Με την Τουρκία να εμπλέκεται άμεσα και παράλληλα σε πολλά ενεργά μέτωπα, στα οποία οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές, ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει καλά πως είναι υποχρεωμένος, αργά ή γρήγορα, να αρχίσει να κλείνει κάποιους λογαριασμούς. Ή, τουλάχιστον, να το επιχειρήσει, στέλνοντας τα αναγκαία μηνύματα προς τους άλλους ενδιαφερόμενους.
Η αλήθεια, μάλιστα, είναι πως η «στρατηγική εταιρική συμφωνία» την οποία υπέγραψαν Αθήνα και Παρίσι υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο αυτή την αναγκαιότητα για τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος γνωρίζει ότι δεν μπορεί – τελικά – να μείνει χωρίς τους δικούς του ισχυρούς «στρατηγικούς» συμμάχους, συνεχίζοντας να βασίζεται στο… Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.
Σε αυτό το φόντο, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δύο συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει τον επόμενο μήνα ο Ερντογάν: Αύριο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι και στις 30-31 Οκτωβρίου με τον Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των G20.
Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η Άγκυρα επιχειρεί να παίξει και στα δύο ταμπλό, το αμερικανικό και το ρωσικό, φιλοδοξώντας να αποσπάσει το μέγιστο δυνατό όφελος. Είναι εξίσου σαφές, όμως, ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν… εκνευριστεί από αυτή τη στάση και πιέζουν τον Ερντογάν – ενίοτε τον εκβιάζουν και τον απειλούν – προκειμένου να πάρει καθαρή θέση.
Οι «άσοι» με τον Πούτιν
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είναι φανερό ότι ποντάρει στα δυνατά του σημεία και τους δεσμούς που έχει οικοδομήσει με ΗΠΑ και Ρωσία. Στο Σότσι, για παράδειγμα, ασφαλώς και θα παίξει το «χαρτί» των S-400, η αγορά των οποίων έδωσε τη δυνατότητα στον Πούτιν να μπήξει βαθιά ένα καρφί στα πλευρά του ΝΑΤΟ.
Θα υπογραμμίσει, επίσης, το πόσο καλός πελάτης της Ρωσίας είναι η χώρα του στον κλάδο της ενέργειας. Τόσο επειδή η Gazprom καλύπτει περίπου το ήμισυ των εισαγωγών φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά όσο και διότι η Rosatom έχει αναλάβει την κατασκευή της πρώτης μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, στην περιοχή του Ακούγιου.
Με αυτά θα προσπαθήσει να πείσει τον Πούτιν να κάνει κάποιες υποχωρήσεις και, ει δυνατόν, παραχωρήσεις σε άλλα μέτωπα, στα οποία οι δύο χώρες βρίσκονται απέναντι: Στη Συρία, όπου οι εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ έχουν κλιμακωθεί πάλι επικίνδυνα. Στη Λιβύη, όπου και στις εκλογές του Δεκεμβρίου Μόσχα και Άγκυρα στηρίζουν διαφορετικούς υποψηφίους. Και στην Ουκρανία, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί ο Ερντογάν στη διαμάχη της με τη Ρωσία.
Τα «ατού» με τον Μπάιντεν
Με τον Μπάιντεν, στη συνέχεια, τα πράγματα θα είναι εξίσου, αν όχι πιο δύσκολα. Μόλις πριν μερικές ημέρες, άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει, αναφερόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, το χαρακτηριστικό «δεν έχουμε ξεκινήσει καλά», αποτυπώνοντας την εμφανή του δυσφορία για τη στάση της Ουάσιγκτον σε θέματα που τον «καίνε».
Κι εδώ, ωστόσο, είναι φανερό ότι ο Ερντογάν έχει κάποια «ατού». Πρώτα από όλα, τη στρατηγική θέση της Τουρκίας. Μια χώρα την οποία, πολύ απλά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δουν να αλλάζει στρατόπεδο, πέφτοντας στην αγκαλιά της Ρωσίας – και, γιατί όχι, της Κίνας.
Κάτι τέτοιο, εξάλλου, ενδέχεται εκτός των άλλων να αποτελέσει και τη χαριστική βολή στο ΝΑΤΟ, που ήδη κλονίζεται μετά τη συμφωνία AUKUS, την οργισμένη αντίδραση των Γάλλων και τις φιλοδοξίες ορισμένων στην ΕΕ για «ευρωστρατό».
Επίσης, το γεγονός ότι χωρίς τη δική της συναίνεση είναι σαφές πως δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει – σχετική έστω – ηρεμία στην ανατολική Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πολύ δε περισσότερο ένας κοινά αποδεκτός «διακανονισμός». Κι αυτό είναι κάτι που τους επισημαίνουν και άλλοι σημαντικοί «παίκτες» στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Φυσικά, όπως συμβαίνει κάθε φορά που κλείνουν εκκρεμείς λογαριασμοί, προκύπτει κάποιο… υπόλοιπο. Ένα κόστος, δηλαδή, το οποίο η Τουρκία του Ερντογάν θα κληθεί να καταβάλει προκειμένου να διασφαλίσει τα πιο σημαντικά. Το «παζάρι» θα είναι, αναμφίβολα, σκληρό.
Latest News
Ποιες χώρες κάθονται (περισσότερο) σε αναμμένα κάρβουνα για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
Ολος ο κόσμος έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις εκλογές των ΗΠΑ - Για κάποιες, όμως, διακυβεύονται περισσότερα από το αποτέλεσμα
Ενώ οι Αμερικανοί βαδίζουν προς τις κάλπες τα social media έρχονται στο προσκήνιο
Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν πιέσει ήδη από το 2016 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανακόψουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης
Πόσα δισ. την ημέρα κοστίζει στις εταιρείες η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ
Οι εργοδότες των ΗΠΑ προειδοποιούν το προσωπικό του να αποφύγει τις συγκρούσεις - Στα ύψη η πόλωση στις αμερικανικές εκλογές
Έφοδος φορολογικών αρχών στα γραφεία του Netflix σε Γαλλία και Ολλανδία
Το Netflix έχει βρεθεί στο στόχαστρο στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για φορολογική απάτη, δήλωσε γαλλική δικαστική πηγή
Η θεωρία του... χάους στις αμερικανικές εκλογές ανεξάρτητα ποιος θα κερδίσει
Τα περιθώρια νίκης είναι στενά και η εμπιστοσύνη στο σύστημα είναι σε ιστορικό χαμηλό
Η Uniper ξεπληρώνει το Βερολίνο για τη «διάσωση»
H Uniper ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου, έχει πουλήσει σημαντικές ποσότητες της μελλοντικής της παραγωγής ενέργειας
Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα αντίποινα της Κίνας με τους δασμούς
H Κίνα θα «ζυγίσει» την απάντησή της και με δεδομένο ότι επιδιώκει στενότερες οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη, την ώρα που κλιμακώνονται οι εντάσεις με τις ΗΠΑ
Πώς διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Hugo Boss για το τρίτο τρίμηνο - Ο ρόλος της Κίνας
Αμετάβλητες οι πωλήσεις, καλύτερα τα λειτουργικά κέρδη για τη Hugo Boss το τρίτο τρίμηνο - Παραμένουν μειωμένες οι προβλέψεις
Καταρρέει το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας - Τι σημαίνει για την Ευρώπη
Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται σε κρίση, και η οικονομία στη Γερμανία ισοπεδώνεται
Πώς προετοιμάζεται ο πλανήτης για μια νίκη Τραμπ ή Χάρις
Η οικονομία της Αμερικής παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο και οι πολιτικοί της είναι έτοιμοι να την εργαλειοποιήσουν