![Παγκόσμια Τράπεζα – Δραστική περικοπή της εκτιμώμενης ανάπτυξης στην Ασία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/indonesia.jpeg)
Σε δραστική περικοπή των προβλέψεων της για τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών της Ασίας και του Ειρηνικού, για το 2021, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Στα συγκεκριμένα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνεται η Κίνα.
Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός περιέκοψε την οικονομική του πρόβλεψη για την περιοχή κατά σχεδόν δύο μονάδες, από το 4,4% στο 2,5%, αποδίδοντας την απόφαση του στην αναζωπύρωση της πανδημίας και την υψηλή διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε συνδυασμό με τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά σε κάποιες χώρες. Μάλιστα επεσήμανε πως η οικονομική ανάκαμψη άρχισε να «ξεφουσκώνει» από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Η οικονομία της Κίνας, που αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι από μόνη της, εκτιμάται πως θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 8,5% για τη φετινή χρονιά. Όμως, Η έκθεση επισημαίνει πως και στην περίπτωση της Κίνας εντοπίζονται τάσεις επιβράδυνσης της ανάκαμψης λόγω της πανδημίας.
Συνολικά για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, η εκτιμώμενη ανάπτυξη τοποθετείται για φέτος στο 7,5%.
Σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιοχή, Αντίγια Ματού, τα νοικοκυριά των χωρών της περιοχής θα υποστούν διπλό χτύπημα από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και την αυξανόμενη οικονομικο-κοινωνική ανισότητα που προκαλεί η διαχείριση της πανδημίας.
«Η συγκεκριμένη περιοχή για πρώτη φορά θα επιβαρυνθεί τόσο από την χαμηλή ανάπτυξη όσο και την αυξανόμενη ανισότητα, που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες στερήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ματού.
Προφανώς δε, τη μεγαλύτερη πίεση θα δεχτούν τα ήδη φτωχότερα νοικοκυριά, που είναι αντιμέτωπα με μειωμένα εισοδήματα, αυξανόμενη διατροφική ανασφάλεια και με τα παιδιά να χάνουν και ημέρες σχολείου.
Πάντως, σύμφωνα με την κυρία Ματού η επιτάχυνση των εμβολιασμών και ο έλεγχος στα κρούσματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στο πρώτο μισό του 2022. Χώρες όπως η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες θα φτάσουν σε εμβολιαστικά ποσοστά της τάξεως του 60% του πληθυσμού της το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Υπενθυμίζεται πως σε δική της έκθεση, την περασμένη εβδομάδα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας επίσης περιέκοψε τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών της νοτιοανατολικής Ασίας και δη, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων. Η ADB ξεκαθάρισε πως οι διαφοροποιήσεις είχαν να κάνουν με τα διαφορετικά επίπεδα διαχείρισης της πανδημίας και των εμβολιασμών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/revees-600x400.jpg)
Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας
Η αύξηση του ΑΕΠ της Βρετανίας τροφοδοτήθηκε από τις δημόσιες δαπάνες
![Commerzbank: Μειώνει κατά 3.900 τις θέσεις εργασίας – Η ανανεωμένη στρατηγική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/orlopp-600x389.jpg)
Commerzbank: Μειώνει κατά 3.900 τις θέσεις εργασίας – Η ανανεωμένη στρατηγική
Το σχέδιο της Commerzbank για να αποθαρρύνει την UnitCredit
![Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την οικονομία της Ευρώπης η ειρήνη στην Ουκρανία – Τα 2 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/eu-ukraine-600x400.jpg)
Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη η ειρήνη στην Ουκρανία - Τα 2 σενάρια της Goldman
Τι αναφέρει η Goldman Sachs για τις επιδράσεις της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία - Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη
![Honda: Υψηλότερα κέρδη μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/honda-600x400.jpg)
Αύξηση κερδών για Honda μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan
Honda και Nissan οριστικοποιούν την απόφαση να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις για συγχώνευση
![Sony: Αυξημένα κέρδη τριμήνου λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_sony_MJ-600x352.png)
Αυξημένα κέρδη για τη Sony λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming
Το τρίμηνο του Δεκεμβρίου είναι μια βασική περίοδος για τη Sony, καλύπτοντας την εορταστική περίοδο αγορών που είναι συχνά μια κερδοφόρα περίοδος για τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης
![ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/california-1-600x400.jpg)
ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν αποσυρθεί από την αγορά της Καλιφόρνια πριν από την καταστροφή τον Ιανουάριο
![Κίνα: Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/beijing-china-600x400.jpg)
Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις κινεζικές επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας
Οι φορολογικές πολιτικές του Πεκίνου για την υποστήριξη της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας είχαν όφελος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2024
![ΗΠΑ: Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» για σπάνιες γαίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες
Κομβικές στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι ανά τον κόσμο σπάνιες γαίες μπαίνουν στο «κάδρο» του αναθεωρητισμού του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας