«Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η αποτελεσματική προστασία αυτού είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε για εμάς και τις επόμενες γενιές ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον…», συνηθίζουν να λένε οι φίλοι μου από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Ωστόσο, όπως όλοι πλέον γνωρίζετε, οι προκλήσεις μέρα με τη μέρα αυξάνονται και όλο και πιο συχνά γινόμαστε όλοι μας μάρτυρες περιστατικών περιβαλλοντικής καταστροφής.

Τίθεται έτσι το ερώτημα: τι πρέπει να κάνουμε;

-«Να συμμετέχουμε ενεργά » μού τονίζουν από την περιβαλλοντική οργάνωση.

Οκ παιδιά, να το κάνουμε, αλλά στην Ελλάδα, το νομικό και θεσμικό πλαίσιο της δημόσιας συμμετοχής –σε κάθε στάδιο της διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και ανεπάρκειες. Και το κυριότερο: οι πολίτες στην πλειονότητα τους δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα τους ή τον τρόπο άσκησής τους, με συνέπεια η ουσιαστική συμμετοχή τους να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο.

Περιβαλλοντική δημοκρατία

Άρα, ξαναρωτάω: τι κάνουμε;

Όπως μαθαίνω, το WWF Ελλάς με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) σχεδίασαν και υλοποιούν ήδη το έργο « Πολίτες για το περιβάλλον»: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων». Στο επίκεντρο αυτού του έργου βρίσκεται η παραδοχή πως η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος έχει στον πυρήνα της την περιβαλλοντική δημοκρατία.

Περιβαλλοντική δημοκρατία. Ωραία ακούγεται. Το δικαίωμα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του WWF Ελλάς, όλων μας σε ένα υγιές περιβάλλον μέσα από την ενεργό συμμετοχή μας σε κάθε στάδιο διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον.

Να το καταλάβω καλύτερα; « Κεντρικός στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και άλλων ομάδων σε κάθε στάδιο των διαδικασιών διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων για περιβαλλοντικά θέματα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Κοινωνία των Πολιτών

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, κατά κύριο λόγο, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν τις δημόσιες διαβουλεύσεις επί σχεδίων νόμων, πολιτικών, στρατηγικών, έργων ή σχεδίων, τις αναφορές των πολιτών (καταγγελίες) στις αρμόδιες αρχές για περιστατικά υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και τη δυνατότητα των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών να ανασχεδιάσουν με αρμόδιους φορείς από την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην OpenGovernmentPartnership (OGP)».

Φιλική πλατφόρμα

Να σημειώσω πως το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται από τον περασμένο Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Θα αναπτυχτεί μια ευρεία και φιλική στον χρήστη πλατφόρμα που θα καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμα εργαλεία και πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να συμμετέχουν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικότερα σε διαδικασίες διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να διοργανωθεί η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση για την άσκηση περιβαλλοντικών δικαιωμάτων και την ανάδειξη των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν τα περιβαλλοντικά δικαιώματα, θα αναδειχθούν οι ευκαιρίες δημόσιας συμμετοχής κ.α.

Τι κρατάμε απ’ όλα αυτά; Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Και, συμπληρώνω εγώ, πρέπει να το προσέχουμε σαν « …κόρη οφθαλμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα