Το καθεστώς της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται πάντοτε κάτω από το διερευνητικό μάτι δυτικών επιστημόνων που ψάχνουν να εντοπίσουν ιδιαιτερότητες και περιφρόνηση δημοκρατικών διαδικασιών και δυτικών αντιλήψεων περί ελεύθερων εκλογών και έλλειψης κινήσεων διαμαρτυρίας. Εν τούτοις η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από τις κυρίαρχες εντυπώσεις. Οχι βέβαια πως η Ρωσία αποτελεί κάποιο μοντέλο δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την άλλη, οφείλει κάποιος να λάβει υπ’ όψιν πως δεν είναι δυνατόν αυτά που στις δυτικές χώρες πήραν κάποιες εκατονταετίες να εξελιχθούν, να δημιουργηθούν και τελικά να μορφοποιηθούν στους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, στη Ρωσία να φθάσουν στην απόλυτη ωριμότητα σε περίπου 25 χρόνια. Εκ των πραγμάτων, το επίπεδο κι ο χαρακτήρας της δημοκρατίας στη Ρωσία δεν μπορεί να κρίνεται με βάση όσα συμβαίνουν στη Δύση. Προσεκτικότερη παρατήρηση των όσων εξελίσσονται εκεί μπορεί να οδηγήσει σε μάλλον αναπάντεχα συμπεράσματα.
Μια διερευνητική καινούργια μελέτη του ρωσικού πολιτικού συστήματος και των εκλογικών διαδικασιών από τη Regina Smyth («Elections, Protest and Authoritarian Regime Stability: Russia 2008-2020», Cambridge Univ. Press, 2020) καταλήγει σε συναρπαστικές και πραγματικά πρωτότυπες παρατηρήσεις. Που με βάση τις τελευταίες εκλογές εκεί, γίνεται εξαιρετικά επίκαιρη. Δείχνει με γλαφυρό τρόπο πόσο ο εκλογικός ανταγωνισμός έχει θεμελιώδη σημασία για το καθεστώς και για τον πρόεδρο Πούτιν προσωπικά.
Ο ανταγωνισμός αυτός κι ο αγώνας για αύξηση της κομματικής ή πολιτικής επιρροής πάνω στον πληθυσμό δυναμώνει τον ρόλο της αντιπολίτευσης πολύ περισσότερο από τις εντυπώσεις που έχει ο δυτικός κόσμος γι’ αυτό. Η Smyth δείχνει με εκλογικές αναλύσεις, δημοσιευμένα στοιχεία και πολλές μελέτες δεδομένων, καθώς και ψάξιμο πολλών ποσοτικών αναλύσεων, τον βαθμό που ακόμη και η αδύναμη αντιπολίτευση μπορεί να οδηγήσει τη σίγουρα αυταρχική πολιτική εξουσία να αναθεωρήσει στρατηγικές επιλογές και να οδηγηθεί σε συμβιβασμούς με στόχο την εκλογική επιτυχία.
Παρά τις ισχύουσες αντιλήψεις, η Smyth αποδεικνύει πως η ρωσική κυβέρνηση καταφεύγει σε σοβαρές αξιοποιήσεις οικονομικών μέσων και κοινωνικών μηχανισμών για να διατηρεί ζωντανή την παρουσία της σε ένα είδος μόνιμης προεκλογικής εκστρατείας ώστε να δημιουργεί φιλοκυβερνητικές πλειοψηφίες.
Τέτοιες εκστρατείες αξιοποιούν στοιχεία σύγχρονων πολιτικών τεχνικών όπως οι πολιτικοί συμβολισμοί, εκστρατείες ανατροπής εντυπώσεων, τακτική παραπληροφόρησης, διανομή κοινωνικών παροχών, μεθόδους ακύρωσης ισχυρισμών των αντιπάλων και στοιχεία καταπίεσης. Λ.χ. η απόλυση κυβερνητών σε πολλές ομόσπονδες δημοκρατίες, οι υποσχέσεις για δισ. παροχές στο μέλλον και η κάθετη αντιμετώπιση της τακτικής της «έξυπνης ψήφου» της αντιπολίτευσης με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές, αποδεικνύουν όλα αυτά. Σε σχέση με τις δημοκρατικές χώρες της Δύσης εκεί που διαφέρει το ρωσικό καθεστώς, όσον αφορά τις πολιτικές τακτικές, είναι στην ανασφάλεια που συχνά εκπέμπει.
Είναι φανερό πως η επιβίωση ενός αυταρχικού καθεστώτος, που όμως λειτουργεί σε συνθήκες δημοκρατικών περιορισμών, περνάει μέσα από σοβαρές προκλήσεις και εντάσεις. Το βιβλίο της Smyth παραθέτει τις προϋποθέσεις και τις τακτικές για την κατανόηση του πώς αυταρχικά συστήματα που εμφανίζονται σταθερά, μπορούν εύκολα να καταρρεύσουν κάτω από λαϊκές πιέσεις και την όποια διογκούμενη δυσαρέσκεια, ακόμα κι όταν η αντιπολίτευση είναι αδύναμη κι ελάχιστα οργανωμένη. Το μέλλον της Ρωσίας θα περάσει υποχρεωτικά από τις συμπληγάδες της «πειθαρχημένης δημοκρατίας» που οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια καινούργια πολιτειακή οντότητα.
Latest News
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων