Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC) που αποφάσισαν να συγκροτήσουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούνιο, κατά την περιοδεία του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, είχε ένα σκοπό: Να αποτελέσει σταδιακά το αντίβαρο στον επεκτατισμό της Κίνας και στον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού.
Η πρεμιέρα είχε αποφασιστεί να γίνει σε αμερικανικό έδαφος την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, δηλαδή αύριο. Μέχρι δε πριν από δύο εβδομάδες, τίποτα δεν έδειχνε ικανό να αλλάξει τον υπάρχοντα προγραμματισμό.
Μόνο που όλα άλλαξαν με την ανακοίνωση της υπογραφής της συμφωνίας AUKUS, ανάμεσα σε ΗΠΑ-Βρετανία και Αυστραλία, η οποία εξόργισε το Παρίσι και τον Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι άρχισαν να αναζητούν τα κατάλληλα αντίποινα. Όπως είναι δε προφανές, η υπονόμευση του TTC και της ιδρυτικής συνάντησης θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά.
Θα συναντηθούν, αλλά τι θα αποφασίσουν;
Η αλήθεια είναι ότι, παρά τις αρχικές φήμες περί αναβολής, τελικά επικράτησαν οι πιο… ψύχραιμοι. Έτσι, αύριο, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, όπως και η επιτετραμμένη τους για ζητήματα διεθνούς εμπορίου, θα υποδεχτούν τους αντιπροέδρους της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις και Μαργκρέτ Βεστάγκερ, όπως προβλεπόταν εξαρχής.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τώρα αυτό: Τι ακριβώς θα αποφασίσουν οι δύο αντιπροσωπείες; Θα είναι κάτι ουσιαστικό, στο πνεύμα της αρχικής συμφωνίας ή μήπως θα… πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, δίνοντας ραντεβού σε μεταγενέστερη ημερομηνία;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, η Γαλλία επιδιώκει να κατεβάσει τον πήχη και να υποβαθμίσει το κοινό ανακοινωθέν, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα προς την Ουάσιγκτον ότι μετά τα όσα έγιναν, δεν μπορεί να υπάρχουν «business as usual». Το κάνει, μάλιστα, ενάντια στη βούληση των υπόλοιπων 26 εταίρων της στην ΕΕ – «υπάρχει συναίνεση, πλην ενός», όπως δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Παρίσι θα επιχειρήσει να υπάρξει ρητή αναφορά σε μια δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους, η οποία θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2022. Με άλλα λόγια, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Μακρόν δεν θέλει να κάνει οτιδήποτε τώρα που θα μπορούσε να δώσει λαβή στους αντιπάλους του να τον κατηγορήσουν για «ενδοτικότητα» απέναντι στους Αμερικανούς.
Γιατί χαίρεται η Κίνα;
Είναι προφανές, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που αυτή η γραμμή επιβληθεί, τότε το Πεκίνο θα έχει σημειώσει μια ακόμη επιτυχία. Αφενός, επειδή θα έχει προκύψει νέο ρήγμα στο στρατόπεδο της Δύσης μετά από εκείνο της AUKUS και, αφετέρου, διότι θα έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά του χωρίς να έχει απέναντί του ουσιαστικό αντίπαλο.
Παράλληλα, θα υπάρξει καθυστέρηση και στην επεξεργασία μιας συνεκτικής και ενιαίας στρατηγικής ΗΠΑ και ΕΕ στο εξαιρετικά ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα των ημιαγωγών και των μικροεπεξεργαστών, που έχουν ζωτική σημασία για τους νέους κλάδους της οικονομίας – αφήνοντας και εδώ ελεύθερο πεδίο στους Κινέζους.
Μένει να φανεί στην πράξη, λοιπόν – εκτός των άλλων, και στο κοινό ανακοινωθέν – ποιες θα είναι οι συνέπειες του μπρα-ντε-φερ και των πιέσεων της Γαλλίας στην υπόθεση της TTC.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...