«Υπάρχει ουσιαστική εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Γαλλία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, που έγινε μέσα στο Μουσείο του Λούβρου, κοντά στο άγαλγμα της Νίκης της Σαμοθράκης.
Ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία, περιορίστηκε να πει ότι απόψε θα έχει εκτενή συζήτηση με τον πρόεδρο Μακρόν, ενώ παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις για περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο από το Μέγαρο των Ηλυσίων, το πρωί της Τρίτης.
«Η Τουρκία γνωρίζει καλά τα όριά μας»
Ο πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ανέφερε χαρακτηριστικά: «είχα κάνει πρόβλεψη την άνοιξη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα».
Στη συνέχεια, διατύπωσε την άποψη πως προτιμά να βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο», για να προσθέσει: «Υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία, όπως στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, στο μεταναστευτικό, αλλά να έχουμε και μία οικονομική συνεργασία, αλλά προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στον γείτονα και το Διεθνές Δίκαιο στα μεγάλα ζητήματα».
«Μόνο εργαλείο επίλυσης είναι το Διεθνές Δίκαιο», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Στις απειλές της Τουρκίας, θα αντιδρούμε όπως αντιδρούσαμε πάντα. Και το κάναμε πάντα με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όριά μας. Δεν είναι μόνο όρια της Ελλάδας, είναι όρια της Ευρώπης. Έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της. Προτιμώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Και το κάνουμε αυτό με τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας».
«Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, μετά από μια δεκαετία κρίσης, τα οποία έχω την ευθύνη να αντιμετωπίσω και να παραδώσω στη συνέχεια στον διάδοχό μου ή στη διάδοχό μου – γιατί ξέρετε ότι αυτές είναι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα – θα παραδώσω πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στον ή στην διάδοχό μου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν ουσιαστικά ευρωτουρκικές και αυτό είναι πολύ σημαντικό, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει «ότι υπήρχαν χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες προσέφεραν απτή στήριξη στην πατρίδα μας, όταν την χρειάστηκε, και μέσα από γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, στην ξηρά, στον αέρα και στις θάλασσές μας».
Μότο «εθνικής μοναξιάς», δεν υπάρχει, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση, ισχυρή, που πατάει στα πόδια της, ενώ αναφέρθηκε και στο πλέγμα συμμαχιών «που χτίσαμε», όπως είπε, «τους τελευταίες 26 μήνες, ένα πλέγμα εξαιρετικά πολυδιάστατο και ισχυρό: έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ανάμειξη της Ευρώπης στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, νέες συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία, ισχυροποίηση της συμμαχίας μας με την Αίγυπτο, ενώ αρχίζουμε να έχουμε μια παρουσία στην Αφρική, μέσα από τη ‘διπλωματία’ των εμβολίων, σε πρώτη φάση».
Ευρωπαϊκός στρατός: «Επιτακτική η αυτονομία της Ευρώπης»
Τάχθηκε υπέρ της σύστασης του ευρωπαϊκού στρατού, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση είναι ώριμη. «Είναι ανάγκη να φυλάσσονται τα σύνορα ως ευρωπαϊκά», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς τα κράτη-μέλη».
Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, μίλησε και για τις ευρωατλαντικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Το αίτημα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απολύτως επιτακτικό. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δυο χώρες που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, τους επόμενους μήνες και χρόνια. Μία προσπάθεια που δεν υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ούτε το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη, τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ».
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας θα είναι σε «πολύ ενεργό επίπεδο», καθώς δεν γίνεται να ζητάμε μόνο στήριξη, ενώ ανέφερε ως παραδείγματα ευρωπαϊκές αποστολές, ενδεχομένως, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, στην Ανατολική Μεσόγειο, «που θα είναι αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες δεν θα συμμετέχει ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε ο ΟΗΕ».
Και βέβαια, κατέληξε ο πρωθυπουργός για το θέμα αυτό, «η ανάγκη να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα, ως ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, είναι μια αρμοδιότητα, μία ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά την Ευρώπη».
«Δεν είμαι αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό»
Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι υπάρχουν κράτη στην ΕΕ, που δεν είναι διατεθειμένα να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί.
Παρατήρησε, ωστόσο, ότι «δεν είμαστε μόνοι στη φύλαξη των συνόρων μας», για να προσθέσει πως «οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90% και σήμερα είναι σε ύφεση», ενώ ανέφερε ότι δεν περιμένει μεταναστευτικό «κύμα» από το Αφγανιστάν.
«Επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας»
Μιλώντας, τέλος, για τις εκλογές στη Γερμανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει. «Αν ο κ. Σολτς είναι καγκελάριος, προσβλέπω σε μια γόνιμη συνεργασία μαζί του» ανέφερε, τονίζοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας «θέλει επαναδιαπραγμάτευση».
«Αυτό το αναγνωρίζει ο κ. Σολτς και η κυρία Μέρκελ το αναγνώριζε», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η συζήτηση θα ανοίξει σοβαρά στην Ευρώπη το 2022 και, όποιος και αν είναι καγκελάριος, θα δεχθεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται αλλαγές».
Latest News
Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες
Αυστρία: Ένας ακροδεξιός στο κατώφλι της καγκελαρίας
Νέος πονοκέφαλος στην Ευρώπη - Ποιος είναι, τι πρεσβεύει ο Χέρμπερτ Κικλ ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) στην Αυστρία
Κοντογεώργης: Να διατηρήσουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης που βοηθά και την οικονομία και τους πολίτες
Ο Θανάσης Κοντογεώργης τονίζει ακόμα ότι «ο πληθωρισμός σιγά σιγά υποχωρεί. Τα εισοδήματα θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν να αυξάνονται»
Πολεμικό Ναυτικό: Βίντεο με την αεροδιακομιδή ασθενούς από φορτηγό πλοίο με ελικόπτερο
Η επιχείρηση για την αεροδιακομιδή του ασθενή πραγματοποιήθηκε στα 80 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας
Η πρώτη ανασκόπηση Μητσοτάκη για το 2025 - Τι αναφέρει για τη φορολογία
Στην πρώτη του εβδομαδιαία ανασκόπηση για το 2025, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε τις κυβερνητικές προτεραιότητες για τη νέα χρονιά.
Τι σκέφτονται οι κάτοικοι της Γροιλανδίας για την εξαγορά τους; - Η ανάλυση του Economist
Στη Γροιλανδία αναφέρουν ότι η παγκόσμια προσοχή της τελευταίας εβδομάδας επανέφερε το ζήτημα της ανεξαρτησίας στο προσκήνιο
Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;
Εάν ένα τέλος σημαίνει μία συμφωνία για ειρήνη διαρκείας, η απάντηση είναι όχι, λένε πολλοί αναλυτές - Τι θέλει ο Πούτιν
Ισχυρές καταιγίδες προ των πυλών – Πού θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις
Αλλάζει από σήμερα το σκηνικό του καιρού, καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε συγκεκριμένες περιοχές
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Στους 11 οι νεκροί από την πύρινη κόλαση στο Λος Άντζελες - Στους 13 οι αγνοούμενοι
Το Μεξικό στέλνει βοήθεια - Έξι πυρκαγιές μαίνονται στην κομητεία του Λος Άντζελες από την Τρίτη