Project Syndicate
Tο Ελ Σαλβαδόρ αυτόν τον μήνα έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε ένα κρυπτονόμισμα – στην περίπτωση αυτή, το Bitcoin – ως νόμιμο νόμισμα. Λέω το πρώτο, γιατί μπορεί να ακολουθήσουν και άλλα. Αλλά θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές, γιατί η ιδέα είναι εξαιρετικά αμφίβολη – και πιθανόν να είναι οικονομικά επικίνδυνη για τις αναπτυσσόμενες χώρες ειδικότερα.
Θα παραδεχτώ ότι δεν καταλαβαίνω καθόλου την ανάγκη για κρυπτονομίσματα. Οπως πολλοί οικονομολόγοι, αδυνατώ να δω τι πρόβλημα λύνουν. Δεν είναι καλά σχεδιασμένα για να εκπληρώσουν οποιαδήποτε από τις κλασικές λειτουργίες του χρήματος – μονάδα λογαριασμού, αποθήκευση αξίας ή μέσο πληρωμής – επειδή οι τιμές τους είναι εξαιρετικά ασταθείς. Αυτή η αστάθεια δεν προκαλεί έκπληξη, διότι τα κρυπτονομίσματα δεν υποστηρίζονται ούτε από αποθεματικά ούτε από τη φήμη ενός καθιερωμένου θεσμού, όπως μια κυβέρνηση ή ακόμα και μια ιδιωτική τράπεζα ή άλλη αξιόπιστη εταιρεία.
Στην πραγματικότητα, το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα γεννήθηκαν από μια αναρχοφιλελεύθερη δυσπιστία προς τις κεντρικές τράπεζες. Είναι αλήθεια ότι πολλές κεντρικές τράπεζες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν ιστορικό υποτιμήσεως των νομισμάτων τους. Αλλά η υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος δεν έχει νόημα για το Ελ Σαλβαδόρ.
Το 2001 το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε το αμερικανικό δολάριο ως νόμιμο χρήμα για να διασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα που το εθνικό νόμισμα της χώρας δεν είχε ιστορικά. Η μεταρρύθμιση λειτούργησε: ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της χώρας, ο οποίος είχε ξεπεράσει σημαντικά το 10% μεταξύ 1977 και 1995, έχει μειωθεί σημαντικά από την υιοθέτηση του δολαρίου, κάτω από 2% από το 2012 και σχεδόν μηδενικός από το 2015 – κάτι σπάνιο στη Λατινική Αμερική.
Το Bitcoin είναι απίθανο να αποτελέσει λύση. Υπάρχουν άλλα μέσα για τη μείωση του κόστους συναλλαγών που φαίνονται πιο ελπιδοφόρα. Και η κατοχή ή η συναλλαγή σε ένα τέτοιο ασταθές περιουσιακό στοιχείο είναι μια ιδιαίτερα κακή ιδέα για άτομα με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να βλέπουν αλλαγές τιμών έως και 30% σε μία ημέρα.
Το Bitcoin έχει τετραπλασιαστεί σε τιμή τον τελευταίο χρόνο, κάτι που αποτελεί μέρος της έλξης. Αλλά και αυτό που ανεβαίνει κατεβαίνει. Πολλές πτυχές των κρυπτονομισμάτων είναι μπερδεμένες. Αλλά η υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος από το Ελ Σαλβαδόρ είναι ίσως το πιο παράξενο και δυνητικά το πιο ανησυχητικό παράδειγμα από όλα.
Ο Jeffrey Frankel είναι καθηγητής Δημιουργίας Κεφαλαίου και Ανάπτυξης στο Harvard University. Εχει διατελέσει μέλος του οικονομικού συμβουλίου του προέδρου Μπιλ Κλίντον. Είναι ερευνητής του National Bureau of Economic Research (NBER) των ΗΠΑ.
Latest News
To Bitcoin εκλέγει πρόεδρο... Πώς τα crypto θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
Η αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανικές εκλογές έχει αρχίσει και η βιομηχανία των crypto θα παίξει σημαντικό ρόλο
Αυξάνονται οι επενδυτικές εταιρείες «φαντάσματα» - Alert για παράνομες πλατφόρμες
«Βροχή» οι προειδοποιήσεις για παράνομες επενδυτικές πλατφόρμες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ο επιχειρηματίας που ισχυρίζεται ότι είναι ο «Satoshi Nakamoto» λέει ότι σχεδίασε και το λογότυπο του Twitter
Ο Στέφεν Μόλα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πέρα από το Bitcoin και πίσω από τα ευρωομόλογα - Η περίεργη εκδήλωση στο Λονδίνο
«Καλπάζει» ξανά το Bitcoin και φλερτάρει με τα ιστορικά υψηλά
Τον έναν μετά τον άλλον στόχο ξεπερνά το Bitcoin, αφήνοντας πίσω του το όριο των 70.000 δολαρίων
Στα 100.000 δολάρια το Bitcoin; - Τι πιθανότητα δίνουν οι traders για το 2024
Οι traders φαίνεται να είναι πιο σίγουροι για ένα σενάριο που θα φέρει την τιμή του Bitcoin στα 80.000 δολάρια
Πότε σχεδιάζει να προωθήσει το ψηφιακό νόμισμα η Τράπεζα της Αγγλίας
Τι είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας
Υπόγειος πόλεμος Λαγκάρντ -Τράμπ για την «τιμή» του Bitcoin
Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση Τράμπ στους κεντρικούς τραπεζίτες - Η τιμή του Bitcoin
Πάνω από τα 67.000 δολάρια «σκαρφάλωσε» το Bitcoin
Το Bitcoin εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων το Σάββατο
Η βιομηχανία crypto δίνει τα... ρέστα της στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ
Ο δισεκατομμυριούχος Κρις Λάρσεν της Ripple, πλατφόρμας των crypto, έχει δώσει 11,8 εκατ. δολάρια για τον προεκλογικό αγώνα της Χάρις
«Φλερτάρει» με τα 70.000 δολάρια το Bitcoin
Σημαντικές εισροές σε ETF Bitcoin