![Κινέζοι επιστήμονες – Η πανδημία πιθανότατα προήλθε από τις ΗΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/china-coronavirus1-scaled.jpg)
Μέχρι σήμερα επικρατεί η πεποίθηση ότι ο νέος κορωνοϊός, επίσημα ο SARS-COV-2, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική επικράτεια. Ωστόσο, ομάδα τεσσάρων κινέζων επιστημόνων από το Κινέζικο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας και το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζουν κάτι εντελώς διαφορετικό: ότι ο νέος κορωνοϊός εμφανίστηκε στις ΗΠΑ.
Σε μελέτη 14 σελίδων που δημοσιεύτηκε στο ChinaXiv.org, οι εν λόγω επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πανδημία της COVID-19 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει κάνει την εμφάνισή της ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 και μάλιστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επίσημες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο «ασθενής μηδέν» είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2020, οι επιστήμονες εκτιμούν την πιθανότητα στο 50% ότι ο ιός που προκαλεί την COVID-19 να είχε εμφανιστεί πολύ νωρίτερα σε συνολικά έντεκα πολιτείες των ΗΠΑ όπως και στην Ουάσιγκτον.
«Αμερικανικό» κρούσμα από τον Απρίλιο του 2019
Χρησιμοποιώντας τα καθημερινά δεδομένα επιβεβαιωμένων διαγνώσεων που δημοσιεύτηκαν σε 12 Πολιτείες, εκτιμούν ότι οι ημερομηνίες των πρώτων μολύνσεων στις ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ Αύγουστου και Οκτώβριου 2019, το πρώτο δε στις 26 Απριλίου 2019 στο Ρόουντ Άιλαντ και το τελευταίο το Νοέμβριο 2019 στο Ντέλαγουερ, τα οποία είναι όλα νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου 2020, την επίσημη ημερομηνία του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της μελέτης των Κινέζων επιστημόνων που βασίστηκε στην μαθηματική ανάλυση δεδομένων χρησιμοποιώντας την μέθοδο της ιχνηλασιμότητας αφορούσε και την αμερικανική πολιτεία του Μέριλαντ, όπου βρίσκεται το αμερικανικό εργαστήριο βιολογικών όπλων Φορτ Ντέντριγκ, χωρίς όμως να αναφέρεται ρητά στην έρευνα. Το μοντέλο με τον ημερήσιο υπάρχοντα αριθμό επιβεβαιωμένων διαγνώσεων χρησιμοποιήθηκε όμως και για την πόλη της Γουχάν αλλά και την επαρχία Ζεγιανγκ ώστε να συμπεράνει το χρόνο μόλυνσης του πρώτου κρούσματος.
Το πρώτο «κινεζικό» κρούσμα
Κατά αυτόν τον τρόπο οι Κινέζοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στη Γουχάν, η ημερομηνία του πρώτου κρούσματος COVID-19 με πιθανότητα 50% εντοπίζεται ως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και η ημερομηνία του πρώτου κρούσματος στην επαρχία Ζεγιανγκ ως 23 Δεκεμβρίου 2019. Τα αποτελέσματα υπολογισμού δείχνουν ότι η επιδημία της COVID-19 στην Κίνα άρχισε να εξαπλώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.
Στο έγγραφο, οι Κινέζοι ερευνητές αναφέρονται επίσης σε παλαιότερες μελέτες που είχαν περαιτέρω αρχικά στοιχεία για τον νέο κορωνοϊό στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και άλλες χώρες πριν από το ξέσπασμα στο Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.
Διαμάχη για την «πατρότητα» του κορωνοϊού
Αρκετοί Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η προέλευση του νέου κορωνοϊού είναι από το Φορτ Ντέντρικ. Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, διέδωσαν τη λεγόμενη εργαστηριακή θεωρία διαρροής, σύμφωνα με την οποία ο ιός θα μπορούσε να έχει διαφύγει από το Κινέζικο Ινστιτούτο Ιολογίας στο Γουχάν, όπου διεξάγεται έρευνα για τους κορωνoϊούς νυχτερίδων.
Οι Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως με βάση το μοντέλο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών και τη μέθοδο ανάλυσης μεγάλων δεδομένων, αυτή η εργασία δημιουργεί ένα μοντέλο βελτιστοποίησης. Εάν τα δεδομένα ανίχνευσης στο αρχικό στάδιο επιδημίας άλλων χωρών ή περιοχών είναι σχετικά ακριβή, αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπεράνει τον χρόνο προέλευσης της επιδημίας και να δώσει την ημερομηνία του πρώτου κρούσματος ή ορισμένων περιπτώσεων με δεδομένη πιθανότητα.
Πηγή: ΕΡΤ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
![Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Takis-Oikonomopoulos-600x400.jpg)
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος