
Το πρώτο κύμα των ελαφρύνσεων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται για ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Οι περισσότερες από τις νέες ρυθμίσεις όπως η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών αλλά και η επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, η τρίμηνη παράταση του προγράμματος επιδότησης δόσεων δανείων για τα νοικοκυριά και το «κούρεμα» κατά 50% του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου ενεργοποιούνται από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου.
Στις νομοθετικές διατάξεις οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή περιλαμβάνεται και η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, μέτρο το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης – νοικοκυριά και επιχειρήσεις- ανεξαρτήτως παρόχου (ΔΕΗ ή κάποιας άλλης ιδιωτικής εταιρείας) και η θα ισχύει για την κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρων τον μήνα (δηλαδή η επιδότηση θα ανέρχεται σε 9 ευρώ μηνιαίως).
Ειδικότερα οι νέες ρυθμίσεις που θα πάρουν εντός τη εβδομάδας το δρόμο προς τη Βουλή προβλέπουν:
1. Αφορολόγητες γονικές παροχές – δωρεές έως 800.000 ευρώ:
Αυξάνεται από τις 150.000 ευρώ στις 800.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς) Εφόσον η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Σήμερα, η κλίμακα γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών για συγγενείς πρώτου βαθμού έχει αφορολόγητο 150.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1% για τα επόμενα 150.000 ευρώ, 5% για το τμήμα από 300.000 έως 600.000 ευρώ και 10% για αξία άνω των 600.000 ευρώ. Για τις κληρονομιές οι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι από 1,5% έως και 10%, με την απαλλαγή να καλύπτει μόνο τις πρώτες 150.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο ακίνητη περιουσία όσο και κινητή (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, μετρητά).
2. Καφές – τουριστικό πακέτο:
Επεκτείνεται έως τον Ιούνιο του 2022 η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Το μέτρο έληγε κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
3. Σχολές χορού- γυμναστήρια:
Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
4. Ζωοτροφές:
Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.
5. Επιχειρήσεις:
«Κουρεύεται» κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου από 1η Οκτωβρίου 2021.
6. Συνδρομητική τηλεόραση:
Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.
7. Πολιτισμός:
Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο 2021.
8. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ:
Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τέλος του 2021.
9. Επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων:
Επεκτείνεται για τρεις μήνες το πρόγραμμα επιδότησης δανείων νοικοκυριών «Γέφυρα 1» με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων.
10. «Κούρεμα» έως 75% της επιστρεπτέας προκαταβολής:
Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:
α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
– το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– Το 50% για τις λοιπές επιχειρήσεις
β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:
– το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– το 33,3% για τις λοιπές επιχειρήσεις.


Latest News

Τα φορο-τρικ που έφεραν την μεγάλη «ανατροπή» - Το σχέδιο Πιτσιλή
Οι φορολογικές δηλώσεις έχουν καθιερωθεί ως το εθνικό σπορ των Έλλήνων - Τι είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Τετραήμερο λουκέτο απο την ΑΑΔΕ σε γνωστό club στο Μπουρνάζι
Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε γνωστό club στο Μπουρνάζι.

Πρώτα ο... οβελίας, μετά οι συντάξεις - Πότε τελικά πληρώνουν τα ταμεία
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τς συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Γ. Πιτσιλής: Έρχονται προσυμπληρωμένες δηλώσεις για τις εταιρείες
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Το app για να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα - Τι αλλάζει από φέτος
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους

Η διοίκηση του ΒΕΑ ζητά να μην περάσουν σε ιδιώτες οι ασφαλιστικές οφειλές
Με επιστολή προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η διοίκηση του ΒΕΑ (Βιοτεχνικό Επιμελητήρίο Αθήνας) ζητά την απόσυρση του άρθρου ώστε να μην περάσουν σε ιδιώτες οι ασφαλιστικές οφειλές

Στα 2,53 δισ. ευρώ τα κρατικά φέσια: Επέστρεψαν στα χρόνια των μνημονίων
Το Δημόσιο χρωστά 2,53 δισ. σε ιδιώτες – στα 824 εκατ. οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων - Τη μερίδα του λέοντος έχουν τα νοσοκομεία και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης

Γιατί σπεύδουν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις - Τι έχει αλλάξει
Οι φορολογικές δηλώσεις τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς - Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» - Τα οφέλη για τους εργαζόμενους
Το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» έρχεται να αναβαθμίσει και να απλουστεύσει τις λειτουργίες του υφιστάμενου συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ Ι»

Ποιες αλλαγές εξετάζονται στις συλλογικές συμβάσεις - Ξεκινά κοινωνικός διάλογος
Το φθινόπωρο θα παρουσιασθεί ο οδικός χάρτης για τις συλλογές συμβάσεις – Κεντρικό αίτημα η επαναφορά τους