
Ανοίγει ο δρόμος για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», καθώς κατατέθηκε σχετική τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας.
Οι διατάξεις
Στις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Τίθεται το πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων (παιδιών ηλικίας από δύο μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών) από επιμελητή/επιμελήτρια για την υλοποίηση της δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς», με στόχο την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, μέσω της εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων γονέων και την υποστήριξη της πρόσβασης και της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Ενδεικτικά:
α. Ορίζεται ότι ο επιμελητής/τρια μπορεί να παρέχει υπηρεσίες φροντίδας βρεφών και νηπίων στην οικία τους ή στη δική του/της οικία έναντι αμοιβής.
β. Προσδιορίζεται το αντικείμενο της κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων (φροντίδα της ατομικής υγιεινής του παιδιού, παροχή τροφής στο παιδί, κ.ά.).
γ. Η επιλογή του/της επιμελητή/τριας γίνεται από το γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού και καταρτίζεται μεταξύ τους σχετική συμφωνία, που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τον τόπο και το χρόνο παροχής των υπηρεσιών, το ύψος της αμοιβής, καθώς και τα βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών. Οι επιμελητές/τριες αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 4144/2013.
δ. Συνιστάται στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μητρώο Επιμελητών, υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις εγγραφής σε αυτό.
2. Προβλέπεται η σύσταση και η λειτουργία πληροφοριακού συστήματος στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την υποβολή και τη διαχείριση αιτημάτων:
i) γονέων ή προσώπων που έχουν την επιμέλεια βρεφών και νηπίων, προκειμένου να λάβουν την υπηρεσία του/της επιμελητή/τριας με χρηματοδότηση από τη δράση «Νταντάδες της Γειτονιάς» και
ii) ενδιαφερομένων φυσικών προσώπων, προκειμένου να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών.
3. α. Η δράση «Νταντάδες της Γειτονιάς» υλοποιείται πιλοτικά σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.
β. Ορίζεται η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ως αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό, το συντονισμό, την εφαρμογή και τον έλεγχο της εν λόγω δράσης.
γ. Κατά την πιλοτική εφαρμογή της δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς», χρηματοδοτείται μέρος της αμοιβής του επιμελητή/τριας με τη μορφή χορήγησης «αξίας τοποθέτησης» (voucher) στα ωφελούμενα πρόσωπα, προκειμένου να απασχολούν επιμελητή/τρια για τη φροντίδα του παιδιού τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
δ. Ορίζονται οι κατηγορίες των ωφελούμενων προσώπων για την κάλυψη μέρους της αμοιβής επιμελητή/τριας και τα ελάχιστα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους και της διάρκειας χορήγησής της.
4. α. Προβλέπεται η καθολική εφαρμογή της δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς» κατά τα έτη 2022-2027 και ορίζεται ότι τόσο η πιλοτική όσο και η καθολική εφαρμογή αυτής θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
β. Τίθενται εξουσιοδοτικές διατάξεις αναφορικά με την πιλοτική και καθολική εφαρμογή της δράσης, τη λειτουργία του σχετικού πληροφοριακού συστήματος, κ.λπ.
5. α. Θεσπίζεται η χορήγηση «Σήματος Διαφορετικότητας» από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ως επιβράβευση των επιχειρήσεων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που διακρίνονται για την εφαρμογή πολιτικών προώθησης της ίσης μεταχείρισης και καταπολέμησης των διακρίσεων για λόγους φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής κ.λπ.
β. Με υπουργική απόφαση καθορίζονται η διαδικασία, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια απονομής και αφαίρεσης του Σήματος, η διάρκεια ισχύος του, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα για την εφαρμογή των ως άνω αναφερθέντων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Βαγγέλης Μαρινάκης: Υπερηφάνεια για τους Έλληνες της ομογένειας που «είναι όλοι μαζί ενωμένοι»
Συγκινημένος από τις επαφές του με Έλληνες στη Νέα Υόρκη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τελετάρχης της 86ης ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τους Έλληνες της ομογένειας. «Δύο φορές Έλληνες, δυο φορές Ολυμπιακοί» είπε χαμογελώντας.

Παρέλαση 25η Μαρτίου Νέα Υόρκη: Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Ολυμπιακός τιμά την επέτειο
Η 86η ελληνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
![Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ [video]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/mits0_neta-600x400.jpg)
Επαναβεβαίωση στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ [video]
Οι δυο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα

Τραμπίζει ο Στάρμερ; Φυλάκιση σε όσους προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες
Οι επιχειρήσεις που δεν θα πραγματοποιούν ελέγχους για τους μετανάστες που απασχολούν θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κυρώσεις, ακόμα και λουκέτο

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά Καρούση – Προαναγγελία από τον Ισραήλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ

Greek Retailers Bank on ‘Easter Basket’ to Boost Sales
The "Easter Basket" which will likely go into effect on Wednesday, April 9, and remain until Holy Saturday, April 19, will traditionally include lamb, goat, Easter bread, chocolate Easter eggs, and other chocolate-based products.

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με βόμβες ή δασμούς
Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν ότι είτε θα υπάρξουν βομβαρδισμοί είτε δευτερεύοντες δασμοί αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα πυρηνικά

Νησιά Τόνγκα: Σεισμός 7 βαθμών, κίνδυνος για τσουνάμ
Επικίνδυνα κύματα τσουνάμι ως αποτέλεσμα του σεισμού στα νησιά Τόνγκα είναι πιθανό να προκληθούν εντός 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο

Κίνα: Κεφάλαια 69 δισ. δολαρίων προς τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες
Το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια των μεγάλων τραπεζών για να δώσουν περισσότερα δάνεια και να τονώσουν την οικονομία

Poste: Γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής παρόχου τηλεφωνίας
H Poste Italiane παίρνει τα ηνία της Telecom Italia, μέσω της εξαγοράς του 15% της Vivendi