
Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, αλλά και η κυοφορούμενη ενεργειακή κρίση ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυριάρχησαν στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με ήπια θετικά πρόσημα.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενισχύονται κατά 2,1%, ενώ οι τιμείς του οικιακού εξοπλισμού υποχώρησαν κατά 1%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,17% στις 7.063 μονάδες, ο DAX κέρδισε 0,27% στις 15.573 μονάδες και ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 6.650 μονάδες.
Μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, το οποίο πλέον ξεκαθαρίζει το τοπίο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τα βλέμματα της αγοράς έχουν στραφεί στις τιμές της ενέργειας τους τελευταίους μήνες. Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους, ιδιαίτερα απαιτητικούς ενεργειακά λόγω έλευσης του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της ΒΡ σημείωσε κέρδη 2%, ενώ οι επιχειρηματικές εξελίξεις στη Rolls-Royce οδήγησαν τη μετοχή στο +11%.
Πάντως, ως το γεγονός της ημέρας είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Γερμανία, μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Και μπορεί οι διαπραγματεύσεις για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες, οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η κακή εμφάνιση για το γερμανικό ακροαριστερό κόμμα Die Linke, σήμαινε ότι αποκλείεται πλέον ένας πλήρως αριστερός συνασπισμού στη Bundestag.
Σύμφωνα με την Berenberg, ένας συνασπισμός μεταξύ του SPD, του Die Linke και των Πρασίνων θα μπορούσε να “επηρεάσει την πολιτική, μέσω αυξήσεων φόρων, ανατροπών μεταρρυθμίσεων και υπερβολικών κανονισμών”.


Latest News

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Οι ρωγμές από την πολιτική Τραμπ χτίζουν την Ευρώπη ως ασφαλές καταφύγιο
Όλο και περισσότεροι επενδυτές εξετάζουν την Ευρώπη με τρόπο που πραγματικά δεν το είχαν κάνει στο παρελθόν

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης