Tην Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 αναγορεύτηκε Επίτιμος Καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, αθρογραφία του οποίου φιλοξενείται στην στήλη academia του ot.gr
Το ερευνητικό έργο του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη είναι ευρύ σε όγκο και υψηλής ποιότητας. Συνολικά έχει περισσότερες από 500 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 150 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή περισσότερων των 100 βιβλίων και συλλογικών τόμων, εκ των οποίων τα 35 αφορούν μονογραφίες σε ελληνικούς και διεθνείς οίκους και έχει επιμεληθεί άνω των 40 ειδικών τευχών σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, είναι υπεύθυνος έκδοσης (editor in chief) 5 διεθνών επιστημονικών περιοδικών και συμμετέχει στην επιστημονική επιτροπή (editorial board) σε πλήθος άλλων (περισσότερα των 18). Τέλος, είναι υπεύθυνος έκδοσης σε δύο σειρές βιβλίων του εκδοτικού οίκου Springer.
Η ευρεία αναγνώριση του επιστημονικού του έργου είναι εμφανής από τον υψηλό αριθμό αναφορών που έχει συγκεντρώσει έως σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη βάση Scopus έχει περισσότερες από 5.500 ετεροαναφορές (h-index 43), ενώ πρόσφατα ξεπέρασε και το «όριο» των 17.500 αναφορών στο Google Scholar (h-index 72). Το ερευνητικό του έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από διεθνείς και εθνικούς δημόσιους φορείς αλλά και επιχειρήσεις.
Η αναγνώριση του έργου του Καθηγητή Ζοπουνίδη, καταδεικνύεται επιπλέον από το πλήθος βραβεύσεων που έχει λάβει από εθνικές και διεθνείς επιστημονικές ενώσεις και οργανισμούς. Χαρακτηριστικά αναφέρονται το Χρυσό Μετάλλιο από το MOISIL International Foundation της Ρουμανίας το 1996, το Χρυσό Μετάλλιο της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών το 2009, το βραβείο Edgeworth-Pareto Award της International Society of Multiple Criteria Decision Making το 2013, το βραβείο Αριστείας του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2016, καθώς και η ανακήρυξή του ως μέλος της Royal Academy of Economic and Financial Sciences of Spain το 2012, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν και 9 Νομπελίστες. Τέλος, έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις για το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο από επιστημονικούς φορείς όπως Decision Sciences Institute (Ηνωμένες Πολιτείες), International Association for Fuzzy Set Management and Economy (Ισπανία), Σύνδεσμο Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής (Ελλάδα), καθώς και από Business Schools όπως το ESCP Europe Business School στην Αγγλία και το Audencia Business School της Γαλλίας.
Επιπλέον, έχει διοργανώσει περισσότερα από 30 εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, καθώς και πλήθος άλλων ημερίδων, συμβάλλοντας στην εξάπλωση του ερευνητικού του έργου. Το 2010 ίδρυσε την Επιστημονική Εταιρία Χρηματοοικονομικής Τραπεζικής και Μηχανικής, στην οποία είναι και Πρόεδρος. Η Επιστημονική Εταιρία Χρηματοοικονομικής Τραπεζικής και Μηχανικής (Financial Engineering and Banking Society) έχει ως στόχο να προωθήσει την ανταλλαγή ιδεών, ερευνητικών αποτελεσμάτων και εμπειριών μεταξύ ακαδημαϊκών και επαγγελματιών, οι οποίοι ασχολούνται στο γνωστικό αντικείμενο της χρηματοοικονομικής μηχανικής και τραπεζικής. Η Επιστημονική Εταιρία Χρηματοοικονομικής Τραπεζικής και Μηχανικής έχει σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό (δέκα διεθνή συνέδρια έως σήμερα).
Ο Καθηγητής Ζοπουνίδης έχει επίσης αναγορευτεί σε Eπίτιμο Kαθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και σε Επίτιμο Διδάκτορα στα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τέλος, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής στο πεδίο της πολυκριτήριας ανάλυσης αποφάσεων, πολυγραφότατος, μεθοδικός, και εξαιρετικά εργατικός, παρά το γεγονός ότι είναι σήμερα ένας καταξιωμένος καθηγητής στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Latest News
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024
Ημέρα Εθελοντισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το ΟΠΑ επιβραβεύει 115 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους
Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης