«Ύστερα από την αυστραλιανή ταπείνωση, ο πρόεδρος Μακρόν πήρε σήμερα τη ρεβάνς του μέσω Ελλάδας», γράφει ο γαλλικός Τύπος, αναφερόμενος στην επικύρωση της αγοράς των τριών φρεγατών «Μπελαρά» και την υπογραφή μιας «Αμυντικής Συμφωνίας», ανάμεσα στις δύο χώρες. Και οι δύο ηγέτες, Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισαν τη συμφωνία «ιστορική για την Ελλάδα, τη Γαλλία, αλλά και τον ευρωπαϊκό χώρο».
Η Συμφωνία περιέχει και το «δόγμα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής», για το οποίο έδωσε εξηγήσεις ο πρόεδρος Μακρόν: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε μια περιοχή με ταραχές, αλλά και με σοβαρά στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Είναι νόμιμο επομένως το ότι δεσμευόμαστε να την βοηθήσουμε στο να εξοπλισθεί για την προστασία της εδαφική της ακεραιότητας, και να συνεργασθούμε μαζί της για την προφύλαξή της από κάθε εξωτερική εισβολή ή επίθεση. Για μένα πρόκειται για μία ένδειξη φιλίας, η οποία συνάδει με την ιδέα της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας και της εδαφικής κυριαρχίας που όλοι μας επιθυμούμε», υπογράμμισε.
Μία συμφωνία «που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών»
Για τον έλληνα πρωθυπουργό «η σημερινή Συμφωνία είναι και μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών, ένα τολμηρό πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, που δίνει παράλληλα ανοίγματα για τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Τη συμφωνία υπέγραψαν, παρουσία των δύο ηγετών Ελλάδας και Γαλλίας, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Φλόρανς Παρλύ και Ζαν Υβ Λε Ντριάν για την Γαλλία, καθώς και Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας για την Ελλάδα.
Κατά τη σύντομη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τις υπογραφές, δημοσιογράφος ερώτησε εάν η υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας που συνάπτεται σε περίοδο έντασης με την Τουρκία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Στο ερώτημά της ο πρόεδρος Μακρόν απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα είχε πολεμοχαρή στάση στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε καθήκον να δείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τα κράτη-μέλη και αυτό έπραξε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020», υπογράμμισε.
Σχετικά με την επιλογή των γαλλικών φρεγατών της Naval Group, έναντι των προτάσεων της αμερικανικής Lockheed-Martin που δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια έως πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε: «Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες, διότι αυτή ήταν η τελική εισήγηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Θα φροντίσουμε η προμήθεια να έχει σημαντική προστιθέμενη αξία, ώστε να επωφεληθεί και η ελληνική αμυντική βιομηχανία».
Σε ό,τι αφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η σημερινή Συμφωνία «δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί και τους στόχους του ΝΑΤΟ». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «σε λίγες εβδομάδες θα υπογραφεί η νέα διμερής αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, πενταετούς διάρκειας».
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Πηγή: Deutsche Welle
Latest News
Τέσσερις στους πέντε πολίτες απορρίπτουν τον Μακρόν - Τι δείχνει έρευνα
Για πρώτη φορά από το 2017 η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου πέφτει κάτω από από το 20% - Ανάλογη η απόρριψη και για τον νεοδιορισμένο πρωθυπουργό Μπαϊρού
Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έρχεται νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος
Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη
Ένοχος για κακουργήματα αλλα χωρίς ποινή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
«Απόλυση χωρίς όρους» για τον Τράμπ - Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν αρνήθηκε να καταδικάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο σε ποινή φυλάκισης ή να του επιβάλει πρόστιμο,
Επικήρυξη Μαδούρο από ΗΠΑ με 25 εκατ. - Νέες κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας
Η επανεκλογή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έχει αφισβητηθεί έντονα από την αντιπολίτευση της χώρας
Υπουργικό Συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δανεισμού και διαχείρισης δημοσίου χρέους
Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Μητσοτάκης: Έρχεται νόμος για τα κρυπτονομίσματα
Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2025
Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο
Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2025
Γερμανικός Τύπος για Μασκ – Βάιντελ: «Συζήτηση χωρίς αντίλογο»
Από τον «κομμουνιστή Χίτλερ» ως τον αποικισμό του διαστήματος ο Μασκ και η Βάιντελ συνεννοήθηκαν
Νέο πρόβλημα στο μετρό Θεσσαλονίκης
Κατεβασμένα ρολά βλέπουν οι επιβάτες που θέλουν να επιβιβαστούν στο μετρό Θεσσαλονίκης από τον σταθμό του ΟΣΕ.
Τουλάχιστον 10 οι νεκροί στις φονικές πυρκαγιές στο Λος Αντζελες – Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές
Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θανάτων στο Λος Άντζελες θα αυξηθεί