Τη δυναμική για να ξετυλίξει το φιλόδοξο επενδυτικό της σχέδιο αναμένεται να δώσει στη ΔΕΗ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη Πέμπτη. Η πορεία της επιχείρησης προς την πράσινη μετάβαση, μέσω του δρόμου που χάραξε το ευρωπαϊκό Green Deal, απαιτεί κεφαλαιακή θωράκιση, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει, έως το 2026, ένα χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής δυναμικότητας περίπου 9,1 GW (γιγαβάτ).
Στόχος, το τέλος εποχής του λιγνίτη να βρει τη ΔΕΗ με καθαρές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, δηλαδή με αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, υδροηλεκτρικά και μονάδες αποθήκευσης. Τα πλάνα της επιχείρησης, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση, στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή 120 αναλυτών, εκτιμάται ότι θα αλλάξουν το τοπίο στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα της επιτρέψει να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στα 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ αφορούν επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ 4,8 GW, τα οποία θα προκύψουν από το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» (η θυγατρική της ΔΕΗ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ) των 10 GW. Μάλιστα, εάν στα νέα 4,8 GW ΑΠΕ προστεθούν και οι υδροηλεκτρικοί της σταθμοί, οι «πράσινες» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ θα φτάσουν τα 9,1 GW. Έτσι σε μια πενταετία το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 39% (ή στο 22% δίχως τα υδροηλεκτρικά).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές, το πλάνο ανάπτυξης ΑΠΕ της ΔΕΗ έχει ως εξής:
– Σήμερα (2021) διαθέτει σε λειτουργία έργα 206 MW (δηλαδή 2% της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ) και 3,2 GW υδροηλεκτρικών (27% της αγοράς ΑΠΕ).
-Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 ολοκληρώνεται η κατασκευή και αναμένεται η ηλέκτριση έργων 30 MW (μεγαβάτ) φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα.
-Στους επόμενους 18 μήνες θα κατασκευαστούν 200 MW φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα, 42 MW αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών και 50 MW φωτοβολταϊκών στην Μεγαλόπολη, φτάνοντας συνολικά στα 528 MW.
-Σε 18 με 24 μήνες θα γίνει ο τελικός διαγωνισμός για 65 MW φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία φτάνοντας τα 593 MW.
-Σε 24 με 30 μήνες (δηλαδή έως και το 2024) θα προετοιμαστούν οι διαγωνισμοί για έργα ισχύος 70 MW αιολικών σταθμών στη Βόρεια Ελλάδα, 500 MW φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα και άλλα 1.500 MW ΑΠΕ σε Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Μεγαλόπολη αλλά και 700 MW σε μονάδα αποθήκευσης. Έτσι, το 2024 το πράσινο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα φτάσει τα 3.363 MW καθαρές ΑΠΕ (χωρίς τα υδροηλεκτρικά).
– Το διάστημα (2024-2026) θα ωριμάσουν αδειοδοτικές διαδικασίες για 365 MW αιολικών σταθμών, 994 MW φωτοβολταϊκών, 8 MW μικρών υδροηλεκτρικών και 25 MW βιομάζας.
Επομένως, έως το 2026 το σύνολο των νέων ΑΠΕ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΗ, θα φτάσει τα 4.755 MW και μαζί με τα υδροηλεκτρικά, την αποθήκευση ενέργειας και τα έργα που σχεδιάζει να εξαγοράσει στα Βαλκάνια, η «πράσινη» ισχύς της επιχείρησης θα αγγίξει τα 9,1 GW, αντικαθιστώντας έτσι την απώλεια στην παραγωγή ενέργειας που έχει με το κλείσιμο των λιγνιτικών της σταθμών στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος της χώρας.
Στα πλεονεκτήματα της επιχείρησης, όσον αφορά το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου της «πράσινης» ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους αναλυτές ο κ. Στάσσης, περιλαμβάνονται η βαθιά τεχνογνωσία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι μεγάλες ιδιόκτητες εκτάσεις γης, η εγγυημένη σύνδεση με το δίκτυο για τα 3 GW (από τα υπό ανάπτυξη 4,8 GW) καθώς και η δυνατότητα για σύναψη διμερών πράσινων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) εντός του ομίλου της ΔΕΗ.
Επίσης, ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στη συμφωνία με τη γερμανική RWE για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 2 GW και στα MOU που έχει υπογράψει η επιχείρηση με την κοινοπραξία Taaleri – Masdar για ανάπτυξη 0,3 GW ΑΠΕ και με την EDP για έργα άνω των 0,4 GW.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να μιλήσει για τις ευκαιρίες που αναζητά στα Βαλκάνια για εξαγορές μονάδων «πράσινης» ενέργειας, καθώς όπως επεσήμανε ο ίδιος, η «πράσινη» ισχύς στην Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί και να πλησιάσει εκείνη των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, όπως διαφαίνεται από τους στόχους ενεργειακής μετάβασης. Μεγαλύτερες προοπτικές επέκτασης βλέπει στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπου η ανάπτυξη ανά έτος των ΑΠΕ έως το 2030 προσδιορίζεται περίπου στο 15% (3 GW αύξηση της πράσινης ισχύος) και 8% (6 GW) αντίστοιχα.
Εντείνεται ο ανταγωνισμός
Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ αναμένεται να κινητοποιήσει, έτι περαιτέρω, την αγορά ΑΠΕ στην Ελλάδα. Σταθερά τα τελευταία χρόνια, τις πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, η Ελλάκτωρ, η Iberdrola (Ρόκας) ενώ, το τελευταίο διάστημα, η Μυτιληναίος, τα ΕΛΠΕ και η Μότορ Οιλ χτίζουν, με «επιθετικές» εξαγορές, ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο πράσινης ενέργεια. Σημαντικό αριθμό έργων διατηρούν στη χώρα μας και πολλές ξένες εταιρείες, όπως η ιταλική ENEL Green Power, η πορτογαλική EDPR, οι γαλλικές EDF και Total Eren κ.ά.
Ο ανταγωνισμός είναι ήδη μεγάλος και αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, ειδικά όταν στο «παιχνίδι» μπουν και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ήδη δυναμικά έχει «πλασαριστεί» η ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει συμπράξει με την Ocean Winds (joint venture της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie) για από κοινού ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων στην Ελλάδα. Αλλά και τα υπόλοιπα εγχώρια ενεργειακά τζάκια προετοιμάζουν τα σχέδιά τους ενώ οι ανεξερεύνητοι αέρηδες του Αιγαίου έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων ενεργειακών «παικτών» από την κρατική νορβηγική Εquinor και τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, έως την ισπανική Iberdrola, τις αμερικανικές Principal Power, Quantum και BlueFloat, τη Shell, την Ideol, την Innogy κ.ά.
Latest News
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο