Οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορές, φέρνουν και τις πρώτες αυξήσεις στο ψωμί καθώς και σε άλλα αρτοσκευάσματα.

Μπορεί οι αρτοποιοί όλο το προηγούμενο διάστημα να απορροφούσαν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, πλην όμως, τώρα τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να περνούν και στις τιμές των προϊόντων.

Το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά αναμένεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και να φτάσει ακόμα και σε βασικά καθημερινά προιόντα κατανάλωσης όπως το ψωμί του οποίου η τιμή αυξάνεται.

Για παράδειγμα, το ένα τεμάχιο ψωμιού από 70 λεπτά με 90 λεπτά που είχε μέχρι πρότινος, θα πάει στο 1 ευρώ με 1,20 ευρώ.

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης αναμένεται να «τσιμπήσει» τουλάχιστον 10 λεπτά. Έτσι, θα πωλείται από 0,50 λεπτά σε 0,60 λεπτά έως και 0,70 λεπτά.

Φαίνεται πως οι αυξήσεις μοιάζουν να είναι μάλλον αναπόφευκτες, μια εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει και την κατανάλωση. Και αυτό γιατί έχει αυξηθεί η τιμή στο αλεύρι, στο βούτυρο, στη ζάχαρη και στο σουσάμι.

Από το ψωμί και το κουλούρι Θεσσαλονίκης μέχρι τα ενοίκια και από τα δημητριακά, τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια μέχρι τη βενζίνη, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ρεύμα έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν τους καταναλωτές και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είτε με τους χαμηλούς μισθούς, είτε με την ανεργία, είτε με τις καταστροφές του καλοκαιριού.

Ακριβό το ψωμί στην Ελλάδα

Πάνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ βρισκόταν το 2020 η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat.

Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς το 2020 ήταν περίπου δυόμισι φορές υψηλότερη στη Δανία (η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ) από ό,τι στη Ρουμανία (η φθηνότερη τιμή στην ΕΕ).

Όταν τα επίπεδα τιμών συγκρίνονται με τον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100), τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ήταν η υψηλότερη στη Δανία (με δείκτη επιπέδου τιμών 153), ακολουθούμενη από την Αυστρία (135), το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία (127), την Κύπρο (120), τη Μάλτα (115), την Ιταλία (113).

Ο αντίστοιχος δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν 110 (η 12η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ). Κοντά στον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100) βρίσκεται η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στη Γερμανία (102), στην Πορτογαλία (98) και στην Ολλανδία (95). Αντίθετα, τα επίπεδα τιμών για το ψωμί και τα σιτηρά ήταν τα χαμηλότερα στη Ρουμανία (δείκτης τιμών 56), στη Βουλγαρία (67) και στην Πολωνία (70).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ενδιαφέρον απο το εξωτερικό αλλα και την εγχώρια αγορά
Ακίνητα |

Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ενδιαφέρον απο διεθνή και εγχώρια αγορά

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική, παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια- Εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα

Θεοδωρικάκος: Προστατεύουμε καταναλωτές, ασφαλιστική πίστη και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Προστατεύουμε καταναλωτές και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως «Θα προχωρήσουμε με νέο δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ που να είναι δίκαιος και να δουλεύει σωστά και ο οποίος θα ισχύει από 1-1-2026»