
Οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Σότσι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Η συνάντηση των δύο προέδρων διήρκεσε δύο ώρες και 45 λεπτά.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «σημαντικές συνομιλίες».
Τι συζήτησαν Πούτιν – Ερντογάν
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, καθώς και την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τον Καύκασο, ενώ και ο Ερντογάν σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει πει ότι η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει νέα παρτίδα των ρωσικών S-400.
Η ειρήνη στη Συρία εξαρτάται από τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στο θέρετρο του Σότσι στη νότια Ρωσία μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία των κοινών δράσεων της χώρας του με τη Μόσχα στο πλαίσιο της συριακής σύγκρουσης.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε ότι αν και οι συναντήσεις του με τον Ερντογάν δεν ήταν πάντα χωρίς προβλήματα, οι θεσμοί των χωρών τους είναι σε θέση να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ τους.
Τόνισε τον σημαντικό ρόλο της συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για τη διασφάλιση της εκεχειρίας Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
Οικονομικές σχέσεις
Από τη μεριά του ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, είπε ότι οι επενδύσεις της Τουρκίας στη Ρωσία έφτασαν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και της Ρωσίας στην Τουρκία ανέρχονται στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί και το διμερές εμπόριο μεταξύ τους αυξήθηκε κατά 50% τους πρώτους εννέα μήνες φέτος, αναπληρώνοντας τις προηγούμενες απώλειες και επιτυγχάνοντας σημαντική άνοδο εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, είπε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι θωρακισμένη από την κρίση φυσικού αερίου, που έχει πλήξει την Ευρώπη, χάρη στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream.
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την υποστήριξή του στον αγωγό, ο οποίος περνά στην Τουρκία από τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. «Και τώρα, που παρατηρούμε διαταραχές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απόλυτα σίγουρη και σταθερή».
Σημειώνεται πως η ρωσική εταιρεία Gazprom έχει αναφέρει ότι αύξησε τις συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Τουρκία κατά σχεδόν 160% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το Reuters.


Latest News
![Ευρώπη: Στις 760.000 θα ανέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/photo_2025-03-05_13-28-51-1-1024x600-1-600x352.jpg)
Έκρηξη 760.000 θέσεων εργασίας φέρνει η αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]
Τις προβλέψεις αυτές κάνει σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων Kearney, η οποία προειδοποιεί ότι η έλλειψη εργαζομένων του κλάδου είναι δραματική

Η Ρωσία εξακολουθεί να «συνεργάζεται με τις ΗΠΑ» - Άμεση απάντηση μετά την οργή Τραμπ για Πούτιν
Η Ρωσία απάντησε στην κριτική του Τραμπ προς τον Πούτιν επιχειρώντας να υποτιμήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών

Καταδικάστηκε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων – Δεν μπορεί να είναι υποψήφια το 2027
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία καθώς δικαστήριο καταδικάζει τη Λεπέν σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και τετραετή φυλάκιση – «Μπλόκο» στην υποψηφιότητα για την προεδρία

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος η Λεπέν
Η πρόταση της εισαγγελίας για τη Μαρίν Λεπέν περιλαμβάνει τη στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για πέντε χρόνια – Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου

Πυρά από την Ενωση Δικαστών - Εισαγγελέων για 13ο και 14ο μισθό
Με μία αιχμηρή ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για πρωτοφανή δείγμα έλλειψης σεβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης που αρνείται ακόμα και τον διάλογο

Με άδεια επί πληρωμή η επίσκεψη Ευρωπαίων στη Βρετανία - Οι νέοι κανόνες
Το ταξίδι προς τη Βρετανία αλλάζει για τους Ευρωπαίους, καθώς από την Τετάρτη θα απαιτείται η έκδοση ειδικής ηλεκτρονικής άδειας - Οι εξαιρέσεις σε Χίθροου και Μάντσεστερ

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Ψηφιακά όπλα για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο φέρνει η συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών

Greece Launches New Unemployment Benefit
This system calculates the benefit amount under both the current and new frameworks, ensuring recipients receive either the same or a higher amount under the pilot scheme.