
Σε πετρελαϊκή συμφωνία, προχώρησαν Ιράν και Βενεζουέλα, οι οποίες αμφότερες τελούν υπό αμερικανικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, η Βενεζουέλα συμφώνησε να ανταλλάξει το αργό πετρέλαιό της (που είναι βαρύ και θέλει ειδική κατεργασία) με συμπυκνωμένο ιρανικό πετρέλαιο που μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη βελτίωση της ποιότητας του αργού πετρελαίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πέντε άτομα κοντά στην εν λόγω συμφωνία, αναφέρει ότι τα πρώτα φορτία με πετρέλαιο αναμένονται αυτήν την εβδομάδα.
Η συμφωνία μεταξύ των κρατικών εταιρειών Petroleos de Venezuela (PDVSA) και National Iranian Oil Company (NIOC) εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ δύο εχθρών της Ουάσινγκτον.
Έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έξι μήνες στην πρώτη της φάση, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί.
Τα υπουργεία πετρελαίου της Βενεζουέλας και του Ιράν, καθώς και η κρατική PDVSA και η NIOC δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχόλια.
Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και για τα δύο έθνη, σύμφωνα με email του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, το οποίο επικαλέστηκε εντολές της αμερικανικής κυβέρνησης για τη θέσπιση των τιμωρητικών μέτρων.
Τα προγράμματα κυρώσεων των ΗΠΑ όχι μόνο απαγορεύουν στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται με τους πετρελαϊκούς τομείς του Ιράν και της Βενεζουέλας, αλλά απειλούν επίσης να επιβάλλουν «δευτερεύουσες κυρώσεις» κατά οποιουδήποτε μη αμερικανικού προσώπου ή οντότητας πραγματοποιεί συναλλαγές με πετρελαϊκές εταιρείες οποιασδήποτε χώρας.
Οι δευτερεύουσες κυρώσεις μπορούν να επιφέρουν μια σειρά τιμωρητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, πρόστιμα ή δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ.
Οποιεσδήποτε «συναλλαγές με την NIOC από μη αμερικανικά πρόσωπα υπόκεινται γενικά σε δευτερεύουσες κυρώσεις», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία. Ανέφερε επίσης ότι «διατηρεί την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε άτομο είναι αποφασισμένο να δραστηριοποιηθεί στον πετρελαϊκό τομέα της οικονομίας της Βενεζουέλας», αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα αν η τρέχουσα συμφωνία αποτελεί παραβίαση κυρώσεων.
«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις που σχετίζονται με το Ιράν και τη Βενεζουέλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.


Latest News

Γιατί θα ακριβύνουν τα μπέργκερ στις ΗΠΑ
Τα χάμπουργκερ θα γίνουν ακριβότερα εξαιτίας του Τραμπ

Πότε αντιμετωπίζουν αυξημένη λογοδοσία οι CEOs - Τι έδειξε μελέτη
Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι είναι πιο πιθανό να απολυθούν για υπολειτουργία της εταιρείας εάν κάποια μέλη του ΔΣ έχουν μια συγκεκριμένη ιδιότητα

Πόσο θα κοστίσουν οι αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη ;
Οι αμυντικές δαπάνες στο 3,5% του ΑΕΠ θα κοστίσουν στην ΕΕ σχεδόν 390 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Economist: Τα ενοίκια εκτοξεύονται, ο αριθμός των κατοικιών μειώνεται
Οι ενοικιαστές στις εύπορες χώρες είναι οργισμένοι με τα υψηλά ενοίκια - Τι αναφέρει ανάλυση του Economist

Φρανσουά Βιλερουά: Αυτογκόλ ο αμερικανικός εμπορικός πόλεμος
Ο μεγάλος χαμένος της πολιτικής Τραμπ θα είναι οι ΗΠΑ, εξηγεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

Η Audi θα περικόψει έως 7.500 θέσεις εργασίας μέχρι το 2029
Συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων στην Audi για σταδιακή περικοπή θέσεων εργασίας αλλά και προστασία θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2033

Το κοβάλτιο της κινεζικής Lygend παρακάμπτει τους δασμούς Trump μέσω... Ινδονησίας
Το καθεστώς των δασμών που επιβάλουν οι ΗΠΑ ωθεί όλο και περισσότερους αγοραστές να στραφούν για κοβάλτιο στην Ινδονησία

Ο Τραμπ ακυρώνει διάταγμα με την κατώτατη αμοιβή ανά ώρα
Οι ομοσπονδιακοί εργολάβοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, απασχολούν περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ.

Οριακή ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Η εικόνα των λιανικών πωλήσεων αυξάνει την αβεβαιότητα για την οικονομία

Η PepsiCo αγοράζει μάρκα σόδας για 1,95 δισ. δολάρια
Με την αγορά της μάρκας Poppi η PepsiCo επενδύει στην κατηγορία των πιο «υγιεινών αναψυκτικών»