«Με στόχο το ελληνικό Δημόσιο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης και να γίνει υπόδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος εντείνει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων «Ηλέκτρα». Αυτό τόνισε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, σχετικά με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα αφορά την κύρωση κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.

Όπως υπογράμμισε η κ. Σδούκου, σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής που έγινε το 2011 σε κτίρια του ελληνικού Δημοσίου και των φορέων του, αποκαλύπτεται ότι:

– Σε σύνολο 100.000 κτιρίων που είναι αμιγώς του ελληνικού Δημοσίου και, είτε τα λειτουργεί το ίδιο, είτε τα ενοικιάζει και υπάρχει μικτή χρήση, μόλις 200 κτίρια εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ενεργειακής αναβάθμισης, και μόλις 17.000 έχουν εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

– Από τα 17.000 αυτά δημόσια κτίρια η συντριπτική πλειοψηφία είναι ενεργειακής κατηγορίας Γ’ και κάτω από τα ενεργειακά πρότυπα, ενώ ελάχιστα είναι κατηγορίας Α και Α+.

Η ίδια σημείωσε ότι πολλά διατηρητέα κτίρια δεν τηρούν καθόλου την ενεργειακή απόδοση, ενώ ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων του Δημοσίου είναι ευάλωτα απέναντι σε απειλές, όπως φωτιές και σεισμούς.

«Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την χάραξη της πολιτικής ενεργειακής απόδοσης με ξεχωριστό κεφάλαιο για τον δημόσιο τομέα», τόνισε η κ. Σδούκου και συμπλήρωσε:

Σχέδιο νόμου για την ενεργειακή απόδοση 

«Τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταθέσει προς κύρωση την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας και θα συμπεριλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής απόδοσης».

Όπως ανέφερε, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Την υποχρέωση όλων των δημόσιων φορέων να αγοράζουν κτήρια ενεργειακής κατηγορίας Β.

– Την υποχρέωση δήμων και Περιφερειών να εκπονούν σχέδια ενεργειακής απόδοσης τα οποία θα αναθεωρούν κάθε 4 χρόνια.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Ο ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων στην Ευρώπη είναι 1%, πολύ χαμηλός, αλλά μετά την πράσινη συμφωνία που μιλά για επιτάχυνση και διπλασιασμό με έμφαση την ενεργειακή φτώχεια και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ, εντάθηκε το κύμα ανακαινίσεων. Μέχρι το 2030, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που ενοικιάζονται ή πωλούνται, πρέπει να είναι 0%» ανέφερε.

«Στόχος, όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και εθνικός, είναι η διαμόρφωση του ενεργειακού προγράμματος «Ηλέκτρα», ώστε να μπουν νέα καινοτόμα πρότυπα στα δημόσια κτίρια, να γίνει το ελληνικό Δημόσιο υποδειγματικό, με ολοκληρωμένο ενεργειακό πρόγραμμα, ώστε να έχουμε πετύχει 30% τουλάχιστον εξοικονόμηση ενέργειας», υπογράμμισε. Ακόμα, η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι ένας από τους στόχους των πρωτοβουλιών και των δράσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι όλα τα δημόσια κτίρια να ενταχθούν τουλάχιστον στην ενεργειακή κλάση Β.

«Μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδύσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, θα δίνονται δάνεια στο ελληνικό Δημόσιο για ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν δεσμευτεί 200 εκ. ευρώ.

«Δικαιούχοι του προγράμματος ‘Ηλέκτρα’ είναι κτίρια του Δημοσίου που εντάσσονται στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης, το οποίο καταρτίζεται από την Στατιστική Υπηρεσία και έχουν μεγάλη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. Είναι ένα πρόγραμμα ώριμο. Το επόμενο διάστημα θα γίνει η προδημοσίευση. Στόχος του είναι η Ελλάδα του μέλλοντος. Και το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να δώσει το παράδειγμα με τα δημόσια κτίρια του», ανέφερε η κ. Σδούκου.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου