![Το «Πρώτα η Ευρώπη» του Μακρόν ενοχλεί τις ΗΠΑ – Και κάποιους εταίρους…](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/macron-3.jpg)
Εμμονή στη «στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης». Έντονη δυσφορία για τη συμφωνία AUKUS που υπέγραψαν ΗΠΑ-Βρετανία και Αυστραλία. Αντίποινα με την υποβάθμιση της πρώτης συνόδου του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ. Συμφωνία με την Ελλάδα για εξοπλισμούς και προώθηση του ευρωπαϊκού σκέλους, ακόμη και εντός του ΝΑΤΟ – το οποίο, πριν από δύο χρόνια, χαρακτήρισε ως «εγκεφαλικά νεκρό». Και πολλά ακόμη.
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο πρωταγωνιστής όλων των παραπάνω, ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα. «Πρέπει να αντιδράσουμε και να δείξουμε πως έχουμε την ισχύ και τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», πρόσθεσε.
Αντιδράσεις και σκεπτικισμός
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν, όπως είναι προφανές και αναμενόμενο, την προσοχή και τις αντιδράσεις πολλών. Τροφοδότησαν δε μια σειρά σχολίων, με αντικρουόμενες απόψεις.
«Αξιωματούχοι και διπλωμάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζουν να ενοχλούνται με τους Γάλλους», σημειώνει στη σχετική ανάλυσή του το Bloomberg. Και συνεχίζει: «Αυτό το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν ως στρατηγική του Εμανουέλ Μακρόν για το “Πρώτα η Ευρώπη” – με σκοπό να καταστήσει την ΕΕ πιο ανεξάρτητη από την Ουάσιγκτον σε ζητήματα άμυνας και στον τομέα των ευαίσθητων τεχνολογιών – προκαλεί ανησυχία σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ και υπονομεύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη Δύση ώστε να δοθεί μια κοινή απάντηση στην άνοδο της Κίνας».
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η αντίδραση είναι πιο εμφανής και έντονη στην ανατολική Ευρώπη, όπου αρκετές χώρες βλέπουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως «ασπίδα προστασίας» απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Υπάρχουν, όμως, και στη δυτική Ευρώπη εκείνοι που έχουν έντονες επιφυλάξεις.
Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι το εξής: Πόσο μακριά θα πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ στην ενσωμάτωση με τις ΗΠΑ των εφοδιαστικών αλυσίδων της και της άμυνάς της και ως πού πρέπει να φτάσει αναπτύσσοντας τις δικές της ικανότητες;
Διχασμός και στην Κομισιόν
Η απάντηση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. Ειδικά καθώς στρατόπεδα υπάρχουν και εντός της Κομισιόν, όπου τις απόψεις Μακρόν φαίνεται να υποστηρίζουν η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν – όχι όμως και όλοι οι υπόλοιποι.
Και ακόμη περισσότερο τη στιγμή που στη Γερμανία – χωρίς την οποία είναι φανερό πως δεν γίνεται τίποτα – επικρατεί πολιτική και κυβερνητική αβεβαιότητα, μετά τις εκλογές.
Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη άγνωστος: Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να το φτάσει ο ίδιος ο Μακρόν, για τον οποίο πολλοί υποψιάζονται πως έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2022 και τους αντιπάλους του.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου