Εμμονή στη «στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης». Έντονη δυσφορία για τη συμφωνία AUKUS που υπέγραψαν ΗΠΑ-Βρετανία και Αυστραλία. Αντίποινα με την υποβάθμιση της πρώτης συνόδου του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ. Συμφωνία με την Ελλάδα για εξοπλισμούς και προώθηση του ευρωπαϊκού σκέλους, ακόμη και εντός του ΝΑΤΟ – το οποίο, πριν από δύο χρόνια, χαρακτήρισε ως «εγκεφαλικά νεκρό». Και πολλά ακόμη.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο πρωταγωνιστής όλων των παραπάνω, ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα. «Πρέπει να αντιδράσουμε και να δείξουμε πως έχουμε την ισχύ και τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις και σκεπτικισμός

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν, όπως είναι προφανές και αναμενόμενο, την προσοχή και τις αντιδράσεις πολλών. Τροφοδότησαν δε μια σειρά σχολίων, με αντικρουόμενες απόψεις.

«Αξιωματούχοι και διπλωμάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζουν να ενοχλούνται με τους Γάλλους», σημειώνει στη σχετική ανάλυσή του το Bloomberg. Και συνεχίζει: «Αυτό το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν ως στρατηγική του Εμανουέλ Μακρόν για το “Πρώτα η Ευρώπη” – με σκοπό να καταστήσει την ΕΕ πιο ανεξάρτητη από την Ουάσιγκτον σε ζητήματα άμυνας και στον τομέα των ευαίσθητων τεχνολογιών – προκαλεί ανησυχία σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ και υπονομεύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη Δύση ώστε να δοθεί μια κοινή απάντηση στην άνοδο της Κίνας».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η αντίδραση είναι πιο εμφανής και έντονη στην ανατολική Ευρώπη, όπου αρκετές χώρες βλέπουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως «ασπίδα προστασίας» απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Υπάρχουν, όμως, και στη δυτική Ευρώπη εκείνοι που έχουν έντονες επιφυλάξεις.

Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι το εξής: Πόσο μακριά θα πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ στην ενσωμάτωση με τις ΗΠΑ των εφοδιαστικών αλυσίδων της και της άμυνάς της και ως πού πρέπει να φτάσει αναπτύσσοντας τις δικές της ικανότητες;

Διχασμός και στην Κομισιόν

Η απάντηση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. Ειδικά καθώς στρατόπεδα υπάρχουν και εντός της Κομισιόν, όπου τις απόψεις Μακρόν φαίνεται να υποστηρίζουν η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν – όχι όμως και όλοι οι υπόλοιποι.

Και ακόμη περισσότερο τη στιγμή που στη Γερμανία – χωρίς την οποία είναι φανερό πως δεν γίνεται τίποτα – επικρατεί πολιτική και κυβερνητική αβεβαιότητα, μετά τις εκλογές.

Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη άγνωστος: Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να το φτάσει ο ίδιος ο Μακρόν, για τον οποίο πολλοί υποψιάζονται πως έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2022 και τους αντιπάλους του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή