Η Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού (International Day of Awareness of Food Loss and Waste) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2019 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020.

Ο κύριος στόχος της είναι να φέρει κοντά άτομα, οργανισμούς, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σ’ όλο τον κόσμο, προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης των τροφίμων.

Η παραγωγή τροφίμων έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον σήμερα, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην κλιματική κρίση. Έως το 2030, η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50%, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 14 % των παραγόμενων τροφίμων χάνεται μεταξύ συγκομιδής και λιανικής. Σημαντικές ποσότητες πετιούνται επίσης στο λιανικό εμπόριο και σε επίπεδο κατανάλωσης.

Εκτιμάται ότι το 17 % της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων πετιέται (11 % στα νοικοκυριά, 5 % στις υπηρεσίες τροφίμων και 2 % στο λιανικό εμπόριο).

Τα τρόφιμα που χάνονται και πετιούνται αντιπροσωπεύουν το 38 % της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ με αφορμή τη σημερινή ημέρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η μείωση της απώλειας τροφίμων και των αποβλήτων είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα αυξάνεται από το 2014 και τόνοι και τόνοι εδώδιμων τροφίμων χάνονται ή/και πετιούνται κάθε μέρα.

Γιατί είναι σημαντικό να μειωθεί η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων;

Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των συστημάτων διατροφής μας. Όταν τα τρόφιμα χάνονται ή σπαταλούνται, όλοι οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αυτού του φαγητού – συμπεριλαμβανομένου του νερού, της γης, της ενέργειας, της εργασίας και του κεφαλαίου – χάνονται. Επιπλέον, η διάθεση της απώλειας τροφίμων και των απορριμμάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής, οδηγεί σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την ασφάλεια των τροφίμων και τη διαθεσιμότητα τροφίμων και να συμβάλουν στην αύξηση του κόστους των τροφίμων.

Τα συστήματα διατροφής μας δεν μπορούν να είναι ανθεκτικά αν δεν είναι βιώσιμα , επομένως η ανάγκη να επικεντρωθούμε στην υιοθέτηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων που αποσκοπούν στη μείωση των απωλειών και των απορριμμάτων τροφίμων. Απαιτούνται ενέργειες σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο για τη μεγιστοποίηση της χρήσης των τροφίμων που παράγουμε. Η εισαγωγή τεχνολογιών, καινοτόμων λύσεων (συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου για μάρκετινγκ, ανασυρόμενων κινητών συστημάτων επεξεργασίας τροφίμων), νέων τρόπων εργασίας και καλών πρακτικών για τη διαχείριση της ποιότητας των τροφίμων και τη μείωση των απωλειών και των απορριμμάτων τροφίμων είναι το κλειδί για την εφαρμογή αυτής της μετασχηματιστικής αλλαγής.

Με εννέα χρόνια να απομένουν για την επίτευξη του στόχου 1, 2 και 3 του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 12 (ΣΒΑ) , υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η δράση για τη μείωση των απωλειών και των απορριμμάτων τροφίμων

Η σπατάλη τροφίμων σε αριθμούς, σύμφωνα με το WWF

Παγκοσμίως

  • 1 στα 3 τρόφιμα πετιέται, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής.
  • Το 30% των παραγομένων φρούτων και λαχανικών απορρίπτεται λόγω εμφάνισης.
  • Οι χώρες που μετρούν τη σπατάλη τροφίμων αντιπροσωπεύουν μόνο το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού.
  • Το 28% των αγροτικών περιοχών καλλιεργείται για την παραγωγή φαγητού που απλά σπαταλιέται.

Πανευρωπαϊκά

88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια.

Κάθε άτομο στην Ε.Ε. πετάει στα σκουπίδια 173 κιλά τροφής ετησίως.

10% της απόρριψης σχετίζεται με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα