«Ο στόχος μας είναι να καταλάβουμε πώς δουλεύουν τα πάντα, και να τα «σπάσουμε»», λέει με ενθουσιασμό στα «ΝΕΑ» η Αλεξία Κωνσταντινίδη, μέλος μιας εθνικής ομάδας «σωματοφυλάκων» του Διαδικτύου, που ξεκινά από την Ελλάδα για να συμμετάσχει στον μεγάλο διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας που διοργανώνει το European Union Agency for Cybersecurity, στην Πράγα.

Ποια είναι η ομάδα της; Δεκαπέντε υψηλών προδιαγραφών τεχνικοί ασφαλείας του Διαδικτύου, hackers, ειδικοί στην αναζήτηση πιθανών κενών ή κινδύνων στην ασφάλεια κάθε ηλεκτρονικού συστήματος.

«Θα πάμε στην Πράγα και πραγματικά θα το διασκεδάσουμε, θα γνωρίσουμε παίκτες από την υπόλοιπη Ευρώπη και θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα: να σπάμε συστήματα ασφαλείας», συμπληρώνει ο Παναγιώτης Μπελόνιας.

Η διήγησή του θυμίζει σύγχρονη κατασκοπική ταινία. Χωρίς, ωστόσο, την αδρεναλίνη και τον κίνδυνο. Αυτός και οι συμπαίκτες του είναι οι εθνικοί μας «αθλητές» στη διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ στην ομάδα συμμετέχουν και έφηβοι, συχνά αυτοδίδακτοι, αλλά σίγουρα υποψήφιοι για μερικές από τις πλέον περιζήτητες θέσεις που «χτίζονται» στην αγορά εργασίας της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, τις θέσεις των ειδικών συστημάτων ασφαλείας.

Παναγιώτης Μπελόνιας, μέλος της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας

Στην Πράγα, βέβαια, δεν θα ταξιδέψουν οι ανήλικοι, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστος Ξενάκης.

Προπονήσεις

Οι περιγραφές του, ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα αρκετοί εξαιρετικά ταλαντούχοι στο πεδίο νέοι και νέες που μπορούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους με πιο εξειδικευμένες σπουδές, ώστε να κατοικήσουν μελλοντικά στο διοικητήριο του… Μάτριξ.

«Φέτος μου δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία να παίξω στο European Cyber Security Challenge, αντιπροσωπεύοντας την εθνική μας ομάδα και φυσικά η αγωνία είναι μεγάλη, αλλά ο ενθουσιασμός πολύ μεγαλύτερος», περιγράφει η Αλεξία και συνεχίζει:

«Τα παιδιά της ομάδας τα γνώρισα αρχικά εξ αποστάσεως. Από τότε, όμως, έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες σε ιντερνετικές κλήσεις, κάνοντας προπονήσεις όλοι μαζί, λύνοντας προβλήματα, αλλά και γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον. Μπορεί λόγω της πανδημίας να μην είχαμε επαφή διά ζώσης, αλλά η συνεργασία μας έχει εξελιχθεί από προπόνηση σε προπόνηση και είμαι σίγουρη πως θα δουλέψουμε όλοι μαζί επιτυχώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Αλεξία Κωνσταντινίδη, μέλος της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας

Για την ομάδα τονίζει ότι «κάθε χρόνο δυναμώνει και πιστεύω πως και φέτος είμαστε ικανοί να ανταγωνιστούμε ισάξια τις άλλες χώρες. Στις προπονήσεις, έχουμε βοηθήσει αλλά και συναγωνιστεί ο ένας τον άλλον, ώστε να μάθουμε και να εξελιχθούμε. Στην Πράγα, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι, είμαι σίγουρη πως η όλη εμπειρία θα είναι μοναδική».

Ο Παναγιώτης, από την πλευρά του, δηλώνει ότι «φέτος ήταν μια ξεχωριστή χρονιά και βοήθησε στην καλύτερη προετοιμασία, αφού, λόγω συνθηκών, υπήρχε περισσότερος χρόνος για προπόνηση αλλά και για να δεθούμε οι παίκτες μεταξύ μας».

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό, σημειώνει ότι «είναι πολύ σημαντικό που θα διεξαχθεί διά ζώσης και όχι διαδικτυακά. Νομίζω ότι είναι μία εμπειρία που έχει να δώσει πολλά σε κάθε νέο που τον ενδιαφέρει ο χώρος. Το επίπεδο, δε, ανεβαίνει κάθε χρόνο και είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να βγάζει νέα ταλέντα, ώστε να είναι σε θέση να δίνει το «παρών» σε τέτοιες διοργανώσεις».

Οι προβλέψεις του; «Νομίζω ότι θα τα πάμε πολύ καλά αφού δεν υστερούμε πουθενά σε σχέση με τις δυνατές χώρες του διαγωνισμού όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία κ.λπ.» λέει.

Στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός αυτός, όπως εξηγεί η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Εθνικής Ομάδας, Στέλλα Τσίτσουλα, είναι ο επίσημος ευρωπαϊκός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας που διοργανώνεται από τον ENISA, που εδρεύει μάλιστα στην Ελλάδα. Η χώρα μας, δε, θα φιλοξενήσει την επόμενη διοργάνωση τον Δεκέμβριο.

Στέλλα Τσίτσουλα, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας

«Ο στόχος του διαγωνισμού είναι διττός, καθώς αποσκοπεί τόσο στην ανεύρεση, προσέλκυση και ανάδειξη νέων ταλέντων στον χώρο της ψηφιακής ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων, όσο και στην εκπαίδευση του κοινού σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας», περιγράφει και τονίζει:

«Απώτερος, λοιπόν, στόχος είναι η υποστήριξη κυρίως των γονέων, κηδεμόνων, αλλά και η εκπαίδευση των παιδιών από την ηλικία ακόμη του δημοτικού, έτσι ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η κυβερνοασφάλεια είναι κοινή ευθύνη όλων μας και θα έπρεπε να αποτελεί και βασική προτεραιότητα, καθώς συνεχώς βλέπουμε ότι κυβερνοαπειλές αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες. Η ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου και της τεχνολογίας γενικότερα είναι στην εποχή μας πιο σημαντική από ποτέ. Η πανδημία, μάλιστα, δοκίμασε με τον πιο έντονο τρόπο την ανθεκτικότητα της διαδικτυακής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο. Η ζωή μας έχει μετατοπιστεί στην ψηφιακή διάσταση, οπότε η εκπαίδευση του διαδικτυακού χρήστη έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ».

Ο επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, πάντως, είχε μάλλον την πιο δύσκολη δουλειά, αφού στόχος του ήταν να δουλέψει ως σκάουτερ, να βρει δηλαδή ταλέντα και να οργανώσει το σύνολο σαν προπονητής.

Χρήστος Ξενάκης, επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, καθηγητής του τμήματος ψηφιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Επειτα από πολύμηνη διαδικασία δοκιμασιών, η ομάδα σήμερα αποτελείται από 10 νέους μεταξύ 16-26 ετών που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους αρχικά στον προκριματικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε on line τον περασμένο Μάιο.

Από τότε μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, όσοι προκρίθηκαν ξεκίνησαν εντατικές προπονήσεις, με live hacking δοκιμασίες αλλά και εκπαίδευση, που είχε ως στόχο την ενημέρωση και εξάσκηση των συμμετεχόντων στις σύγχρονες απειλές, τα κενά ασφάλειας αλλά και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι hackers για την παράκαμψη των συστημάτων ασφαλείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη