τις τάσεις που διαμορφώνει όχι μόνο το περίφημο 0,001% των υπερ-πλουσίων, αλλά τα περίπου 56 εκατ. των κατοίκων του πλανήτη με περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, που έχει τη δυνατότητα να επενδύει σε «συλλογές» και να ξοδεύει σε «τρόπαια». Εκείνοι δηλαδή που είδαν την αξία των περιουσιών τους να εκτοξεύεται το 18μηνο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Τα Talisker, τα Lagavulin, τα Mortlach και άλλες ονομαστές επωνυμίες ουίσκι (κυρίως αποστακτηρίων που έχουν κλείσει) παραμένουν διαχρονικά δημοφιλείς για τους ρέκτες. Επίσης τα ρολόγια και τα συλλεκτικά αυτοκίνητα κατείχαν προ πανδημίας κορυφαίες θέσεις στους ετήσιους πίνακες με τις εναλλακτικές ή «άτυπες» επενδύσεις της Knight Frank, όπως αυτό τεκμαίρεται από τις αυξήσεις που παρατηρούνται στις τιμές τους. Τους τελευταίους μήνες οι επενδυτές φαίνεται πως βάζουν στο παιχνίδι τα παλαιωμένα κρασιά και τις τσάντες χειρός Hermés.

Μπορντό 1996 και 2000

Το 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο του 2021 το κρασί πήρε τα σκήπτρα σε ό,τι αφορά τις ετήσιες αποδόσεις των επενδύσεων σε είδη πολυτελείας, που έφθασαν στο 13%. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση των υψηλότερων ετησίων αποδόσεων βρέθηκαν τα ρολόγια και τα αυτοκίνητα-αντίκες, με άνοδο 5% και 4% αντιστοίχως. Σημειωτέον ότι κατά την τελευταία 10ετία οι αποδόσεις των επενδύσεων σε παλαιά κρασιά φθάνουν το 119%, όπως διευκρίνισε ο Άντριου Σίρλεϊ, υπεύθυνος για την εφετινή έρευνα της Knight Frank.

Ο Νικ Μάρτιν, διευθύνων σύμβουλος της διαδικτυακής πλατφόρμας συλλογής κρασιών Wine Owners δήλωσε στον βρετανικό «Guardian» ότι στην πραγματικότητα οι τιμές του κρασιού «δεν τρελάθηκαν», αλλά αυξάνονται δυναμικά και σταθερά. «Δεν υπάρχουν στοιχεία υπερβολής σε ό,τι παρατηρούμε», είπε ο Μάρτιν, ο οποίος προσδιόρισε την επιτυχία των επενδύσεων σε κρασιά στην αγορά των φιαλών από τη γεωγραφική περιοχή του Μπορντό της Γαλλίας, καθώς οι συλλέκτες αποφάσισαν να στηρίξουν παλαιότερες σοδειές, όπως αυτές των ετών 1996 και 2000.

Birkin και Vacheron Constantin

Τα τελευταία χρόνια η τσάντα χειρός Birkin του οίκου Hermés θεωρούνταν μια από τις πιο «καυτές» επενδύσεις σε ό,τι αφορά τα είδη πολυτελείας. Ο γαλλικός οίκος εδώ και κάποιο καιρό έχει πάψει να κρατά λίστες αναμονής για την περίφημη τσάντα που πήρε το όνομά της από την διάσημη «petite Anglaise», την αγγλογαλλίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν. Κατασκευάζει Birkin «μόνο για φίλους», δημιουργώντας έτσι μια τεράστια ζήτηση για τσάντες από δεύτερο χέρι. Προ διετίας μια Birkin πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο στην αστρονομική τιμή των 162.500 στερλινών (190.000 ευρώ).

Η διαρκής ελκυστικότητα των ελβετικών ρολογιών που βρίσκονται υψηλά στη γκάμα αποτυπώνεται από την χρηματιστηριακή επιτυχία εταιρειών όπως η Watches of Switzerland, που είδε την τιμή της μετοχής να εκτινάσσεται κατά περισσότερο από 200% υψηλότερα το 2020 στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης. Μεγάλη ζήτηση παρατηρείται από τους συλλέκτες-επενδυτές και για πιο «προσιτά» από οικονομικής απόψεως ρολόγια επωνυμιών όπως η Rolex και η Omega, η μέση τιμή των οποίων κυμαίνεται στις 6.000 στερλίνες (7.000 ευρώ), όπως σημειώνει η «Guardian».

Mercedes και… bunds

Τα κλασικά αυτοκίνητα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση επίσης παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις όσων μπορούν και επενδύουν εναλλακτικά. Στην τελευταία έκθεσή της η Knight Frank υπολογίζει ότι η αξία των πιο σπάνιων συλλεκτικών αυτοκινήτων στον κόσμο αυξήθηκε κατά 4% το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2020-Ιουνίου 2021. Η εταιρεία συμβούλων συμπληρώνει ότι ενδιαφέρον για τον τομέα αυτό των εναλλακτικών επενδύσεων εκδηλώνουν οι έμπειροι συλλέκτες και κάποιες εξειδικευμένες επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων εποχής.

Σημειωτέον ότι πριν από 4-5 χρόνια τα συλλεκτικά αυτοκίνητα βρίσκονταν στην κορυφή του Δείκτη Επενδύσεων σε Αντικείμενα Πολυτελείας της Knight Frank (KFLII), με μέσες αποδόσεις δεκαετίας που έφθαναν το… 582%. Το ποσοστό μοιάζει εντυπωσιακότερο αν σκεφθεί κανείς ότι αν αγοράσει ομόλογα του γερμανικού κράτους 10ετούς διάρκειας, στη λήξη τους θα εισπράξει λιγότερα χρήματα από όσα επένδυσε. Πόσο πιο σίγουρο είναι άραγε ένα bund από μια Mercedes του Μεσοπολέμου;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή