Αν και είναι ακόμη νωρίς όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, την πρωτιά και τα ακριβή ποσοστά των κομμάτων στις σημερινές εκλογές, ενώ η νύχτα προμηνύεται πολύ μεγάλη, ένα μοιάζει σίγουρο με βάση τα exit polls: Αυτή η αναμέτρηση είχε πολλούς ηττημένους.

Ηττημένοι είναι, πρώτα από όλα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ και και του Άρμιν Λάσετ, καθώς και οι εταίροι τους Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές. Οι απώλειες της τάξης του 8% ή περίπου 2,5 εκατομμυρίων ψήφων που σημείωσαν σε σύγκριση με το 2017 και το ιστορικά χειρότερο αποτέλεσμα της CDU-CSU οδηγεί τη Χριστιανική Ένωση βαθιά στο τούνελ της κρίσης. Κι αυτό δεν θα αλλάξει έστω και αν τελικά καταφέρει να πάρει την πρωτιά στο νήμα.

Η Αριστερά ανήκει επίσης στην κατηγορία των ηττημένων, ενώ χρεώνεται καθαρά και το γεγονός ότι το σενάριο του κεντροαριστερού συνασπισμού, με SPD και Πράσινους, μοιάζει πλέον πολύ μακρινό. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα παλέψει σκληρά για να πιάσει το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή, έχοντας δεχθεί βαρύτατο πλήγμα σε σύγκριση με την προηγούμενη αναμέτρηση, καθώς είναι σαφές πως δεν πείθει πλέον τους Γερμανούς. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτέλεσε τον δεύτερο βασικό «αιμοδότη» του SPD, με πάνω από μισό εκατομμύριο ψήφους.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πρέπει να θεωρηθεί επίσης χαμένη. Παρά το γεγονός ότι το 10-11% που φέρεται να συγκεντρώνει εξακολουθεί να αποτελεί ένα υψηλό και ανησυχητικό – για τη Γερμανία και τη δημοκρατία – ποσοστό, η υποχώρηση που σημείωσε σε σύγκριση με το 2017 δείχνει ότι ενδεχομένως να έχει εξαντλήσει τη δυναμική της, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Τέλος, όσο κι αν για ορισμένους μοιάζει παράδοξο, ηττημένοι μπορούν ουσιαστικά να χαρακτηριστούν και οι Πράσινοι. Οι ελπίδες που είχε καλλιεργήσει η Αναλένα Μπέρμποκ και η υπόλοιπη ηγεσία τους δεν δικαιώθηκαν και το κόμμα, παρά τη σημαντική ενίσχυσή του, παράμεινε σε μεγάλη απόσταση από τους δύο πρώτους – και, τελικά, σε ρόλο πολιτικού κομπάρσου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Experts |

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια

Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας