Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και ειδικά οι φυσικές καταστροφές που αυτή φέρνει, τότε η Ευρώπη αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα τις επόμενες δεκαετίες.
Σε πρόσφατη έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ ανέφερε ότι στο χειρότερο δυνατό σενάριο, με βάση το οποίο δεν θα αναληφθεί καμία δράση για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή, η Ευρώπη θα δει το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 10% έως το 2100 και θα δει τις χρεοκοπίες εταιρικών δανείων να αυξάνονται κατά 30%. Όλα αυτά, προειδοποιεί, θα πλήξουν και τις τράπεζες, που είναι και η κατ’ εξοχήν αρμοδιότητά της, προκαλώντας γενικότερα οικονομικά προβλήματα.
«Η κλιματική αλλαγή αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή συστημικού κινδύνου, ιδίως για τράπεζες με χαρτοφυλάκια συγκεντρωμένα σε ορισμένα οικονομικούς τομείς και, ακόμη πιο σημαντικό, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεσή της η ΕΚΤ.
Ουσιαστικά η κεντρική τράπεζα χτυπά καμπανάκι σε εταιρείες και σε εμπορικές τράπεζες να κατανοήσουν και να διαχειριστούν από τώρα τις περιβαλλοντικές απειλές και να είναι έτοιμες για την πιθανότητα χρεοκοπιών επιχειρήσεων που ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον. Η ΕΚΤ για το λόγο αυτό θα πραγματοποιήσει επίσης ειδικό τεστ κοπώσεως για τις τράπεζες μέσα στο επόμενο έτος.
Σε αντίθεση με διάφορες άλλες μελέτες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, η ΕΚΤ κάνει σαφή αναφορά σε συγκεκριμένες φυσικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και πως αυτό επηρεάζει τράπεζες, επιχειρήσεις και οικονομία. Όπως αναφέρει η ING σε ανάλυσή της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας, η ΕΚΤ θεωρεί τους φυσικούς αυτούς κινδύνους ως τον πιο σημαντικό κίνδυνο για τις τράπεζες, εάν δεν ληφθούν μέτρα.
Οι επιπτώσεις
Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι για το κλίμα, οι ζημίες των τραπεζών θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμού με την πάροδο του χρόνου, λόγω του μόνιμου χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής όπως αναφέρεται ακόμη.
Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλός ειδικά σε περιοχές με υψηλότερο φυσικό κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, η ΕΚΤ προσδιορίζει ότι το 22%των τραπεζικών ανοιγμάτων της ζώνης του ευρώ επηρεάζεται από υψηλό φυσικό κίνδυνο. Από τους κινδύνους αυτούς οι πιο σημαντικές είναι οι πυρκαγιές με ποσοστό 70% και ακολουθούν οι πλημμύρες με ποσοστό 27%.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα υποφέρουν περισσότερο από τις πυρκαγιές ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι χώρες της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης είναι πιο πιθανό να πληγούν περισσότερο από πλημμύρες. Οι ελληνικές, κυπριακές, πορτογαλικές και ισπανικές τράπεζες έχουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, ένα ιδιαίτερα υψηλό μερίδιο της έκθεσης των τραπεζικών δανείων σε υψηλό φυσικό κίνδυνο εάν δεν μετριαστεί η κλιματική αλλαγή αναφέρει η ING. Αντίθετα, οι φινλανδικές τράπεζες έχουν το χαμηλότερο τέτοιο μερίδιο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης της ΕΚΤ για το κλίμα σε ολόκληρη την οικονομία δείχνουν ότι υπάρχουν σαφή οφέλη από την ανάληψη έγκαιρης δράση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ΕΚΤ. Το βραχυπρόθεσμο κόστος της μετάβασης είναι χαμηλό σύγκριση με το κόστος μιας μεγάλης κλιματικής αλλαγής τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. «Η έγκαιρη υιοθέτηση πολιτικών για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα θα μπορούσε επίσης να αποφέρει οφέλη όσον αφορά τις επενδύσεις και την ανάπτυξη πιο αποδοτικών τεχνολογιών. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη και επείγουσα ανάγκη μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία, όχι μόνο για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά και για να περιοριστεί μια μακροχρόνια διαταραχή στις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα μέσα διαβίωσης», αναφέρει επίσης η ΕΚΤ.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα