Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον αρνήθηκε να δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων καθώς πλησιάζει η μεγάλη διάσκεψη για το κλίμα.

Η Αυστραλία, η πρώτη χώρα στον κόσμο στις εξαγωγές άνθρακα και ένας σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου, βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για να καταλήξει σε στόχους μείωσης των εκπομπών ενόψει της διάσκεψης COP26 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Νοέμβριο στη Σκωτία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την Αυστραλία να θέσει έναν «χρονικά δεσμευμένο» στόχο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών την Παρασκευή, όταν ο υπουργός Οικονομικών της χώρας προειδοποίησε ότι η Αυστραλία πρέπει να προετοιμαστεί για πολύ υψηλότερα κόστη δανεισμού εάν δεν δεσμευτεί για έναν καθαρό μηδενικό στόχο έως το 2050, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες χώρες.

Σε συνεντεύξεις του προς αυστραλιανά ΜΜΕ μετά τη σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον, ο Μόρισον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να εργάζεται για τα πλάνα εκπομπών ορυκτών καυσίμων, αρνούμενος ωστόσο να δεσμευτεί για τον περιορισμό τους, καθώς αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από εξαγωγές της Αυστραλίας.

Δεν κλείνει καμιά βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SBS, ο Μόρισον τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κλείσει άμεσα καμία βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

«Δεν χρειάζεται, γιατί αυτή η αλλαγή θα γίνει με την πάροδο του χρόνου», είπε. «Εργαζόμαστε για τις τεχνολογίες μετάβασης και τις τελευταίες τεχνολογίες που θα είναι εκεί τα επόμενα 20, 30 χρόνια ώστε να μας οδηγήσουν στο καθαρό μηδέν … Αυτό δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη».

Ο Μόρισον, ο οποίος προβάλλει ένα σχετικά απροσδιόριστο σύνθημα, «τεχνολογία, όχι φόροι», συμμετείχε στην κυβέρνηση που τορπίλισε ένα σύστημα τιμολόγησης άνθρακα, μετά τις εκλογές του 2013, ενώ αντιτάχθηκε στον μηχανισμό αυτό ως «μηχανισμό φορολόγησης».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του, σκεπτικιστής της κλιματικής αλλαγής, Μπάρναμπι Τζόις, την Κυριακή τάχθηκε ενάντια σε έναν καθαρό μηδενικό στόχο.

«Το εξετάζουμε διεξοδικά για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει παράλογη απώλεια περιφερειακών θέσεων εργασίας», δήλωσε στην Αυστραλιανή Ραδιοφωνική Εταιρεία. Το Εθνικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Τζόις, εκπροσωπεί σε μεγάλο βαθμό ψηφοφόρους από αγροτικά στρώματα.

Ο Τζόις είπε ότι τα έσοδα από τις μεταλλευτικές και γεωργικές βιομηχανίες ήταν ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους στις πόλεις της περιφέρειας, από κομμωτές έως παρόχους υπηρεσιών αυτοκινήτων.

«Πρέπει να θυμάστε, τα ορυκτά καύσιμα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή της χώρας σας και εάν αφαιρέσετε τη μεγαλύτερη εξαγωγή της χώρας σας, πρέπει να αποδεχτείτε ένα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου