
Το μέλλον του αγροτικού κόσμου περνάει μέσα από τα συλλογικά σχήματα, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε χαιρετισμό του στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ, επισημαίνοντας ότι τα συλλογικά σχήματα ισχυροποιούν τον αγρότη.
Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι για τη ΝΔ αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία ισχυρών και υγειών συνεταιρισμών και ανέφερε ότι εκτός από τον θεσμοθετημένο μειωμένο φορολογικό συντελεστή του 10% για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπ. Οικονομικών με στόχο να δημιουργηθεί ένα φορολογικό πλαίσιο που θα δίνει κίνητρα στους αγρότες να οργανωθούν στους συνεταιρισμούς.
Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός είπε: «Για το Υπουργείο είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να βλέπει τον αγροτικό κόσμο να ξεπερνά τις παθογένειες του παρελθόντος και να συγκροτεί ξανά έναν ισχυρό και ενιαίο φορέα, που θα αποτελεί θεσμικό συνομιλητή του Υπουργείου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέλλον του αγροτικού κόσμου περνάει μέσα από τα συλλογικά σχήματα, που ισχυροποιούν τον αγρότη.
Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του πνεύματος του συνεταιρίζεσθαι και η δημιουργία ισχυρών και υγειών συνεταιρισμών.
Για αυτό και με ένα από τα πρώτα νομοθετήματα μας, θεσμοθετήσαμε το μειωμένο φορολογικό συντελεστή του 10% για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η προσπάθεια που κάνουμε τώρα – και είναι κοινωνός αυτών των προσπαθειών ο κ. Γιαννακάκης- είναι να προτεραιοποιηθεί το θέμα ενός νέου φορολογικού πλαισίου το οποίο θα παρέχει κίνητρα στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς και ταυτόχρονα θα διαμορφώνει ένα ορθολογικό πλαίσιο συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα. Υπάρχει μεγάλη στενότητα και πίεση στο οικονομικό επιτελείο, όμως πιστεύω ότι σύντομα θα το προχωρήσουμε κι αυτό».

Τόνισε ότι υπάρχει καλή επικοινωνία και συναντίληψη για τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου με την ΕΘΕΑΣ και σημείωσε ότι μια φορά την βδομάδα βρίσκεται σε κάποια περιοχή της περιφέρειας για να ακούει από κοντά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ ταυτόχρονα οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους της παραγωγής.
«Είναι ιστορικές οι στιγμές για το συνεταιριστικό κίνημα. Αντιπαρήλθατε τα προβλήματα που υπήρχαν. Γεφυρώθηκαν διαφορές με τη συνδρομή τη δική μας». Ο κ. Λιβανός είπε ότι και για τον ίδιο η ενίσχυση της υγιούς συνεταιριστικότητας αποτελεί προτεραιότητα. Γι΄αυτό και μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του στο Υπουργείο ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της ΕΘΕΑΣ και του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. προκειμένου να επιτευχθεί η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, μέσα από τη σύγκλιση των απόψεων. Ο ΥΠΑΑΤ είπε επίσης ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις του υπουργείου για στήριξη και σε οικονομικό επίπεδο της ΕΘΕΑΣ.
Αναφερόμενος στη θεματολογία του ΔΣ ο κ. Λιβανός ανέλυσε επιγραμματικά τα οφέλη της ΚΑΠ των 19,3 δις ευρώ για τους αγρότες μας, ενώ αναφερόμενος στην ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 2 δις ευρώ ) προς τον πρωτογενή τομέα, έδωσε έμφαση στα αρδευτικά έργα τα οποία, όπως υπολογίζεται, και μέσω ΣΔΙΤ θα ξεπεράσουν το 1,5 δις ευρώ, ξεκαθαρίζοντας και πάλι ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση έργων.
Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να γίνουν τομές στον αγροτικό χώρο σημειώνοντας ότι τα αρδευτικά έργα που προγραμματίζονται, για τους αγρότες είναι τόσο σημαντικά όσο είναι για το σύνολο της κοινωνίας τα μεγάλα έργα υποδομής.
«Υλοποιούνται έργα ΣΔΙΤ που θα δημιουργήσουν πολύτιμες εγγειοβελτιωτικές υποδομές, αποτελώντας τα μεγαλύτερα έργα υποδομής από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Θα υλοποιηθούν δράσεις για την ψηφιακή γεωργία αλλά και δράσεις μετασχηματισμού της πρωτογενούς παραγωγής. Η ανάπτυξη έρχεται μόνο από τέτοιου είδους μεγάλες παρεμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο εργαλείων (ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης), είπε ο κ. Λιβανός, επιτρέπει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, μαζί με μια ορθολογική πολιτική, να αλλάξει την αγροτική οικονομία και να γίνει πρωτοπόρος στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση. Σημείωσε δε ότι και ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας και να ενισχύσει το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Κλείνοντας, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «ενώνοντας τις δυνάμεις μας και παραμερίζοντας τα μικρά, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για το επόμενο διάστημα με άμεσα ωφελούμενο τον Έλληνα αγρότη».


Latest News

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Πότε ξεκινά η υποβολή παραστατικών και ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Πότε ανοίγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 – 2027, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ενόψει των επικείμενων πληρωμών

Πλημμυρίζουν οι αγορές με ελαιόλαδο Τυνησίας - «Alert» για απάτη και νοθεία
Οι αυξημένες ποσότητες με ελαιόλαδο που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ οδηγούν σε πτώση των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους