Μέχρι σήμερα επικρατεί η πεποίθηση ότι ο νέος κορωνοϊός, επίσημα ο SARS-COV-2, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική επικράτεια. Ωστόσο, ομάδα τεσσάρων κινέζων επιστημόνων από το Κινέζικο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας και το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζουν κάτι εντελώς διαφορετικό: ότι ο νέος κορωνοϊός εμφανίστηκε στις ΗΠΑ.

Σε μελέτη 14 σελίδων που δημοσιεύτηκε στο ChinaXiv.org, οι εν λόγω επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πανδημία της COVID-19 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει κάνει την εμφάνισή της ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 και μάλιστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επίσημες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο «ασθενής μηδέν» είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2020, οι επιστήμονες εκτιμούν την πιθανότητα στο 50% ότι ο ιός που προκαλεί την COVID-19 να είχε εμφανιστεί πολύ νωρίτερα σε συνολικά έντεκα πολιτείες των ΗΠΑ όπως και στην Ουάσιγκτον.

«Αμερικανικό» κρούσμα από τον Απρίλιο του 2019

Χρησιμοποιώντας τα καθημερινά δεδομένα επιβεβαιωμένων διαγνώσεων που δημοσιεύτηκαν σε 12 Πολιτείες, εκτιμούν ότι οι ημερομηνίες των πρώτων μολύνσεων στις ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ Αύγουστου και Οκτώβριου 2019, το πρώτο δε στις 26 Απριλίου 2019 στο Ρόουντ Άιλαντ και το τελευταίο το Νοέμβριο 2019 στο Ντέλαγουερ, τα οποία είναι όλα νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου 2020, την επίσημη ημερομηνία του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της μελέτης των Κινέζων επιστημόνων που βασίστηκε στην μαθηματική ανάλυση δεδομένων χρησιμοποιώντας την μέθοδο της ιχνηλασιμότητας αφορούσε και την αμερικανική πολιτεία του Μέριλαντ, όπου βρίσκεται το αμερικανικό εργαστήριο βιολογικών όπλων Φορτ Ντέντριγκ, χωρίς όμως να αναφέρεται ρητά στην έρευνα. Το μοντέλο με τον ημερήσιο υπάρχοντα αριθμό επιβεβαιωμένων διαγνώσεων χρησιμοποιήθηκε όμως και για την πόλη της Γουχάν αλλά και την επαρχία Ζεγιανγκ ώστε να συμπεράνει το χρόνο μόλυνσης του πρώτου κρούσματος.

Το πρώτο «κινεζικό» κρούσμα

Κατά αυτόν τον τρόπο οι Κινέζοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στη Γουχάν, η ημερομηνία του πρώτου κρούσματος COVID-19 με πιθανότητα 50% εντοπίζεται ως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και η ημερομηνία του πρώτου κρούσματος στην επαρχία Ζεγιανγκ ως 23 Δεκεμβρίου 2019. Τα αποτελέσματα υπολογισμού δείχνουν ότι η επιδημία της COVID-19 στην Κίνα άρχισε να εξαπλώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Στο έγγραφο, οι Κινέζοι ερευνητές αναφέρονται επίσης σε παλαιότερες μελέτες που είχαν περαιτέρω αρχικά στοιχεία για τον νέο κορωνοϊό στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και άλλες χώρες πριν από το ξέσπασμα στο Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

Διαμάχη για την «πατρότητα» του κορωνοϊού

Αρκετοί Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η προέλευση του νέου κορωνοϊού είναι από το Φορτ Ντέντρικ. Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, διέδωσαν τη λεγόμενη εργαστηριακή θεωρία διαρροής, σύμφωνα με την οποία ο ιός θα μπορούσε να έχει διαφύγει από το Κινέζικο Ινστιτούτο Ιολογίας στο Γουχάν, όπου διεξάγεται έρευνα για τους κορωνoϊούς νυχτερίδων.

Οι Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως με βάση το μοντέλο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών και τη μέθοδο ανάλυσης μεγάλων δεδομένων, αυτή η εργασία δημιουργεί ένα μοντέλο βελτιστοποίησης. Εάν τα δεδομένα ανίχνευσης στο αρχικό στάδιο επιδημίας άλλων χωρών ή περιοχών είναι σχετικά ακριβή, αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπεράνει τον χρόνο προέλευσης της επιδημίας και να δώσει την ημερομηνία του πρώτου κρούσματος ή ορισμένων περιπτώσεων με δεδομένη πιθανότητα.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
DW: Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής
Επικαιρότητα |

Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής

Ενώ η Τουρκία διευρύνει την περιφερειακή της επιρροή, η διπλωματική κινητικότητα Αθήνας και Λευκωσίας καλείται να καλύψει τα κενά. Η Τριμερής του Καΐρου ήταν μόνο η αρχή. Στο Ριάντ ο Μητσοτάκης την Δευτέρα.

Καιρός: Τα έκτακτα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Επικαιρότητα |

Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες