
«Με στόχο το ελληνικό Δημόσιο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης και να γίνει υπόδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος εντείνει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων «Ηλέκτρα». Αυτό τόνισε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, σχετικά με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».
Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα αφορά την κύρωση κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.
Όπως υπογράμμισε η κ. Σδούκου, σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής που έγινε το 2011 σε κτίρια του ελληνικού Δημοσίου και των φορέων του, αποκαλύπτεται ότι:
– Σε σύνολο 100.000 κτιρίων που είναι αμιγώς του ελληνικού Δημοσίου και, είτε τα λειτουργεί το ίδιο, είτε τα ενοικιάζει και υπάρχει μικτή χρήση, μόλις 200 κτίρια εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ενεργειακής αναβάθμισης, και μόλις 17.000 έχουν εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
– Από τα 17.000 αυτά δημόσια κτίρια η συντριπτική πλειοψηφία είναι ενεργειακής κατηγορίας Γ’ και κάτω από τα ενεργειακά πρότυπα, ενώ ελάχιστα είναι κατηγορίας Α και Α+.
Η ίδια σημείωσε ότι πολλά διατηρητέα κτίρια δεν τηρούν καθόλου την ενεργειακή απόδοση, ενώ ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων του Δημοσίου είναι ευάλωτα απέναντι σε απειλές, όπως φωτιές και σεισμούς.
«Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την χάραξη της πολιτικής ενεργειακής απόδοσης με ξεχωριστό κεφάλαιο για τον δημόσιο τομέα», τόνισε η κ. Σδούκου και συμπλήρωσε:
Σχέδιο νόμου για την ενεργειακή απόδοση
«Τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταθέσει προς κύρωση την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας και θα συμπεριλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής απόδοσης».
Όπως ανέφερε, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Την υποχρέωση όλων των δημόσιων φορέων να αγοράζουν κτήρια ενεργειακής κατηγορίας Β.
– Την υποχρέωση δήμων και Περιφερειών να εκπονούν σχέδια ενεργειακής απόδοσης τα οποία θα αναθεωρούν κάθε 4 χρόνια.
«Υπάρχουν πολλά που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Ο ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων στην Ευρώπη είναι 1%, πολύ χαμηλός, αλλά μετά την πράσινη συμφωνία που μιλά για επιτάχυνση και διπλασιασμό με έμφαση την ενεργειακή φτώχεια και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ, εντάθηκε το κύμα ανακαινίσεων. Μέχρι το 2030, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που ενοικιάζονται ή πωλούνται, πρέπει να είναι 0%» ανέφερε.
«Στόχος, όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και εθνικός, είναι η διαμόρφωση του ενεργειακού προγράμματος «Ηλέκτρα», ώστε να μπουν νέα καινοτόμα πρότυπα στα δημόσια κτίρια, να γίνει το ελληνικό Δημόσιο υποδειγματικό, με ολοκληρωμένο ενεργειακό πρόγραμμα, ώστε να έχουμε πετύχει 30% τουλάχιστον εξοικονόμηση ενέργειας», υπογράμμισε. Ακόμα, η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι ένας από τους στόχους των πρωτοβουλιών και των δράσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι όλα τα δημόσια κτίρια να ενταχθούν τουλάχιστον στην ενεργειακή κλάση Β.
«Μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδύσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, θα δίνονται δάνεια στο ελληνικό Δημόσιο για ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν δεσμευτεί 200 εκ. ευρώ.
«Δικαιούχοι του προγράμματος ‘Ηλέκτρα’ είναι κτίρια του Δημοσίου που εντάσσονται στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης, το οποίο καταρτίζεται από την Στατιστική Υπηρεσία και έχουν μεγάλη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. Είναι ένα πρόγραμμα ώριμο. Το επόμενο διάστημα θα γίνει η προδημοσίευση. Στόχος του είναι η Ελλάδα του μέλλοντος. Και το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να δώσει το παράδειγμα με τα δημόσια κτίρια του», ανέφερε η κ. Σδούκου.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X