Κοντά στο 1,5 δις. δολάρια μεριδίου της σκοπεύει να πουλήσει η χρεωμένη κινεζική εταιρεία κατασκευής ακινήτων Evergrande.

Πρόκειται για συμμετοχή της στην κρατική τράπεζα Shengjing Bank, σύμφωνα με το CNBC.

Ο κινεζικός κολοσσός που βρίσκεται αντιμέτωπος με δάνεια άνω των 300 δισ. δολαρίων, δίνει «μάχη» για να συγκεντρώσει κεφάλαια, καθώς είναι αντιμέτωπος με προθεσμία πληρωμής τόκων ομολόγων ύψους 47,5 εκατ. δολαρίων, η οποία εκπνέιει την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα οφείλει επίσης πληρωμές σε τράπεζες και προμηθευτές.

Σε έγγραφα που υπέβαλε στο χρηματιτήριο του Χονγκ Κονγκ το πρωί της Τετάρτης, η Evergrande ενημέρωσε ότι έχει κλείσει συμφωνία για πώληση 1,75 δισ. μετοχών που κατέχει στην Shengjing Bank, στην Shenyang Shengjing Finance Investment Group, έναντι 5,70 γουάν ανά μετοχή. Αυτές οι μετοχές αντιπροσωπεύουν το 19,93% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Evergrande είχε προηγουμένως διαθέσει μετοχές αξίας 1 δισ. γιουάν στην Shengjing Bank.

Σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας τονίζεται ότι τα προβλήματα ρευστότητας έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά την Shengjing Bank .

Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένες κινήσεις αναμένεται να λειτουργήσουν σταθεροποιητικά για την κινεζική τράπεζα, σύμφωνα με την Evergrande.

Άρον άρον «ξεπούλημα»

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητά της, η Evergrande κάνει συνεχείς προσπάθειες για να πουλήσεI μερίδια συμμετοχών της σε άλλες εταιρείες.

Έχει πουλήσει ακίνητα σε προμηθευτές και εργολάβους για να αντισταθμίσει ορισμένες από τις εκκρεμείς πληρωμές της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 27 Αυγούστου, τα εκκρεμή χρέη ανήλθαν σε περίπου 25,17 δισεκατομμύρια γιουάν (3,8 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την τελευταία οικονομική κατάσταση της Evergrande.

Τα μεγάλα προβλήματα της Evergrande ήρθαν στο προσκήνιο αφού προειδοποίησε δύο φορές τον Σεπτέμβριο ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.

Η πιο χρεωμένη εταιρεία ακινήτων στον κόσμο απώλεσε ήδη μία ή πληρωμή κουπονιού, ύψους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα που αφορά  5ετές ομόλογο, ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο «λήγει» τον Μάρτιο του 2022

Το συγκεκριμένο αφορούσε σε ομόλογο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η εταιρεία έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επί του θέματος, μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν θα χρεοκοπήσει τυπικά, εκτός και εάν δεν καταβάλει τα χρήματα αυτά εντός 30 ημερών από την ημερομηνία λήξης.

Αγορές και επενδυτές

Οι αγορές παρακολουθούν στενά για να δουν αν η εταιρεία θα πληρώσει την Τετάρτη την επόμενη δόση τόκων της ύψους 47,5 εκατομμυρίων που αφορά ομόλογο 1 δισ. δολαρίων που θα λήξει τον Μάρτιο του 2024.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές…εξέρχονται από τα ομόλογα της Evergrande, ενώ οι τιμές πέφτουν.

Για το υπόλοιπο του έτους, η Evergrande έχει πληρωμές τόκων κάθε μήνα, ήτοι Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αναλυτές ανέφεραν ότι η εταιρεία μπορεί να δώσει προτεραιότητα στους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι είναι οι κύριοι κάτοχοι  ομολόγων, έναντι των ξένων επενδυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή