Στις αρχές του τρέχοντος Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) κάλεσε όλους τους κύριους παραγωγούς των ταινιών που πληρούν τις προϋποθέσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου για την κατηγορία της Διεθνούς Ταινίας στα βραβεία Οσκαρ 2022,  να υποβάλουν τις συμμετοχές τους στην ΕΑΚ.

Ημερομηνία λήξης των υποβολών ήταν η Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και  συνολικά, κατατέθηκαν επτά ταινίες: οι «Αλέξανδρος ο Μακεδών» του Τάκη Βογόπουλου,  «Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου, «Καλάβρυτα 1943»  του Νικόλα Δημητρόπουλου, «Μικρά Όμορφα Άλογα» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη, «Ράφτης» της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν και «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Η ψηφοφορία για την επιλογή της ταινίας που θα προταθεί από την ΕΑΚ για την κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας των Oσκαρ 2022 έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 3 Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει την Τρίτη 5 Οκτωβρίου.

Από αυτή την μυστική ψηφοφορία των μελών της ΕΑΚ θα προκύψει η πρότασή της προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΟΑ) για την επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στα Όσκαρ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δύο από αυτές τις επτά ταινίες είναι νέες παραγωγές που δεν είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενα Βραβεία Ίρις και θα κάνουν την πρώτη επίσημη προβολή τους στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα όμως με την Ακαδημία, πληρούν φέτος τους όρους της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Αξιόλογο σημείο αναφοράς είναι επίσης ότι με βάση το νέο καταστατικό της ΕΑΚ, αυτή είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ψηφοφορία λαμβάνει χώρα σε αυτόνομη και μεταγενέστερη διαδικασία από αυτή της ανάδειξης των Βραβείων Ίρις, και πιθανόν να περιλαμβάνει και ταινίες που δεν συμμετείχαν στα Βραβεία της τρέχουσας χρονιάς.

Οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή μιας ταινίας (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ ή animation) στην κατηγορία της Διεθνούς Ταινίας, σύμφωνα με τον κανονισμό ανάδειξης των 94ων Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι:

α) να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 40 λεπτών,

β) η παραγωγή της να έχει λάβει χώρα εκτός των ΗΠΑ,

γ) η γλώσσα των διαλόγων της να είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% άλλη από την αγγλική,

δ) να έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε εμπορική διανομή στην Ελλάδα όχι νωρίτερα από την 1η Ιανουαρίου 2021 και όχι αργότερα από την 31η Δεκεμβρίου 2021, καθώς και να προβάλλεται για τουλάχιστον επτά διαδοχικές ημέρες σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα ή να είχε αρχικά προγραμματιστεί η πρεμιέρα της σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα, αλλά τελικά να διατέθηκε μέσω εμπορικής υπηρεσίας διανομής ροής (streaming service) ή βίντεο κατ’ απαίτηση (video on demand).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ