Ο Σι Τζινπίνγκ στοχεύει να χαλιναγωγήσει τον κινεζικό καπιταλισμό, συγκλίνοντας στο σοσιαλιστικό όραμα του Μάο
Προχωρώντας πέρα από τον περιορισμό των τεχνολογικών κολοσσών, το Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να καθοδηγεί τις ροές χρημάτων και να θέτει αυστηρότερα όρια στο κέρδος
Η εκστρατεία του Σι Τζινπίνγκ κατά της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, είναι όλο και πιο ξεκάθαρη, και είναι πολύ πιο φιλόδοξη από ό,τι φαίνεται.
Ο Κινέζος Πρόεδρος δεν προσπαθεί απλώς να χαλιναγωγήσει μερικές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και άλλες εταιρείες, και να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στην Κίνα.
Προσπαθεί να ανατρέψει τη μακρόχρονη εξέλιξη της Κίνας προς τον καπιταλισμό δυτικού τύπου και να θέσει τη χώρα σε εντελώς διαφορετικό δρόμο, όπως δείχνει μια ενδελεχής εξέταση των γραπτών του κ. Σι, αλλά και των συζητήσεών του με αξιωματούχους του κόμματος, και συνεντεύξεων με άτομα που συμμετέχουν στη χάραξη πολιτικής.
Για τα περισσότερα από τα 40 χρόνια έπειτα από την πρώτη εξαγγελία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Ντενγκ Σιαόπινγκ στην Κίνα, οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος έδωσαν στις δυνάμεις της αγοράς ευρύτερο περιθώριο ανάπτυξης. Αυτό το άνοιγμα βοήθησε στο να βγουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια και δημιούργησε πλούτο τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά επίσης οδήγησε σε αχαλίνωτη διαφθορά και διάβρωσε την ιδεολογική βάση ποι χρειάζεται για τη συνέχιση της κομμουνιστικής κυριαρχίας.
Κατά τη γνώμη του κ. Σι, στο ιδιωτικό κεφάλαιο έχει πλέον επιτραπεί να δρα αχαλίνωτο, απειλώντας τη νομιμότητα του κόμματος, λένε αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με τις προτεραιότητές του. Η έρευνα της Wall Street Journal δείχνει ότι προσπαθεί δυναμικά να επιστρέψει την Κίνα στο όραμα του Μάο Τσε Τουνγκ, ο οποίος είδε τον καπιταλισμό ως μια μεταβατική φάση στο δρόμο προς το σοσιαλισμό.
Ο κ. Σι δεν σχεδιάζει να εξαλείψει τις δυνάμεις της αγοράς, υποδεικνύει η έρευνα του WSJ. Φαίνεται όμως ότι θέλει ένα κράτος στο οποίο το κόμμα κάνει περισσότερα για να κατευθύνει τις ροές χρημάτων, θέτει αυστηρότερες παραμέτρους για τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές και την ικανότητά τους να βγάζουν κέρδη και ασκεί ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία από ό, τι τώρα. Ουσιαστικά, αυτό υποδηλώνει ότι στοχεύει να ξαναγράψει τους κανόνες των επιχειρήσεων στην πιθανώς μελλοντικά μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Η Κίνα έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Σι σε ομιλία του τον Ιανουάριο. Ο στόχος, είπε, είναι να μεταβληθεί η Κίνα σε μια «σύγχρονη σοσιαλιστική δύναμη».
Η αναθεώρηση του κ. Σι προκάλεσε περισσότερες από 100 κανονιστικές ενέργειες, κυβερνητικές οδηγίες και αλλαγές πολιτικής από τα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της WSJ, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων που αποσκοπούν στη ανάσχεση της κυριαρχίας της αγοράς από εταιρίες όπως το μεγαθήριο του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding Ltd., ο όμιλος Tencent Holdings Ltd. και ο ηγέτης στο χώρο της μοτοσυκλέτας Didi Global Inc.
Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για να δαμάσει τις τιμές των κατοικιών επιδεινώνουν την ταμειακή κρίση στον όμιλο China Evergrande, έναν υπερχρεωμένο επενδυτή ακινήτων, προκαλώντας ρίγη στις παγκόσμιες αγορές. Το Πεκίνο είναι απίθανο να διασώσει τη Evergrande με τον τρόπο που έχει σώσει πολλές κρατικές εταιρείες, λένε οι αναλυτές, και θα μπορούσε να δυσκολέψει ρυθμιστικά περαιτέρω τα πράγματα και για άλλους ιδιώτες επενδυτές.
Ο κ. Σι έχει υποδείξει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει πολύ πιο πέρα. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής τον Αύγουστο, τόνισε έναν στόχο «κοινής ευημερίας», ο οποίος απαιτεί μια πιο ισότιμη κατανομή του πλούτου. Αυτό θα επιτευχθεί εν μέρει μέσω μεγαλύτερης κυβερνητικής παρέμβασης στην οικονομία και περισσότερων μέτρων ώστε οι πλούσιοι να μοιραστούν τους καρπούς της επιτυχίας τους.
Ένα online σχόλιο που κυκλοφόρησε από τα κρατικά ΜΜΕ στις 29 Αυγούστου το χαρακτήρισε «βαθιά επανάσταση» για τη χώρα.
«Ο Σι πιστεύει ότι μεταβαίνει σε ένα νέο είδος συστήματος που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο», δήλωσε ο Μπάρι Νότον, ειδικός επί της κινεζικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο. «Το αποκαλώ μια καθοδηγούμενη από το κράτος οικονομία».
Ορισμένες χώρες ρυθμίζουν στενά τη βιομηχανία, την εργασία και τις αγορές, καθορίζουν νομισματική πολιτική και παρέχουν επιδοτήσεις για να βοηθήσουν την οικονομία τους. Στην εκδοχή του κ. Σι, η κυβέρνηση θα είχε ένα επίπεδο ελέγχου που θα της επέτρεπε να κατευθύνει την οικονομία και τη βιομηχανία σε μια πορεία της επιλογής της και να διοχετεύει τους ιδιωτικούς πόρους στην ενίσχυση της κρατικής εξουσίας.
Ο μεγάλος κίνδυνος για την Κίνα και τον κ. Σι είναι ότι η ώθηση θα έχει κατσταλτική μορφή καταπιέζοντας μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής ενέργειας που, όμως, έχει δώσει ώθηση στην άνθηση της Κίνας και τα χρόνια καινοτομίας.
Για τις ξένες επιχειρήσεις, η εκστρατεία σημαίνει πιθανώς περισσότερη αναταραχή στο μέλλον. Οι δυτικές εταιρείες έπρεπε πάντα να ακολουθούν τη γραμμή του κόμματος στην Κίνα, αλλά τους ζητείται όλο και περισσότερο να κάνουν περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων χρηστών και της αποδοχής μελών του κόμματος ως υπαλλήλων. Θα μπορούσαν να πιεστούν να θυσιάσουν περισσότερα κέρδη για να βοηθήσουν το Πεκίνο να πετύχει τους στόχους του.
«Η εποπτεία επί του ξένου κεφαλαίου θα ενισχυθεί», είπε ένας άνθρωπος εξοικειωμένος με τη σκέψη της κορυφαίας ρυθμιστικής αρχής της Κίνας, «έτσι δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει εξαιρετικά υψηλά κέρδη στην Κίνα μέσω μονοπωλίου και πράξεων κεφαλαιαγοράς».
Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου, το ανώτατο κυβερνητικό όργανο της Κίνας, δεν απάντησε σε ερωτήσεις για αυτό το άρθρο.
Πριν από φέτος, ο κ. Σι δεν είχε εμπιστοσύνη στο κεφάλαιο, αλλά είχε άλλες προτεραιότητες. Τώρα, έχοντας παγιώσει την εξουσία του βάζει όλη τη κυβέρνηση πίσω από τα σχέδιά του να κάνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να υπηρετούν το κράτος.
Στην αλλαγή ηγεσίας που γίνεται κάθε δέκα χρόνια και που είναι προγραμμαισμένη για τα τέλη του 2022, ο κ. Σι αναμένεται να σπάσει το καθιερωμένο σύστημα διαδοχής για να παραμείνει στην εξουσία, πράγμα που του έδωσε εφαλτήριο για να δράσει και να δείξει ότι κάνει κάτι σπουδαίο ώστε να δικαιολογήσει στο λαό την αυξημένη παραμονή του στην εξουσία, λένε οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στη χάραξη πολιτικής.
Σε εσωτερικές συναντήσεις, λένε ορισμένοι, ο κ. Σι μίλησε για την ανάγκη διαφοροποίησης του οικονομικού συστήματος της Κίνας. Ο δυτικός καπιταλισμός, κατά την άποψή του, επικεντρώνεται πάρα πολύ στην επιδίωξη του κέρδους και του ατομικού πλούτου, ενώ αφήνει τις μεγάλες εταιρείες να γίνουν πολύ ισχυρές, οδηγώντας σε ανισότητα, κοινωνική αδικία και άλλες απειλές για την κοινωνική σταθερότητα.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν η Facebook Inc. και η Twitter Inc. κατέβασαν τους λογαριασμούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Σι είδε ακόμη ένα σημάδι ότι το οικονομικό σύστημα της Αμερικής ήταν ελαττωματικό – καθώς επέτρεψε στις μεγάλες επιχειρήσεις να υπαγορεύσουν τι πρέπει να κάνει ή να πει ένας πολιτικός ηγέτης, είπαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις απόψεις του .
Λίγους μήνες αργότερα, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας γιόρτασε την εκατονταετηρίδα του, την 1η Ιουλίου, ο κ. Σι φόρεσε ένα κοστούμι σε στυλ Μάο και στάθηκε πίσω από μια εξέδρα διακοσμημένη με το σφυροδρέπανο και δεσμεύθηκε να σταθεί υπέρ του λαού. Μετά την ομιλία, τραγούδησε την “Διεθνή ” που μεταδόθηκε στην πλατεία Τιενανμέν. Στην Κίνα, το τραγούδι, που αποτελεί ύμνο του σοσιαλιστικού κινήματος από τα τέλη του 19ου αιώνα, συμβόλιζε από καιρό την κήρυξη πολέμου από την εργατική τάξη στον καπιταλισμό.
Τέτοιες χειρονομίες, που κάποτε απορρίπτονταν ως πολιτικές σκηνοθεσίες, λαμβάνονται πιο σοβαρά από τους παρατηρητές της Κίνας, καθώς γίνεται φανερό ότι ο κ. Σι είναι πιο ιδεολογικά προσανατολισμένος από τους προκάτοχούς του.
Η διαφορά μεταξύ του οράματός του και του καπιταλισμού δυτικού τύπου, έχει πει σε εσωτερικές συναντήσεις, είναι ότι στην Κίνα, «το κεφάλαιο εξυπηρετεί τον λαό».
Οι βιομηχανίες που ο κ. Σι θεωρεί ότι παρασύρονται από το καπιταλιστικό πνεύμα, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο τεκείνων ης τεχνολογίας αλλά και των φροντιστηρίων μετά το σχολείο, του ψηφιακού παιχνιδιού και της ψυχαγωγίας, φέρουν το άμεσο βάρος.
Μια πολιτική που στοχεύει στη μετατροπή των ιδιωτικών εταιρειών εκπαίδευσης σε μη κερδοσκοπικές οντότητες, σχεδόν εξόντωσε την New Oriental Education & Technology Group Inc., η οποία παρείχε μαθήματα αγγλικών σε γενιές φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Οι μετοχές της έπεσαν περίπου 90% φέτος.
Ο ιδρυτής Yu Minhong, με το παρατσούκλι “Νονός της Αγγλομάθειας ” στην Κίνα, ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνεδρίασης της εταιρείας, σύμφωνα με έναν υπάλληλο. «Είναι καταστροφικό για εκείνον και για όλους εμάς», είπε ο υπάλληλος.
Οι αλλαγές πολιτικής του κ. Σι συνέθλιψαν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και διέγραψαν πλούτο άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επιχειρηματίες όπως ο ιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα και ο Πόνυ Μα της Tencent. Οι ιδιωτικές εταιρείες και οι ιδιοκτήτες τους ενθαρρύνονται να δωρίσουν κέρδη και πλούτο για να βοηθήσουν στους κοινούς στόχους ευημερίας του κ. Σι. Μόνο η Alibaba έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι κρατικές εταιρείες, που έχουν ήδη συστρατευθεί υπό την κυριαρχία του κ. Σι, βαδίζουν σε τομείς που πρωτοστάτησαν ιδιωτικές εταιρείες, αλλά που τώρα θεωρούνται όλο και πιο κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια, όπως η διαχείριση ψηφιακών δεδομένων.
Ένα υπουργείο που εποπτεύει τις κρατικές εταιρείες, η κρατική επιτροπή εποπτείας και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, χαρτογραφεί σχέδια για τη δημιουργία περισσότερων παρόχων υπηρεσιών κυβερνητικού ελέγχου για την αποθήκευση δεδομένων, λένε άτομα εξοικειωμένα με τη λειτουργία του οργανισμού. Στις υπηρεσίες αυτές κυριαρχούν ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba και Tencent.
Η πόλη Tianjin διέταξε τις εταιρείες που εποπτεύει να μεταφέρουν δεδομένα από πλατφόρμες cloud ιδιωτικού τομέα σε κρατικές, εντός δύο μηνών από τη λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων και το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της 12ης Αυγούστου. Περισσότερες περιοχές αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα, λέει ο κόσμος.
Οι οντότητες που ελέγχονται από την κυβέρνηση αποκτούν μερίδια και γεμίζουν έδρες σε περισσότερες εταιρείες για να βεβαιωθούν ότι συμβαδίζουν με τους στόχους του κράτους. Η ByteDance Ltd., ιδιοκτήτρια της εφαρμογής κοινής χρήσης βίντεο TikTok και η Weibo Corp., η οποία διαχειρίζεται πλατφόρμες μικρομπλόγκ που μοιάζουν με το Twitter, έχουν πουλήσει πρόσφατα μερίδια σε εταιρείες που υποστηρίζονται από το κράτος.
Ο κ. Σι είναι ο ίδιος πλήρως υπεύθυνος για την εκστρατεία, αντί να αναθέτει λεπτομέρειες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λιού Χι, τον κύριο οικονομικό του σύμβουλο, όπως στο παρελθόν. Ένα κεντρικό γραφείο του κόμματος που αναφέρεται απευθείας στον κ. Σι έχει στείλει εγκυκλίους που δίνουν οδηγίες στα υπουργεία να λάβουν μέτρα και να συντονίσουν τις πολιτικές τους.
Ο κ. Λιου, γνωστός ως μεταρρυθμιστής φιλικός προς την αγορά, πέρασε τα τελευταία χρόνια εκπροσωπώντας τον ηγέτη της Κίνας στο εξωτερικό προσπαθώντας να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Κάποιες φορές προσπάθησε να πλασάρει τις προσπάθειες του κ. Σιως απαραίτητες για ωθήσει αλλαγές προσανατολισμένες προς την αγορά, που όμως είχαν βαλτώσει.
«Ο σκοπός της ισχυρής ηγεσίας στην Κίνα είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», είπε ο κ. Λιού σε μια ομάδα Αμερικανών στελεχών στην Ουάσιγκτον στις αρχές του 2018, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους.
Ο κ. Λιου, ο οποίος συνταξιοδοτείται τον επόμενο χρόνο, έπρεπε να κάνει μια αυτοκριτική τύπου Μάο επειδή δεν εμπόδισε τη Didi να ξεκινήσει μια δημόσια προσφορά στη Νέα Υόρκη ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Η αυτοκριτική, που χρησιμοποιείται παραδοσιακά από το κόμμα για να πειθαρχήσει τα μέλη, είναι μια πρακτική που ο Μάο δανείστηκε από τον Στάλιν και παραμένει ζωντανή και ζωηρή στην Κίνα του κ. Σι.
Ο κ. Σι κατηγόρησε την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών για το ότι διέφυγε το θέμα της δημόσιας εγγραφής. Ενώ η κινεζική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είχε σημάνει συναγερμούς στη Didi σχετικά με την ασφάλεια του δικτύου της πριν από την δημόσια εγγραφή, άλλες ρυθμιστικές αρχές, όπως το υπουργείο μεταφορών, το οποίο αναφέρει στον κ. Λιου, υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο εγγραφής.
Πόνοι στην αγορά
Η οικονομική αναμόρφωση του Σι Τζινπίνγκ προκαλεί πλήγμα στις κινεζικές μετοχές που διαπραγματεύονται τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Ελλείψει ρητής ενημέρωσης να σταματήσει την πώληση μετοχών, η Didi προχώρησε. Ο κ. Σι διέταξε έκτοτε μια διερεύνηση της εταιρείας από πολλούς οργανισμούς.
Λίγο μετά το συμβάν της εγγραφής, ο κ. Λιου είπε σε δημόσιο φόρουμ: “Στο νέο στάδιο ανάπτυξης, θα πρέπει να συντονίσουμε τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης και ασφάλειας”.
Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές επανεξέτασαν επίσης πρόσφατα μια συμφωνία που αφορούσε την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Blackstone Inc., που συνιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Στίβεν Σβάρτσμαν, ένα άλλο βασικό πρόσωπο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Όπως και μερικοί άλλοι χρηματοδότες, υπηρέτησε ως μεσάζων για τους ηγέτες της Κίνας και την κυβέρνηση Τραμπ.
Τον Ιούνιο, η Blackstone συμφώνησε να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Soho China Ltd., κατασκευαστή ακινήτων, για περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τιμή ήταν περίπου το 40% της λογιστικής αξίας της Soho China στο τέλος του περασμένου έτους, αφήνοντας στην Blackstone σημαντικό περιθώριο κέρδους.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας άρχισαν γρήγορα να «βράζουν» με δημοσιεύσεις που αναφέρουν ότι οι δύο σύζυγοι που διαχειρίζεται το Soho China, ο Παν Σιβί και η Ζανγκ Ζιν, προσπαθούν να ξεπουλήσουν ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την Κίνα καθώς το δημόσιο αίσθημα στρέφεται ενάντια στους πάμπλουτους μεγιστάνες. Οι λογοκριτές του Πεκίνου, οι οποίοι συχνά διαγράφουν αναρτήσεις στο όνομα της αποτροπής της αρνητικής ενέργειας, άφησαν τα δημοσιεύματα ανέγγιχτα. Το ζευγάρι δεν μπόρεσε να εντοπιστεί για σχολιασμό.
Η κρατική διοίκηση για τη ρύθμιση της αγοράς τον Αύγουστο ξεκίνησε μια αντιμονοπωλιακή επανεξέταση της συμφωνίας. Ένα μήνα αργότερα, η Blackstone την ακύρωσε καθώς η έρευνα καλά κρατούσε. Σε κοινή δήλωση στις 10 Σεπτεμβρίου, οι εταιρείες δήλωσαν ότι δεν θα είναι σε θέση να «ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις» εγκαίρως για να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή.
Η Blackstone αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Το Soho China δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλια.
Το σχέδιο του κ. Σι για την επαναφορά της τάξης στην οικονομία συνοψίστηκε στην Κεντρική Διάσκεψη Εργασίας για την Οικονομία τον περασμένο Δεκέμβριο, μια ετήσια εκδήλωση καθορισμού ατζέντας, λένε αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία. Κατά τη συνάντηση, σε ένα κρατικό ξενοδοχείο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο δυτικό Πεκίνο, ο κ. Σι τόνισε ορισμένες οξείες ανισορροπίες που προκάλεσε το «μεγάλο κεφάλαιο», λένε μερικοί από τους αξιωματούχους.
Ξεχώρισε τον τομέα της τεχνολογίας του διαδικτύου για το ότι έχει μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν κεφαλαιαγορές και άλλους πόρους για να εμπλουτίσουν τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές τους – διευρύνοντας τα εισοδηματικά κενά και εκτρέποντας κεφάλαια από τμήματα της οικονομίας σημαντικά για την ανταγωνιστικότητα της Κίνας, όπως η υψηλού επιπέδου μεταποίηση.
Οι παρατηρήσεις του έγιναν μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο κ. Σι είχε παρέμβει προσωπικά για να σταματήσει την fintech εταιρεία Ant Ma του Τζακ Μα από το να ξεκινήσει αυτό που θα ήταν η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά. Ένα ζήτημα ήταν οι μεγάλες απολαβές που μπορεί να είχαν άτομα με καλές διασυνδέσεις, ανέφερε η Wall Street Journal νωρίτερα φέτος.
Για τον κ. Σι, είπαν Κινέζοι αξιωματούχοι, η παρουσία αυτών των πλουτιζόντων να επηρέαζε την θέση του κόμματος μεταξύ των μη προνομιούχων που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.
Τον Ιανουάριο, σε συνάντηση με ανώτερα στελέχη από όλη τη χώρα, ο κ. Σι τόνισε τη σημασία της ισοκατανομής του πλούτου μεταξύ των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της Κίνας, που ήταν ο σοσιαλιστικός στόχος των πρώτων ηγετών του κόμματος. «Η συνειδητοποίηση της κοινής ευημερίας δεν είναι μόνο ένα οικονομικό ζήτημα αλλά και ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα που σχετίζεται με το θεσπισμένο θεμέλιο του κόμματος», είπε.
Η έμφαση αντανακλούσε επίσης την πεποίθηση του κ. Σι ότι ο κινεζικός σοσιαλισμός υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του κόμματος θα επικρατήσει του καπιταλισμού των ΗΠΑ. Ο κ. Σι ανέφερε ότι πιστεύει ότι το μοντέλο της Κίνας έχει αποδειχθεί καλύτερο από το δυτικό σύστημα στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.
«Ο χρόνος και η ορμή είναι με το μέρος μας», είπε στη συνάντηση του Ιανουαρίου.
Στο Πεκίνο, ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την προσπάθεια του κ. Σι να καταρρίψει το μεγάλο κεφάλαιο boluan fanzheng, δηλαδή να φέρει την τάξη από το χάος. Αυτή είναι η νέα λέξη – κλειδί για τη μακροοικονομική πολιτική, δήλωσε κυβερνητικός σύμβουλος.
Για να εξυπηρετήσει την προγραμματισμένη ανακαίνιση, η ηγεσία έθεσε έναν αναπτυξιακό στόχο 6% για το 2021, σχετικά χαμηλό δεδομένης της ισχυρής ανάκαμψης εκείνη την εποχή. “Πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία που προσφέρει τη χαμηλότερη πίεση ανάπτυξης” για να προχωρήσουμε με αλλαγές, δήλωσε το Πολιτικό Γραφείο τον Απρίλιο.
Ο κ. Σι και οι υποτελείς του εξακολουθούν να μιλούν για την ανάγκη ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 80% των αστικών θέσεων εργασίας της Κίνας. Αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι η εστίαση τώρα είναι στην προώθηση μικρών και μεσαίων εταιρειών, σε τομείς που κυμαίνονται από εξοπλισμό ενέργειας έως αισθητήρες και ημιαγωγούς, που δεν είναι πιθανό να γίνουν εναλλακτικές βάσεις ισχύος. Αυτές οι εταιρείες αναμένεται να δώσουν έμφαση στην καινοτομία που αυξάνει τις παραγωγικές δυνατότητες της Κίνας έναντι των κερδών.
Η υποστήριξη των ενεργειών του κ. Σι είναι μια ιδεολογική προτίμηση που έχει τις ρίζες της στις θεωρίες ανάπτυξης του Μάο, οι οποίες αποκαλούν τον κρατικό καπιταλισμό μια προσωρινή φάση που μπορεί να βοηθήσει την οικονομία της Κίνας να φτάσει τη Δύση προτού αντικατασταθεί από τον σοσιαλισμό.
Οντας ένθερμος οπαδός του Μάο, ο κ. Σι κήρυξε στα μέλη του κόμματος ότι το υβριδικό μοντέλο έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του.
Ένα άρθρο του 2018 στο κύριο θεωρητικό περιοδικό του κόμματος, Qiushi, που σημαίνει Ψάχνοντας την Αλήθεια, έδειξε την πεποίθησή του κ. Σι: «Η πρακτική της Κίνας δείχνει ότι μόλις ολοκληρωθεί ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, θεμελιώνεται το βασικό σοσιαλιστικό σύστημα με δημόσια ιδιοκτησία … και ο κρατικός καπιταλισμός, ως μεταβατική οικονομική μορφή, θα ολοκληρώσει την ιστορική του αποστολή και θα αποσυρθεί από το ιστορικό πεδίο».
Σε άλλες περιπτώσεις, ο κ. Σι ήταν πιο ειλικρινής. «Ο σοσιαλισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά είναι Ο σοσιαλισμός, όχι οποιοσδήποτε άλλος «ισμός»», είπε στους ανώτερους ηγέτες του κόμματος τον Ιανουάριο του 2013 – μια προειδοποίηση που έχει δώσει συχνά σε μέλη του κόμματος από τότε, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Καθώς ο κ. Σι περιορίζει το κεφάλαιο, η δημοτικότητά του στην πρωταρχική βάση του κόμματος, την εργατική τάξη και τους φτωχούς της υπαίθρου, φαίνεται να αυξάνεται, χάρη στις πρωτοβουλίες του για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φτώχειας.
Στο Xingguo, μια νότια επαρχία όπου η βραχώδης γη καθιστά δύσκολη τη γεωργία μεγάλης κλίμακας, το πορτρέτο του κ. Σι κρέμεται στους τοίχους των καθιστικών ορισμένων κατοίκων, σε χώρους που κάποτε κοσμούσαν οι φωτογραφίες του Μάο.
Οι ντόπιοι πιστώνουν τη στοχευμένη προσέγγιση του κ. Σι για την ανακούφιση της φτώχειας, η οποία περιλαμβάνει την ανάθεση τοπικών υπαλλήλων σε νοικοκυριά που πλήττονται.
«Οι προηγούμενοι ηγέτες μίλησαν επίσης για τη βοήθεια προς τους φτωχούς», είπε ένας κάτοικος με το επίθετο Τζονγκ στον δημοσιογράφο του περιοδικού «Visiting» την άνοιξη του 2020. «Αλλά [ο Σι] νοιάζεται πραγματικά για εμάς».
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο