
Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού υπογράφηκε σήμερα από την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και την Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών της Σλοβακίας Katarína Bruncková. Το εν λόγω Μνημόνιο αποτελεί επισφράγιση της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών την τελευταία περίοδο.
Αφορά, μεταξύ άλλων, στη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη, στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στους τομείς του στρατηγικού σχεδιασμού, των ειδικών μορφών τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, των τουριστικών επενδύσεων, της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.
Οι διμερείς συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες για την ανάκαμψη, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που για τη χώρα μας συνδέεται με την στήριξη και προώθηση του χειμερινού τουρισμού αλλά και των ειδικών μορφών τουρισμού συνολικά και την συνεχή ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τουρισμό. Η κα Ζαχαράκη επισήμανε τη σημασία της αναβάθμισης του προφίλ της εργασίας στον τουρισμό, με στόχο τον υψηλό επαγγελματισμό και τη σταθερότητα, άρα και τη δέσμευση στην παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για την προτεραιοποίηση των τομέων συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με την ελληνική πλευρά να προτάσσει τον χειμερινό τουρισμό, τον ποδηλατικό τουρισμό και τον οικοτουρισμό και τη σλοβακική πλευρά, επίσης τις ειδικές μορφές τουρισμού, με έμφαση στον πράσινο τουρισμό και εν γένει τις αρχές της βιωσιμότητας για την τουριστική ανάπτυξη και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Επ’ αυτού η κα Ζαχαράκη ενημέρωσε την κα Bruncková για τη στήριξη με σκοπό τη δομική επανένταξη απασχολούμενων του τουρισμού στην αγορά εργασίας, που επιχειρείται από το Υπουργείο Τουρισμού μέσω του προγράμματος αναβάθμισης των δεξιοτήτων 20.000 εργαζομένων στον τουρισμό και ανέργων το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η Σλοβάκα Υφυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν η κυρίαρχη αγορά φέτος για τον εξερχόμενο τουρισμό της χώρας της, εξήρε τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για το άνοιγμα του τουρισμού και τη διαχείριση της πανδημίας και εξέφρασε την επιθυμία αύξησης των τουριστικών ροών από τη χώρα μας προς την Σλοβακία. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώθηκε η σημασία των απευθείας πτήσεων και της στοχευμένης ανάπτυξης προϊόντος, προβολής και προώθησής του, με επικέντρωση στα city breaks και τον φυσιολατρικό τουρισμό.


Latest News

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου

Δεν κόβουν το ταξίδι στην Ελλάδα οι Αμερικανοί
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα έρθουν και αυτό το καλοκαίρι
![Airbnb: Πτωτικά κινήθηκε η ζήτηση τον Μάρτιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/airbnb-gba8e58468_1280-1-600x500.jpg)
Περισσότερα Airbnb, χαμηλότερη πληρότητα - Οι επιλογές των επισκεπτών [γράφημα]
Η προσφορά και η ζήτηση διαμορφώνουν νέες ισορροπίες στην αγορά Airbnb

Επιστρέφει... δριμύτερο το εισιτήριο στη Βενετία για τους τουρίστες
Πέρσι το μέτρο απέφερε απροσδόκητα έσοδα στη Βενετία ύψους 2,4 εκατ. ευρώ - Φέτος ο δήμος ετοιμάζεται

Αύξηση πάνω από 18% στις κρατήσεις για το Πάσχα - Οι πρωταθλητές και οι χαμένοι
Ο ρόλος του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, η περίπτωση της Κρήτης και το momentum Σαντορίνης και Μυκόνου - Τι δείχνουν οι κρατήσεις

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ